Skip to Content
De Chinezen komen – een reportage van Tom Van de Weghe in Checkpoint

De Chinezen komen – een reportage van Tom Van de Weghe in Checkpoint

Donderdag 16 november op Canvas en vrtnu.be

China staat de laatste tijd weer volop in de belangstelling. Vorige maand was er het 19de partijcongres en deze week is president Trump er op bezoek. En ondertussen zijn de Chinezen volop bezig de wereld te veroveren. Economisch dan toch. Ook bij ons zijn ze meer en meer aanwezig. Is dat een bedreiging of een opportuniteit?

Tom Van de Weghe, voormalig VRT-correspondent in China, maakt de balans op in De Chinezen komen, een special voor Checkpoint.

Samen met andere China-kenners als Bert De Graeve (Bekaert), Claire Tillekaerts (Flanders Invest & Trade) en professor Jonathan Holslag (VUB) probeert hij te weten te komen of we wel varen bij al die Chinese interesse. Daarnaast praatte hij onder meer met de Chinese ambassadeur in België Qu Xing, met Eddy Bruyninckx (voormalig CEO van het Antwerpse havenbedrijf) en Joachim Coens (havendirecteur Zeebrugge). Hij ging verder ook op bezoek bij het Chinees-Zweedse Volvo Cars in Gent en bij de Chinese machinebouwer Sunward in Beringen. 

Donderdag 16 november om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be

 

“De Chinese aanwezigheid is hier opvallend toegenomen. Maar de argwaan tegenover de Chinezen is er niet door verminderd. Integendeel!”
Tom Van de Weghe

Het gewicht van China op de internationale markt groeit alleen maar. Het lijstje Chinese investeringen in België wordt dan ook alleen maar langer: de Chinezen maken de dienst uit bij Volvo in Gent, ze hebben een containerterminal in Zeebrugge, hebben hun hand in een aantal voetbalclubs, winkelketens, shoppingcenters, Bank Nagelmackers, allemaal in meer of mindere mate Chinees.

“Natuurlijk hebben ze een plan. Maar de vraag is niet zozeer of ze een plan hebben of niet, de vraag is of wij een manier vinden om met hen samen te werken.”
Prof Haiyan Zhang, Neoma Business School

Maar wat betekent dat voor de bedrijven, voor de werknemers en voor onze economie? Worden wij ook beter van al die Chinese investeringen? Tom Van de Weghe ging op zoek naar antwoorden bij Volvo in Gent – waar ze al even zitten, langs de A12 – waar ze niet kwamen, of in Limburg, waar een aantal bedrijven succesvol zijn overgenomen door Chinese investeerders.

Een jaar geleden stond Vlaanderen op zijn kop toen bekend raakte dat er een investeringsakkoord was tussen netwerkbeheerder Eandis en State Grid, een Chinees staatsbedrijf. Uiteindelijk is het akkoord afgesprongen, maar wat blijft hangen is een sfeer van verdacht makerij tegenover Chinese investeringen. Van de Weghe onderzoekt of hierdoor diepe wonden werden geslagen in onze relatie met China.

“Als ik het hier met mensen over China heb, valt me steeds de argwaan op. Die Chinezen blijven een beetje vreemde mensen, blijkbaar. Dat die argwaan kan uitgroeien tot vreemde proporties heeft ons het Eandis dossier geleerd. Of was het terecht dat het Chinese State Grid geen participatie in onze nutsvoorzieningen kon krijgen?”
Tom van de Weghe

“De samenwerking tussen België en China is als een bos …”
Qu Xing, Chinees ambassadeur in België.

“Chinese leiders denken nu na over 2040.”
Bert Degraeve, voorzitter Bekaert.

“De financiële uitputtingsslag waar China ons in drijft, wordt onhoudbaar op lange termijn.”
Prof Jonathan Holslag, VUB.

Contacteer ons
Anne Stroobants VRT Communicatie
Anne Stroobants VRT Communicatie
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos