De kleedkamer V: Ruben Van Gucht ontmoet Olympische helden
36 topsporters, 66 medailles, 6 Olympische Spelen – vanaf maandag 23 maart op Canvas
In de vijfde reeks van De kleedkamer blikt Sporza-journalist Ruben Van Gucht terug op de laatste zes edities van de Olympische Spelen. In elke aflevering ontvangt hij vier Belgische en Nederlandse Olympiërs. Ze blonken uit in diverse sportdisciplines, maar deelden dezelfde Olympische droom. Hoe hebben ze die beleefd en wat heeft het leven na Olympia hen gebracht? Dat vertellen onder meer Fred Deburghgraeve, Robert Van de Walle, Axel Merckx, Kim Gevaert, Tia Hellebaut en Inge De Bruijn.
Het is precies 100 jaar geleden dat de Olympische Spelen in Antwerpen plaatsvonden: de enige keer ooit dat het grootste sportevenement ter wereld in ons land werd georganiseerd. Daarom nodigt Ruben zijn gasten uit op locaties die een link hebben met de Spelen in Antwerpen, van het Olympisch Stadion op het Kiel tot de Wellingtonrenbaan in Oostende.
Elke aflevering bevat ook opnieuw twee straffe portretten, onder meer van Haile Gebrselassie, Maurice Green, Gail Devers, Justine Henin, Blanka Vlasic en Nafi Thiam.
In totaal komen 36 topsporters aan bod en daar zijn deze keer ook heel wat vrouwen bij (16). Allemaal samen zijn deze Olympiërs goed voor 66 medailles in 14 verschillende sporten. Ze namen samen 102 keer deel aan de laatste zes Olympische Spelen: Atlanta 1996, Sydney 2000, Athene 2004, Peking 2008, Londen 2012 en Rio 2016. Elke aflevering belicht één van die edities. De afleveringen worden in willekeurige, niet-chronologische volgorde uitgezonden.
De kleedkamer is een productie van productiehuis Deklat Binnen voor Canvas.
De kleedkamer: vanaf maandag 23 maart om 21.20 u. op Canvas.
De eerste drie afleveringen zijn meteen beschikbaar op VRT NU, vanaf 13 april ook de volgende drie.
De kleedkamer in cijfers
Enkele cijfers over de 36 Olympische sporters die aan bod komen in het vijfde seizoen van De Kleedkamer:
- 20 mannen – 16 vrouwen
- 9 verschillende nationaliteiten (22 Belgen, 6 Nederlanders, 2 Amerikanen, 1 Italiaan, 1 Kroatische, 1 Ethopiër, 1 Marokkaan, 1 Française en 1 Kazak)
- Goed voor 66 medailles: 36 x goud – 15 x zilver – 15 x brons
- Goed voor in totaal van 102 deelnames aan de Olympische Spelen
- Goed voor 14 verschillende sporten: atletiek, zwemmen, judo, boogschieten, boksen, tafeltennis, tennis, mountainbike, wielrennen, voetbal, gewichtheffen, paardrijden, zeilen en hockey.
Aflevering 1: Peking 2008 – maandag 23 maart
Voor deze eerste aflevering nodigt Ruben vier goudenmedaillewinnaars van Peking 2008 uit om te praten over de spelen, de sport en het leven. De plaats van afspraak is het Olympisch Stadion op het Kiel. Daar waar 100 jaar geleden de enige Olympische Spelen ooit in ons land van start gingen.
De gasten zijn: Kim Gevaert (goud op de 4 x 100 meter), Tia Hellebaut (goud in het hoogspringen) en de Nederlanders Maarten Van der Weijden (zwemmen, goud op de 10 km in open water) en Marianne Vos (wielrennen, goud in de puntenkoers in Beijing 2008, goud in de wegrit in Londen 2012).
De Olympische Spelen van 2008 in Peking begonnen met een geweldig spektakel in het vogelneststadion. Dat stadion zou ook de plaats zijn waar Belgische vrouwen zich verzekerden van een plaats in de nationale sportgeschiedenis.
Tia Hellebaut klopte de onoverwinnelijk gewaande Blanka Vlasic in het hoogspringen en wint zo het eerste Belgische atletiekgoud sinds Gaston Roelandts in 1964. Vandaag werkt Tia bij het event- en managementbureau Golazo.
