Skip to Content
De man die Donald Trump groot maakte

De man die Donald Trump groot maakte

The Rise of the Murdoch Dynasty – vanaf 1 december op Canvas

De driedelige BBC-documentaire The Rise of the Murdoch Dynasty vertelt het fascinerende, zij het niet altijd even fraaie verhaal van de machtige mediatycoon Rupert Murdoch. Het media-imperium van de Australisch-Amerikaanse uitgever maakte en kraakte kandidaat-premiers en would-be-presidenten.

Murdoch zorgde er mee voor dat het Westen ten oorlog trok tegen Irak, had een hand in de brexit, loodste Tony Blair naar Downing Street 10 en Donald trump naar het Witte Huis.

Maar in zijn eigen familie verliep het niet altijd zoals hij wou en de strijd om zijn opvolging werd op het scherp van de snee gestreden.

Vanaf dinsdag 1 december om 23.15 u. op Canvas en meteen integraal op VRT NU.


 

“I call my cancer Rupert ... There is no one person more responsible for the pollution of what was already a fairly polluted press and the pollution of the British press is an important part of the pollution of British political life.”
Auteur Dennis Potter
“It’s difficult to think of a prime minister in the last 40 years who has won against the Murdoch instinct.”
Alan Rusbridger, voormalig hoofdredacteur The Guardian
“I don’t believe that David Cameron or Tony Blair really dared cough without first getting permission from Rupert Murdoch.”
Acteur Hugh Grant

Aflevering 1: Kingmaker

Vanuit zijn Australische thuisbasis begon Rupert Murdoch (°1931) in de jaren ’60 aan een wereldwijde expansie van zijn media-activiteiten en vandaag is News Corporation van de familie Murdoch een van 's werelds grootste en invloedrijkste mediaconglomeraten, met tientallen tijdschriften, kranten, televisiezenders, filmproductiebedrijven en digitale mediabedrijven.

Met de verkiezingen van 1997 in het Verenigd Koninkrijk in aantocht moet Rupert Murdoch beslissen wie hij zal steunen: Tony Blair of John Major. Een steun waarvoor een zware prijs dient betaald te worden. Daarnaast moet hij ook beslissen wie van zijn kinderen zijn imperium zal overnemen. Zijn huwelijk met Wendi Deng wordt niet door iedereen in zijn familie aanvaard en wanneer zijn dochter trouwt met een man die niet echt fan is van Rupert, komt zijn opvolging in het gedrag.

Nu Murdoch ongekende toegang heeft tot de Britse regering, lobbyt hij voor de oorlog in Irak en belt hij herhaaldelijk met de premier. Meer dan 160 van Murdochs redacteurs over de hele wereld steunen de oorlog.

Maar net wanneer hij aan de top van zijn carrière lijkt te staan, komt Rebekah Wade, hoofdredactrice van The Sun, met informatie die zijn imperium doet wankelen.

Aflevering 2: The Rebel Alliance

Terwijl politici als Gordon Brown en David Cameron hengelen naar de steun van Rupert Murdoch, onderneemt een groep mensen, onder wie acteur Hugh Grant, formule 1-baas Max Mosley en journalist Nick Davies, actie om de malafide praktijken binnen het Murdoch-imperium aan de kaak te stellen.

De zaak loopt uit de hand wanneer Rupert zijn zoon James aan het hoofd van BSkyB Television zet. Nick Davies probeert zo veel mogelijk bezwarende informatie te verzamelen over Rupert Murdoch en wanneer aan het licht komt dat het mediabedrijf van Murdoch de telefoon van een vermoord schoolmeisje gehackt heeft, komt Murdoch in moeilijke papieren.

Rupert moet samen met zijn zoon James voor een parlementaire onderzoekscommissie verschijnen en wordt daar zwaar aangepakt. Voor Rupert is dit de moeilijkste periode uit zijn carrière.

Lachlan, James, Anna, Elisabeth en Rupert Murdoch 1985 - (c) Shutterstock
Lachlan, James, Anna, Elisabeth en Rupert Murdoch 1985 - (c) Shutterstock

Aflevering 3: The Comeback

Na het hackingschandaal is gebleken dat Murdochs zoon James niet geschikt is als opvolger. Rupert wordt gedumpt door zijn politieke partners, zijn reputatie ligt aan diggelen, zijn moeder is gestorven en alsof dat nog niet erg genoeg is, komt de relatie van zijn vrouw met Tony Blair aan het licht. Het is het einde van hun huwelijk.

Maar Rupert kan terugslaan als geen ander. Hij werkt samen met Nigel Farage aan een brexitstrategie en steunt Donald Trump in zijn gooi naar het presidentschap. Tussendoor trouwt hij met glamour-model Jerry Hall. Hij zet zijn twee zonen aan het hoofd van zijn imperium in de hoop zo te ontdekken wie zijn opvolger kan worden. Zij moeten afrekenen met de beruchte Roger Ailes, de machtige en beruchte medestichter van het controversiële Fox News.

Rupert Murdoch en Donald Trump in 2016 - (c) Reuters
Rupert Murdoch en Donald Trump in 2016 - (c) Reuters

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos