De Canvasconnectie - Kunstenaars over hun eigen werk en dat van anderen

Een nieuwe reeks vanaf zondag 20 maart op Canvas en canvas.be

De voorbije jaren maakte het team van De Canvasconnectie al 78 documentaires over actuele kunst in al haar verscheidenheid. Dit voorjaar komen er daar nog eens elf bij. De beproefde en gewaardeerde formule van De Canvasconnectie blijft ook in dit nieuwe seizoen behouden: portretten van kunstenaars en hun werk, terwijl zij zelf ook naar het werk van anderen kijken.

De volgende weken gaat de Canvasconnectie op bezoek bij:

  • muzikant Damien Jurado
  • performer, muzikant en beeldend kunstenaar Charlemagne Palestine
  • fotograaf Frank Uwe Laysiepen (beter bekend als Ulay)
  • fotokunstenares Mariken Wessels
  • schilder-, teken-, computer- en videokunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven
  • fotograaf en journalist John Vink
  • architectencollectief Gijs Van Vaerenbergh
  • componist en saxofonist Robin Verheyen
  • stripauteur Olivier Schrauwen
  • beeldend kunstenaar Joep Van Lieshout
  • fotograaf James Casebere

Vanaf zondag 20 maart om 20.55 u. op Canvas en canvas.be

Een andere kijk op actuele kunst

Uit de vele concerten, tentoonstellingen en premières die binnenkort in binnen- en buitenland op de agenda staan, heeft de redactie van De Canvasconnectie een eigenzinnige selectie gemaakt. Ze heeft die in een vuistdik album gebundeld dat de kijker ook online kan bekijken op canvas.be.

Met dat grote Canvasconnectie-boek trekken ze vervolgens naar een aantal kunstenaars uit diverse disciplines, allemaal druk in de weer met de voorbereiding van nieuw werk dat binnenkort voor het eerst aan het publiek zal worden voorgesteld. De kunstenaars nemen ruim de tijd om in het album van De Canvasconnectie te bladeren. Ze staan op hun beurt stil bij nieuwe creaties van anderen die hen persoonlijk intrigeren.

Zo waaiert De Canvasconnectie door de kunstenwereld, van de ene discipline naar het andere genre en van de ene kunstenaar naar de andere artiest. Dit voorjaar gaat De Canvasconnectie op bezoek bij:

Damien Jurado – zondag 20 maart
Damien Jurado is een Amerikaanse muzikant. Na de sterke, maar eerder klassieke singer-songwriter sound uit de beginjaren, klinken zijn laatste albums heel gelaagd: funk, psychedelica, dub, … het zit er allemaal in. Vooraleer hij in de muziekwereld terechtkwam was Jurado trouwens beeldend kunstenaar (dat is hij in zijn vrije tijd nog steeds) en zat hij op de kunstschool. Op 18 maart verschijnt zijn nieuwe album ‘New Visions Of Us On The Land’. Op 9 april speelt hij in de Brusselse Botanique. En op 10 april is hij headliner op het Little Waves Festival in Genk. Een geknipte gast dus om het nieuwe Canvasconnectie-seizoen mee af te trappen. 

Charlemagne Palestine – zondag 27 maart
Charlemagne Palestine is een Joods-Amerikaanse performer, muzikant en beeldend kunstenaar. Hij verwierf erkenning in de jaren zestig met zijn experimentele composities en performances en werd al snel een flamboyante verschijning in de creatieve kringen van New York. Hij werkte samen met kunstenaars Tony Conrad en Richard Serra, en voerde performances uit met avant-garde kunstenaar La Monte Young en componisten Terry Riley, Philip Glass, en Steve Reich. Maar in tegenstelling tot deze 'minimalisten' omschrijft Palestine zichzelf als een 'maximalist'. Dit voorjaar stelt hij in galerij Witte de With in Rotterdam vroege videowerken, sculpturen, schilderijen, installaties en geluidsopnames tentoon. Charlemagne Palestine woont al jarenlang in Brussel.

Ulay – zondag 3 april
Frank Uwe Laysiepen, beter bekend als Ulay, is een 72-jarige fotograaf. Hij is wereldbekend om zijn lange samenwerking met performance-kunstenares Marina Abramovic. Het werk van Ulay is een onderzoek naar zichzelf en naar de fysieke grenzen van het menselijk lichaam. Hij werkt vooral met Polaroid, zijn geliefkoosde medium. Nog tot 1 mei loopt in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam een grote retrospectieve van zijn Polaroid-foto's.

