De slapelozen. Annick Ruyts praat met lotgenoten en experten

Over de macht van de slaap en de magie van de nacht - vanaf woensdag 9 oktober (en niet 2 oktober zoals eerder meegedeeld)

In De slapelozen onderzoekt Annick Ruyts waarom zoveel mensen net als zij slecht slapen. Ze praat daarover met experten en lotgenoten. Samen gaan ze op zoek naar een antwoord op vragen die haar, en bij uitbreiding 70% van de Vlamingen, wakker houden. Waarom slapen we? Wat is een goede nachtrust? Wat veroorzaakt slapeloosheid? Wat doen mensen ’s nachts om in slaap te geraken, of net om wakker te blijven? En vooral: wie is wakker op dit nachtelijke uur, en waarom?

Annick Ruyts is bekend van programma's als Grenzeloze Liefde, Te Gek en We Are From Belgium. De jongste jaren werkt ze als eindredactrice van Alleen Elvis Blijft Bestaan.

Sinds vier jaar lijdt Annick aan ernstige slapeloosheid. Uit haar getuigenis in het programma Hautekiet groeide een reeks op Radio 1 dit voorjaar en de televisiereeks De slapelozen.

Een programma op de grens van wetenschap en human interest, over wanhoop en frustratie in lange nachten, maar ook over creativiteit en de schoonheid van de nacht.

De slapelozen is een coproductie van Canvas en De Chinezen, het productiehuis dat eerder ook al Radio Gaga maakte. ​ Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ook in De slapelozen radio en televisie hand in hand gaan: de gesprekken die Annick Ruyts dit voorjaar had in het gelijknamige nachtelijke radioprogramma, worden in de televisiereeks in beeld gebracht en aangevuld met reportages. ​

Vanaf woensdag 9 oktober om 21.20 u. op Canvas en het Canvas-kanaal van VRT NU (meteen integraal). ​


Bekijk hier een impressie van De slapelozen:

Nachtelijke radio

"Alleen de slapelozen denken echt na over slaap. Ik vond het razend interessant om voor deze serie met al die lotgenoten te mogen praten."
Annick Ruyts

Om het antwoord te vinden op haar vragen over slapeloosheid maakte Annick Ruyts eind maart vier nachten lang nachtradio op Radio 1. Ze praatte met ervaringsdeskundigen en interviewde ​ experten en getuigen: toxicoloog Jan Tytgat maakte een analyse van onze slaapmiddelen. Trauma-expert Erik De Soir kwam langs voor een gesprek over de oorzaken van slapeloosheid. Psychiater Binu Singh had het over het slaapgedrag bij kinderen en bioloog Dirk Draulans over dat van dieren. Muzikant Frank Vander linden vertelde wat ​ hij na een concert doet. Tv-maker Wim Lybaert sprak over zijn nood aan slaapmedicatie. Journalist Chris Van den Abeele herinnerde zich hoe hij na een zomervakantie van de ene nacht op de andere niet meer kon slapen. Schrijfster Lize Spit ontleedde haar nachtelijke piekerproblemen en acteur Luk Wyns beschreef zijn apart slaappatroon. Tussendoor stelde Annick Ruyts een soundtrack samen met ​ de betere nachtmuziek en riep ze luisteraars op om te bellen en hun slaapverhaal te vertellen.

