De Toots sessies: Belgisch toptalent in de spotlight

Met nieuw werk en eigenzinnige covers van Belpopklassiekers

Maandag 15 januari 2024 - De deuren van de legendarische Studio Toots op VRT zwaaien weer open voor een nieuwe reeks van De Toots sessies. De grootste Belgische artiesten presenteren hun nieuwe werk in een volledige livebezetting. Net zoals elk jaar krijgt ook jong en veelbelovend talent de kans om hun nieuwe muziek voor te stellen. ​

In het kader van De week van de Belgische muziek brengen de artiesten dit jaar ook een eigenzinnige cover van een Belpopklassieker.

De Toots sessies: vanaf maandag 22 januari elke werkdag om 19.40 uur op VRT CANVAS en om 23.45 uur op VRT 1. En uiteraard ook op VRT MAX.

Het Zesde Metaal (maandag 22 januari)

Het Zesde Metaal komt in Studio Toots hun nieuwe album Het langste jaar voorstellen. Het is de laatste plaat geworden waaraan muzikant en producer Tom Pintens meewerkte. Tom overleed in augustus 2023. Zanger Wannes Cappelle: "Veel van de nummers gaan over de vergankelijkheid van het leven. In De tijd die ons nog rest, maak ik de balans op van het leven. Ik wil alleen nog heel bewuste keuzes maken in de tijd die mij nog rest."

In het kader van de week van de Belgische muziek brengt Het Zesde Metaal ook een cover van Nothing really ends, een nummer uit 2001 van dEUS. ​ Wannes Cappelle: "Ik vind Tom Barman een fantastische tekstschrijver die mij heel erg inspireert. Maar ik breng een West-Vlaamse versie, ik ben niet gebekt voor het Engels."

Het Zesde Metaal ©VRT CANVAS
Het Zesde Metaal ©VRT CANVAS

Pommelien Thijs (dinsdag 23 januari)

De dag voor ze op de uitreiking van de MIA’s meer dan waarschijnlijk gekroond wordt tot nieuwe Belgische koningin van de pop, komt Pommelien Thijs samen met haar band nieuwe muziek voorstellen in De Toots sessies. Medeplichtig is de eerste single van Pommelien Thijs na een bijzonder succesvol jaar waarin ze haar debuutalbum Per Ongeluk uitbracht. Pommelien brengt ook haar zus Kaat mee voor een bijzonder mooi duet: Kleine Tornado. Pommelien heeft het nummer geschreven als liefdesverklaring voor haar zus: "ik begrijp haar. We zijn allebei zoekende wezens."

Pommelien covert Irene, een nummer uit 1992 van De Mens. Pommelien en haar band doen dat heel eigenzinnig: ze gooien ook The Police in de mix.

Pommelien Thijs ©VRT CANVAS
Pommelien Thijs ©VRT CANVAS

Loverman (woensdag 24 januari)

Met Lovesongs levert Loverman, het alter ego van James de Graef, een van de meest opgemerkte debuutalbums van het afgelopen jaar. Op de avond van zijn sessie weten we of hij z’n vier MIA-nominaties, waaronder die van beste doorbraak, kan verzilveren. Op Lovesongs zingt Loverman over z’n gebroken hart na de break up met z’n vriendin. In de Toots Studio brengt hij een prachtige pianoversie van Tinderly, een liedje over virtuele liefde op bestelling. Op Differences Aside zingt Loverman over z’n geloof in de universele liefde. Het nummer werd door de luisteraars van Radio 1 naar de eerste plaats van de VOX lijst gestemd.

Loverman covert En toen was er niets meer, de cultklassieker uit 1980 van de Limburgse punkband De Brassers. Hij maakt er op z’n piano een heel krachtige bluesversie van. James leerde De Brassers kennen via z’n vader, literatuurprofessor aan de KUL en een punker in hart en nieren.

Loverman ©VRT CANVAS
Loverman ©VRT CANVAS

Mayorga (donderdag 25 januari)

Mayorga, de band rond Helena Mayorga, is één van de winnaars van De Nieuwe Lichting 2023 van Studio Brussel. Tijdens hun sessie komen ze hun debuut-EP It is until it isn’t voorstellen. Uiteraard brengen ze Girlcrush. Dat nummer bereikte de eerste plaats in De Afrekening en komt dagelijks alle huiskamers binnen als begingeneriek van Dagelijkse Kost. High High Low Low vindt Helena het belangrijkste nummer op de plaat. Ze ziet het als een afsluiter van twee heel moeilijke jaren.

Mayorga covert Noir Désir, een nummer uit 2003 van Vive la Fête. Net zoals Vive la Fête houdt Mayorga van energie en het principe less is more.

Mayorga ©VRT CANVAS
Mayorga ©VRT CANVAS

The Bony King of Nowhere (vrijdag 26 januari)

Zanger Bram Vanparys van The Bony King of Nowhere komt Everybody Knows voorstellen, zijn eerste album sinds 2018. Bram: "ik ben op zoek gegaan naar een nieuwe stem en heb me bevrijd van mijn muzikale helden die altijd over m’n schouder meekijken: Leonard Cohen en Bob Dylan." ​ In Are you still alive zingt The Bony King of Nowhere over al die mensen die elke ochtend aan de tramhalte op hun schermpje staan te staren. Falling into place is een klein, maar prachtig liefdesliedje.

The Bony King of Nowhere covert My Suitor, een nummer van de avant-garde popband Bernthöler uit 1983. My Suitor groeide doorheen de decennia uit tot een Belpopklassieker.

The Bony Kind of Nowhere ©VRT CANVAS
The Bony Kind of Nowhere ©VRT CANVAS

Gustaph (maandag 29 januari)

Gustaph heeft na zijn deelname aan het Songfestival in Athene niet stilgezeten. Voor zijn nieuwe album is hij beginnen grasduinen tussen een honderdtal liedjes die hij geschreven heeft sinds z’n dertiende. Zo krijgt Already Know een wedergeboorte. Gustaph: "Het is mijn I will Survive. In het nummer kom ik eindelijk op voor mezelf." Gustaph brengt samen met z’n voltallige liveband ook een energieke versie van Because of You.

Gustaph covert Delay, een nummer uit 2011 van Intergalactic Lovers. Gustaph voegt zijn housesausje toe aan de Belpopklassieker.

Gustaph ©VRT CANVAS
Gustaph ©VRT CANVAS

Ão (dinsdag 30 januari)

Voor Ão Mar, het debuutalbum van Ão regent het sterrenrecensies. Ão kreeg ook een MIA-nominatie als doorbraak van het jaar. De mix van saudade, indie, elektronica en wereldmuziek vindt amper vergelijkingspunten. Vooral de Portugese en Afrikaanse roots van zangeres Brenda Corijn klinken fel door. In De Toots sessies zingt Ão Mulher, een nummer in het Portugees over het loslaten van je geliefde. In More doet Brenda een oproep om de kwetsbare kant van jezelf te tonen.

Ão brengt ook een prachtige eigen versie van Indigo Night, een nummer uit 2018 van Tamino.

Ão©VRT CANVAS
Ão©VRT CANVAS

Brihang (woensdag 31 januari)

2023 was een turbulent maar ook heel succesvol jaar voor Brihang. Op z’n nieuwe album Droomvoeding heeft hij het over de periode waarin hij trouwde, bouwde en ook te maken kreeg met iets dat zijn leven overhoophaalde: het ouderschap. In De Toots sessies brengt Brihang Zee Van Tijd, een nummer dat hij schreef in een desolaat huisje in de Ardennen, ver weg van z’n drukke gezinsleven om inspiratie te vinden. Hij besefte plots dat hij toch niet goed tegen het alleen zijn kon. Cut op de set gaat over alle waanzin in de wereld. Brihang schreef het nummer toen vlak bij z’n woning in Schaarbeek een kraakpand vol asielzoekers in brand vloog. Brihang brengt ook z’n eigen Belpopklassieker Steentje mee.

Brihang ©VRT CANVAS
Brihang ©VRT CANVAS

Whispering Sons (donderdag 1 februari)

Eind februari komt The Great Calm, het derde album van Whispering Sons uit. In De Toots sessies geeft de band een voorproefje. The Talker klinkt vrolijker dan de mensen van Whispering Sons gewoon zijn, maar toch klinkt ook weer woede door. In Walking, flying klinkt Whispering Sons zelfs hoopvol. Zangeres Fenne Kuppens zingt dat de uitzichtloosheid is verdwenen en dat er betere dagen komen. De band brengt ook Alone, het nummer van de grote doorbraak. Sindsdien werd Whispering Sons overladen met superlatieven, MIA-nominaties en een plaats op het podium van Rock Werchter.

Whispering Sons ©VRT CANVAS
Whispering Sons ©VRT CANVAS

Hooverphonic (vrijdag 2 februari) ​

In het voorjaar verschijnt Fake is the new dope het nieuwe album van de legendarische Belgische band rond Alex Callier. Hooverphonic komt in full force naar De Toots sessies: de volledige band wordt aangevuld met strijkers. Het titelnummer schreef Alex tijdens het Eurovisiesongfestival in Rotterdam. Daar zag hij bij de rest van de deelnemers aan het festival de verslavende effecten van plastische chirurgie. Fake is the new dope was zijn conclusie. Zangeres Geike Arnaert zingt samen met de strijkers een prachtige akoestische versie van Amalfi, de Hooverphonic-hit uit 2013.

Hooverphonic brengt ook een heel eigenzinnige versie van Beats of Love, de Belpopklassieker uit 1983 van Nacht und Nebel.

Hooverphonic ©VRT CANVAS
Hooverphonic ©VRT CANVAS

Anne Stroobants

Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met