De Belgische 4 x 100 m estafetteploeg snelde op dezelfde atletiekpiste naar het zilver. Acht jaar later krijgen ze alsnog het goud na Russische dopingperikelen. Kim Gevaert was de vaandeldraagster van de estafetteploeg. Na haar afscheid aan de atletieksport ging ze aan de slag als logopediste.
Marianne Vos won in Peking haar eerste van twee Olympische gouden medailles. De ex-wereldkampioene op de weg en in het veld ging enkele jaren terug door een moeilijke periode maar intussen heeft Vos haar plaats helemaal bovenin het vrouwenwielrennen met overtuiging terug ingenomen.
Maarten Van der Weijden schonk Nederland een onverwachte medaille op de 10 km zwemmen in open water. Van der Weijden overleefde in zijn jeugd leukemie en maakt er zijn persoonlijke missie van om lotgenoten een hart onder de riem te steken.
Daarnaast zijn er portretten van Blanka Vlasic (hoogspringen, zilver in Beijing 2008 en brons in Rio 2016) en van Jan Vertonghen (vierde met de Belgische ploeg in het voetbal).
Aflevering 2: Sydney 2000 – maandag 30 maart
De zomerspelen van de 27ste Olympiade werden georganiseerd in Sydney. Met twee keer zilver en drie keer brons waren de Spelen van Sydney voor de Belgen geen onverdeeld succes. In deze aflevering nodigde Ruben zijn vier praatgasten uit in het Fort van Brasschaat, waar tijdens de Spelen van 1920 het schiettornooi plaatsvond.
De gasten zijn: Gella Vandecaveye (judo, zilver in Atlanta 1996 en brons in Sydney 2000), Filip Meirhaeghe (mountainbike, zilver in Sydney), Ann Simons (judo, brons in Sydney) en Leontien van Moorsel (wielrennen, 3 x goud en 1 x zilver in Sydney, goud en brons in Athene 2004).
Filip Meirhaeghe moest ons land een gouden medaille bezorgen in het mountainbike maar pech deed zijn olympische droom net mislukken. Na de Spelen reed Meirhaeghe een hobbelig parcours. Tegenwoordig is hij bondscoach van de mountainbikers en schepen van sport in Maarkedal.
Gella Vandecaveye nam vier keer deel aan Olympische Spelen. Het judo bracht haar olympisch zilver en brons maar ook een pak blessureleed. Nu is Gella actief in de bedrijfswereld als motivator en inspirator.
Ann Simons zorgde voor een onverwachte medaille in het judo. Amper 20 jaar en meteen brons op haar eerste spelen. Het zou het hoogtepunt zijn in een korte judocarrière. Na haar afscheid vond Ann een nieuwe passie in de wereld van de ondernemers.
In tegenstelling tot de Belgen kwamen de Nederlanders wel met een pak medailles terug uit Sidney. Leontien Van Moorsel zorgde voor drie keer goud in het wielrennen. Tegenwoordig legt Van Moorsel zich als ervaringsdeskundige toe op het helpen van mensen met een eetstoornis.
Verder zijn er portretten van Haile Gebrselassie (atletiek, goud op de 10.000 meter in Atlanta 1996 en Sydney 2000) en Maurice Greene (atletiek, goud op de 100 meter in Sydney)
Aflevering 3 : Athene 2004 – maandag 6 april
In 2004 keren de Olympische Spelen terug naar de bakermat, naar Griekenland. Over die Spelen praat Ruben met vier atleten die met veel vreugde terugkijken op Athene 2004. Samen behaalden ze maar liefst 20 Olympische medailles. Ruben nodigt hen uit in het Sportimonium in Hofstade, een sportmuseum waar onder meer de Olympische vlag wordt bewaard van de Spelen van 1920 in Antwerpen.
De gasten zijn: Robert Van de Walle (judo, goud in Moskou 1980 en brons in Seoel 1988, delegatieleider BOIC in Athene 2004), Inge de Bruijn (zwemmen, goud, zilver en 2 x brons in Athene 2004, 3 x goud en 1 x zilver in Sydney 2000), Anky van Grunsven (paardrijden, 3 x goud en 1 x zilver in de individuele dressuur, 4 x zilver en 1 x brons in de teamdressuur) en Axel Merckx (brons).