"Ik weet dat ik verslaafd ben aan slaappillen. Het schijnt dat het niet zo gezond is. Maar niet slapen en prikkelbaar rondlopen en niet helder kunnen nadenken, dat is ook niet gezond.”
Wim Lybaert
“Ik heb veel talent om te slapen, maar er is iets in mij dat niet wíl gaan slapen.”
Frank Vander linden
“Ik ben een nachtmens en slapen ligt voor mij als een monster waar ik langs moet. Dat is piekeren, de wereld in een luciferdoosje proberen te proppen.”
Lize Spit

Wakkere televisie

De slapelozen brengt die nachten op Radio 1 in beeld, aangevuld met reportages uit de Vlaamse slaapkamers ​ en vanop nachtelijke locaties. Zo getuigt Doortje over haar dochter die al 17 maanden nauwelijks langer dan 15 minuten aan één ​ stuk doorslaapt. Martin en Alain hebben aparte slaapkamers omdat een van hen snurkt als een os. Marleen ligt wakker omdat haar jongdemente man soms agressief wordt. We volgen ambulancier Dirk die al 30 jaar werkshiften van 24 uren draait, en bakker Christiaan die al zijn hele leven lang voldoende heeft aan drie uur slaap. En we lopen een nacht mee in het slaaplabo van Gent, waar ze slaapstoornissen registreren en analyseren.

Elke aflevering van De slapelozen schetst het verloop van één nachtelijke radio-uitzending. Openhartige gesprekken met ervaringsdeskundigen en informatieve interviews met experten ​ worden verweven met intimistische human interest-portretten, én met een heerlijke muzikale mix.

Aflevering 1 - woensdag 9 oktober

Tv-maker Wim Lybaert neemt al jaren elke avond een slaappil om te kunnen slapen. Martin en Alain slapen in aparte slaapkamers, omdat één van hen snurkt als een os. Inge Declercq is slaapexpert en heeft het over slaapaandoeningen en slaaplabo’s. En acteur Luk Wyns beschrijft hoe hij er al jaren een apart slaappatroon op nahoudt, hij deelt zijn nacht in tweeën.

Aflevering 2 - woensdag 16 oktober

Terwijl bakker Christiaan voldoende heeft met drie uren slaap, moest journalist Chris Van den Abeele noodgedwongen stoppen met ‘s nachts het nieuws te lezen door zijn opgebouwde slaapschuld. Kinderpsychiater Binu Singh heeft het over kinderen die niet slapen, en bijgevolg hun ouders ook niet. Muzikant Frank Vander linden heeft een overschot aan talent om te slapen, maar houdt ervan om de nacht zo lang mogelijk te rekken.

Aflevering 3 - woensdag 23 oktober

Toxicoloog Jan Tytgat maakt een analyse over het massale gebruik van slaapmedicatie in ons land. Ook Ronny neemt medicatie. Als blinde man is het voor hem moeilijk om onderscheid te maken tussen dag en nacht. Lieve ging haar hele leven laat slapen. Op haar 82ste blijft ze nog steeds als laatste op in haar woonzorgcentrum. Politica Meyrem Almaci heeft een job waarbij je niet veel aan slapen toekomt.

Aflevering 4 - woensdag 30 oktober

Psycholoog Erik de Soir heeft het over de link tussen slapeloosheid en piekeren. Hebben we een pieker-knop die we kunnen afzetten? Schrijfster Lize Spit zou die knop maar al te graag vinden. Ook Dirk Draulans is een slechte slaper. Hij vertelt over zijn eigen slaapprobleem ​ maar ook over hoe dieren slapen.


Slapeloos: Het boek

Aansluitend bij de reeks scheef Annick Ruyts ook het boek Slapeloos. Wanneer de nacht eindeloos lijkt.

Doorheen de jaren heeft Annick van alles geprobeerd om 's nachts niet meer urenlang wakker te liggen in bed: slaappillen, antidepressiva, hormonen, yoga, ademhalingsoefeningen, wietolie (zonder THC), Valeriaan, het hele homeopathische gamma,... Hoe ze haar zoektocht naar een oplossing voor haar slapeloosheid heeft ervaren, daarover getuigt Annick in haar boek openhartig en met een vleugje humor. Ook andere lotgenoten en medische experts vertellen hoe men slaapproblemen kan aanpakken.

Slapeloos. Wanneer de nacht eindeloos lijkt is een uitgave van Horizon in samenwerking met Canvas.


 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met