Skip to Content
Nieuw op Canvas: De Kennedy-dynastie

Nieuw op Canvas: De Kennedy-dynastie

Wat we niet wisten over de familie die we allemaal kennen

Vanaf september komt er op Canvas een nieuwe documentaire afspraak op dinsdag met een selectie van spraakmakende kwaliteitsdocumentaires over maatschappelijke en historische onderwerpen. Telkens om 23.00 u. Voor wie dat te laat vindt: geen probleem, want ze zijn ook te bekijken via VRT NU.

Zo is er American Dynasties: The Kennedys, een driedelige reeks van CNN over de invloedrijke Amerikaanse familie en de manier waarop zij de politiek van de Verenigde Staten mee heeft bepaald in enkele van de meest cruciale periodes van hun geschiedenis.  De reeks vertelt het verhaal van de Kennedys aan de hand van getuigenissen van leden van de clan, hun kennissen en vrienden, duiding en analyse door historici, en een weelde aan archiefbeelden. Annelies Beck leest het commentaar in.

Vanaf woensdag 3 september om 23.00 u.


De weg naar de top

De Kennedys waren oorspronkelijk een familie van arme Ierse immigranten die zich in het midden van de 19de eeuw in Boston vestigden. Twee generaties later was Joseph Kennedy (1888-1969) een succesvol zakenman en politicus. De reeks volgt zijn leven en loopbaan, en die van zijn kinderen en kleinkinderen. Ze begint in de jaren '20, wanneer de politieke carrière van Joseph op gang komt, en eindigt met de dood van zijn kleinzoon Ted in 2009 en de opkomst van de nieuwste generatie Kennedys.

In 1938 werd Joseph Kennedy ambassadeur in Londen. Zijn antisemitisme en zijn verzet tegen de Amerikaanse inmenging in de Tweede Wereldoorlog fnuikten zijn latere politieke carrière én zijn presidentiële ambities. Van toen af deed de familiepatriarch er alles aan om een van zijn zonen in het Witte Huis te krijgen.

Van vader op zoon

In eerste instantie projecteerde Joseph Kennedy zijn politieke ambities op zijn oudste zoon, Joe Jr., maar die sneuvelde in de oorlog.

Daarna focuste hij zich op de tweede zoon, John Fitzgerald “Jack” Kennedy (JFK). Die voelde aanvankelijk niet veel voor een politieke carrière, maar vond uiteindelijk toch zijn weg naar het presidentschap, ondanks zijn wankele gezondheid en zijn zwak voor vrouwen. We krijgen inzicht in zijn ingewikkelde relatie met zijn vrouw Jackie, en zijn broer, procureur-generaal Robert “Bobby” Kennedy. We zijn getuige van de belangrijke rol die de broers speelden in de Cuba-crisis en van de tragische nasleep van de moord op JFK. Toen werd Bobby naar voor geschoven als het nieuwe politieke boegbeeld van de familie, maar ook hij werd vermoord.

Dan was het de beurt aan Edward “Ted” Kennedy, de jongste broer, om de politieke eer van de familie hoog te houden en de fakkel over te dragen aan de volgende generatie.

Triomf en tragedie

De geschiedenis van de Kennedys is er een van tomeloze politieke ambities, maar ook van luxe en glamour, dominante ouders en eigenzinnige kinderen, familieruzies, huwelijksproblemen, successen en schandalen, triomfen en tragedies.

De reeks volgt de dynamiek van de Kennedys en hun complexe onderlinge relaties tegen de achtergrond van de nationale en internationale geschiedenis, en de ontwikkeling van de Verenigde Staten als grootmacht: de beurscrash in 1929, de depressie in de jaren 30, de Tweede Wereldoorlog en de koude oorlog, de Cuba-crisis en de oorlog in Vietnam, en de verdere politieke, sociale en economische ontwikkelingen tot en met de financiële crisis in 2008. Met als rode draad: de politieke ambitie van één Amerikaanse familie: de dynastie van de Kennedys.


Meer over het najaar van Canvas.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos