Skip to Content
De Nomaden van Vranckx : Jimmy Hendrickx in het spoor van pater Petrus

De Nomaden van Vranckx : Jimmy Hendrickx in het spoor van pater Petrus

De redder van de Kaja Kaja's in Papoea - zaterdag 14 oktober op Canvas

Nomade Jimmy Hendrickx reist naar een afgelegen stam in Papoea in het spoor van de Belgische missionaris Petrus Vertenten. Die was er zo’n honderd jaar geleden actief en redde de stam van de uitroeiing. Hij wordt er nog altijd vereerd.

Het is een avontuurlijke tocht op de motor, samen met een oude vriend. Maar die is ondertussen erg veranderd, zo ontdekt Jimmy onderweg. Wat is er gebeurd?

De redder van de Kaja Kaja’s: in Vranckx op zaterdag 14 oktober om 20.15 u. op Canvas en vrtnu.be

De makers kunnen worden gecontacteerd via interviews@vrt.be

Meer informatie hieronder.

In het spoor van pater Petrus

De Kaja Kaja, een stam in Papoea. Ooit waren ze berucht voor hun kannibalisme en hun seksuele vruchtbaarheidsrituelen. Meer dan 100 jaar geleden werden ze bijna uitgeroeid door een geslachtsziekte. Het was een Belgische missionaris uit Hamme die dat toen kon voorkomen: peter Petrus Vertenten (Hamme, 1886 – Wilrijk, 1946). Zijn nagedachtenis wordt ook nu nog in ere gehouden door de stam. Nomade Jimmy Hendrickx reisde in het spoor van pater Petrus Vertenten naar de nauwelijks bereikbare uithoek van Papua waar hij actief was als missionaris.

De ‘neef’ van de pater en het stamhoofd

Reporters krijgen geen toegang tot deze regio, dus geeft Jimmy zich uit voor een neef van Vertenten. Voor de tweede keer, want in 2012 reisde Jimmy ook al naar de Marind Anim. Zo worden de Kaja Kaja’s tegenwoordig genoemd. Hij maakte toen kennis met Leo, een charismatisch dorpshoofd dat zich verzette tegen corruptie en kapitalisme.

Leo neemt Jimmy opnieuw mee naar zijn dorp Bibikem. Een op z’n zachtst gezegd avontuurlijke reis met de motor langs het strand, door rivieren en over slijkwegen. Maar naarmate de reis vordert, ontdekt Jimmy dat Leo niet meer de man is die hij vijf jaar geleden ontmoette. Alles wijst erop dat hij nu zelf corrupt is geworden en z’n eigen dorpelingen bedriegt.

Standbeeld

De bewogen rit eindigt bij het standbeeld van Petrus Vertenten. Diep verscholen in het oerwoud, maar piekfijn onderhouden. Een dorpeling leest het opschrift van het monument: “Van elke 100 Marind, kon hij er 10 redden. De Marind mogen dit nooit meer vergeten.”

Een documentaire van Jimmy Hendrickx, Kristian Van der Heyden en Gieljan Van Goethem © 2017

 

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos