"De kerk is zoals muziek, je hebt slechte en goede muziek"
Laurence Freeman in Wanderlust - zondag 2 oktober
In Wanderlust ontmoet de Pools-Vlaamse filosofe Alicja Gescinska nationale en internationale persoonlijkheden met diverse filosofische en religieuze achtergronden. Alicja praat met filosofen, kunstenaars, schrijvers en wetenschappers, en laat zich door hen inspireren.
In de vijfde aflevering gaat Alicja op bezoek bij Laurence Freeman, benedictijnse monnik en een wereldautoriteit inzake christelijke meditatie. Hij is bevriend met de dalai lama en de dialoog met andere religies en de wereldvrede zijn dan ook belangrijke topics in zijn leven.
Op zondag 2 oktober om 20.10 u. op Canvas en canvas.be
Laurence Freeman (65 jaar), studeerde af aan de universiteit van Oxford, en begon zijn carrière als medewerker bij de VN en de banksector. Maar op zesentwintigjarige leeftijd koos hij voor een leven als monnik.
In ’91 richtte hij een internationaal centrum voor christelijke meditatie op, dat uitgroeide tot een wereldwijde community met meer dan honderd afdelingen. Vandaag reist hij de wereld rond om lezingen te geven over mediteren en geeft hij zowel les aan bedrijfsleiders als aan kinderen. Meditatie is volgens Freeman dé manier om het beste in de mens naar boven te halen en de wereld beter te maken.
“Denken is erg belangrijk, maar als je je gedachten helder, preciezer en scherper wil krijgen, neem je best elke dag wat tijd om je gedachten los te laten. Onze beslissing over de Brexit is een goed voorbeeld van ‘niet helder’ denken. Als mensen meer gemediteerd zouden hebben, dan hadden ze een duidelijker beeld gehad van de voor- en tegenargumenten en dan zouden ze op zijn minst nagedacht hebben over wat er te doen stond als de stemming positief was.“
Met de dalai lama nam Freeman deel aan het historische "Way of Peace" programma, een serie van christelijke-boeddhistische dialogen in India, Italië en Belfast. Hij is een absolute voorstander van de interreligieuze dialoog waarbij iedereen geworteld blijft in zijn eigen cultuur.
“De dalai lama stelt het zo, hij zegt: je kan het hoofd van een yak niet op het lichaam van een schaap plaatsen. Je kan niet zomaar veranderen. Ik denk dat daar een grond van waarheid in zit. Een goede dialoog ontstaat wanneer de twee personen die erbij betrokken zijn, bijvoorbeeld een christen en een boeddhist, sterk geworteld zijn in hun eigen identiteit en zo’n vertrouwen hebben in hun eigen identiteit dat ze echt kunnen luisteren, van elkaar kunnen leren en aan elkaar kunnen geven”.
Over de toekomst van de kerk is hij hoopvol gestemd, ook al is haar geschiedenis er een van vallen en opstaan.
“De kerk is zoals muziek, je hebt slechte en goede muziek. En dus heeft de geschiedenis van de kerk zijn slechte en goede periodes gekend. Maar ik denk ook dat de kerk onverwoestbaar is, net zoals muziek altijd zal blijven bestaan.
De kerk zal in de toekomst wel andere accenten gaan leggen, ze zal meer gevarieerd zijn, minder gecentraliseerd, contemplatiever en ze zal meer verantwoordelijkheid opnemen en zich meer bezig houden met het milieu, vrede en rechtvaardigheid en de zorg voor de armen. Maar ze zal dus ook contemplatiever zijn en we zullen het contemplatieve gebed in het dagelijkse leven en in de liturgie opnemen.“
De volgende afleveringen
De Amerikaans-Irakese documentairemaakster en journalist Anisa Mehdi (9.10) groeide op in New York in een milieu met zowel islamitische als christelijke en joodse invloeden. Ze is vooral bezig met interreligieuze dialoog tussen christenen en moslims.
Krzysztof Zanussi, de gelauwerde Poolse grootmeester van het witte doek, is een rooms-katholieke gelovige man. Hij heeft het over de betekenis en kracht van de verbeelding.
Lydia Chagoll is 85, maar nog altijd actief als cineaste en schrijfster. Het professioneel dansen heeft ze al jaren geleden achter zich moeten laten, maar het volledig loslaten, dat kan ze niet. Als dochter van joodse ouders moest ze op negenjarige leeftijd met haar gezin op de vlucht voor de nazi’s. Drie jaar lang overleefde ze verschillende ‘jappenkampen’. Die indrukwekkende periode in haar leven ligt mee aan de basis voor haar latere strijdende creativiteit en sociaal engagement.
Lieve Joris ging naar een katholieke kostschool en studeerde psychologie in Leuven. Ze is journalist en schrijfster. Ze heeft veel gereisd en schreef over haar reizen vanuit een persoonlijke invalshoek. Ze is niet gelovig maar heeft veel respect voor mensen die wel geloven.
Alicja
Alicja Gescinska (34 jaar) verhuisde als zevenjarig meisje met haar ouders van Polen naar België, op zoek naar een betere toekomst in het 'vrije Westen'. Ze is doctor in de filosofie en raakte in 2012 bekend bij een breder publiek met haar boek De verovering van de vrijheid, een filosofisch pleidooi voor meer positieve vrijheid. Sindsdien heeft ze naam gemaakt als een van de belangrijkste jonge intellectuelen in Vlaanderen en Nederland. Ze schrijft geregeld columns, opiniestukken en essays voor verschillende kranten en tijdschriften. In februari kwam haar debuutroman Een soort van liefde uit. De afgelopen drie jaar woonde ze met haar gezin in de Verenigde Staten en werkte ze als docente politieke wetenschappen aan Amherst College.
Online
Eerder deze zomer lanceerde Canvas ook canvas.be/wereldbeeld: een online platform rond filosofie, zingeving en levensbeschouwing. Je vindt er onder meer een voorstelling van de erkende levensbeschouwingen, grote levensvragen die beantwoord worden door mensen met verschillende levensbeschouwelijke achtergrond, reportages over rituelen, enz. Het platform verzamelt ook alle programma’s op VRT radio en tv rond zingeving en levensbeschouwing. Ze kunnen er online worden (her)bekeken of – beluisterd. Ook Wanderlust krijgt er zijn plaats, met extra informatie en duiding over de centrale gasten. De onlineredactie werkt voor het platform nauw samen met de diverse levensbeschouwingen.
Wanderlust is een productie van Canvas.