Axel Merckx won brons in de wegrit en beleefde in Athene het mooiste moment uit z’n carrière. Uitgerekend met vader Merckx in de commentaarcabine. Vandaag leeft hij met z’n Canadese vrouw en twee dochters in Kelowna, Canada, en stoomt hij jonge wielertalenten klaar voor het profpeloton.
Inge de Bruijn veroverde in totaal 8 Olympische medailles, haar laatste goud pakt ze in het Olympische bad van Athene. Vandaag zwemt Inge nog af en toe, maar maakt ze vooral programma's voor de Nederlandse televisie.
Dressuuramazone Anky van Grunsven deed nóg beter dan Inge en is met 9 medailles de succesvolste Olympische atleet uit Nederland. Paarden zijn nog steeds haar passie. Ze heeft een indrukwekkende stal uitgebouwd en geeft haar ervaring nu door aan een nieuwe generatie.
Judoka Robert Van de Walle pakte bij z’n Olympisch debuut in '80 meteen de gouden plak. Na Moskou volgen nog vier Spelen, met een bronzen medaille in Seoul. In Athene 2004 was hij delegatieleider van het Belgische team. Vandaag geniet Robert van de West-Vlaamse rust en van lange tochten op de fiets.
Daarnaast zijn er portretten van Justine Henin (goud in het tennis in Athene) en Hicham El Guerrouj (atletiek, goud op 1500 en 5000 meter in Athene, zilver 1500 meter in Sydney 2000).
Aflevering 4 : Londen 2012 – maandag 13 april
Deze keer nodigt Ruben zijn praatgasten in het Egmontpaleis in Brussel, waar bij de Spelen van 1920 het schermtornooi plaatsvond.
De gasten zijn: Evi Van Acker (zeilen, brons in de laser-radiaalklasse), Jean-Michel Saive (vijfde in het tafeltennis in 2012, nam 7 x deel aan de Spelen), Tom Goegebuer (tiende in het gewichtheffen) en Jos Lansink (paardrijden, goud in de teamjumping met de Nederlandse ploeg in Barcelona 1992, maar nam ook voor België deel in Londen 2012, was erbij op 6 Olympische Spelen, 4 x voor Nederland en 2 x voor België).
Verder zijn er portretten van de Italiaanse bokser Roberto Cammarelle (boksen, goud in Beijing 2008, zilver in Londen 2012 en brons in Athene 2004) en van Aisling D’Hooghe, onze nationale hockeydoelvrouw die erbij was op 17-jarige leeftijd op de Olympische Spelen van Londen, de eerste keer ooit dat een Belgisch vrouwenteam zich plaatste voor de Olympische Spelen.
Aflevering 5 : Atlanta 1996 – maandag 20 april
In deze aflevering nodigde Ruben zijn vier praatgasten uit in de Wellington Renbaan te Oostende, waar 100 jaar geleden tijdens de Olympische Spelen van Antwerpen het polo plaatsvond.
De gasten zijn: Fred Deburghgraeve (goud op de 100 meter schoolslag), Ulla Werbrouck (goud in het judo), Harry Van Barneveld (brons in het judo), Paul Vermeiren (vierde plaats in het boogschieten).
Daarnaast ook portretten van Gail Devers (goud op de 100 meter in Barcelona 1992 en Atlanta 1996, waar ze ook op de 4 x 100 goud behaalde) en Marie-José Perec (goud op de 200 meter in Barcelona 1992 en Atlanta 1996, waar ze ook goud haalde op de 400 meter).
Aflevering 6 : Rio 2016 – maandag 27 april
Voor deze laatste aflevering trekt Ruben met zijn vier praatgasten naar Linkeroever, met zicht op Antwerpen en als ode aan de gaststad van 1920, precies een eeuw voor Tokio 2020.
De gasten zijn: Pieter Timmers (zilver op de 100 m vrije slag), Dirk Van Tichelt (brons in het judo), Jolien D’hoore (brons in het omnium bij het baanwielrennen) en Simon Gougnard (zilver met het hockeyteam).
Verder zijn er portretten van Nafi Thiam (goud bij de zevenkamp) en Greg Van Avermaet (goud in het wegwielrennen).