Mariken Wessels – zondag 10 april
De Nederlandse Mariken Wessels woont in Amsterdam en heeft nog tot 5 juni een solotentoonstelling in het Antwerpse Fotomuseum. Ze maakt intrigerende boeken met gevonden foto’s uit verschillende persoonlijke archieven, die ze op de kop tikt via kennissen of aankoopt op rommelmarkten. Volgens velen maakte ze het beste fotoboek van 2015:  ‘Taking Off, Henry My Neighbor’ is een waarachtig beeldverhaal van een mislukt huwelijk, beladen met seksuele frustraties en voyeurisme. Wessels reconstrueerde Henry’s huwelijk, werk en leven en toont met Taking Off verschillende fases in zijn obsessie. Ze vertrok van bijna 5.500 zwart-wit naaktfoto’s, tientallen collages en verschillende figuurtjes uit klei.

Anne-Mie Van Kerckhoven – zondag 17 april
Het werk van de Antwerpse kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven is niet direct in één categorie onder te brengen, en omvat onder andere  schilder-, teken-, computer- en videokunst. Al sinds de jaren zeventig exploreert Van Kerckhoven de mogelijkheden van nieuwe media en onconventionele materialen. Door de jaren bouwde ze een uitgebreid oeuvre op dat door zijn onbuigzame eigenzinnigheid een unieke plek heeft veroverd in de Belgische kunst. Vanaf 17 april heeft ze een expo in Zeno X Gallery in Antwerpen.

John Vink – zondag 24 april
John Vink studeerde fotografie aan La Cambre. Hij begon als onafhankelijke fotograaf en freelance journalist te werken in 1971. Sinds 1997 is hij volwaardig lid van het gerenommeerde fotocollectief Magnum. Vink reisde voor zijn werk de halve wereld af, en trok voor een project over de vluchtelingenproblematiek onder meer naar India, Mexico, Honduras, Soedan, Hongarije, Thailand, Turkije, Malawi, Koerdistan, Bangladesh, Kroatië en Angola. Sinds 2000 leeft en werkt hij in Cambodja, met als bedoeling zich te concentreren op één land in plaats van steeds te reizen.

Gijs Van Vaerenbergh – zondag 1 mei
Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh vormen sinds 2007 samen het jonge kunstenaars- en architectencollectief Gijs Van Vaerenbergh. Het bijzondere aan hun werk is dat ze niet alleen architectonische opdrachten uitvoeren, maar ook kunstwerken vervaardigen die een beroep doen op architectuur, maar het niet zijn. Een van hun bekendste permanente realisaties is een 'doorkijkkerkje' te Borgloon. Daarnaast heeft Gijs Van Vaerenbergh ook een aantal tijdelijke kunstwerken gemaakt, waarbij ze  gebruik maakten van hoogtewerkers en torenkranen. Nog tot deze zomer kunnen we op de C-Mine site in Genk hun 'Labyrinth' bezoeken.

Robin Verheyen – zondag 8 mei
Robin Verheyen is een Belgische componist en saxofonist. Hij wordt een van de grootste talenten van de Belgische jazz genoemd. Na omzwervingen langs Parijs en Amsterdam woont hij sinds 2007 in New York en deelde hij al het podium met jazzlegendes als Branford Marselis en Ravi Coltrane. Samen met Tom Barman richtte hij vorig jaar het jazzcombo TaxiWars op. Op 15 mei speelt Robin Verheyen met zijn New York Quartet in het Oostendse Vrijstaat O. Met bevriende Amerikaanse muzikanten probeert hij een brug te slaan tussen de traditie van blues, bop en swing met improvisatie en nieuwe klanken.

Olivier Schrauwen – zondag 15 mei
Olivier Schrauwen is een Vlaams stripauteur die sinds enkel jaren in Berlijn woont en werkt. Schrauwens boeken worden in verschillende talen uitgegeven en hij verzamelde er verschillende nominaties en prijzen mee in Europa en ver daarbuiten Ook zijn meest recente werk, 'Arsène Schrauwen', het fictieve relaas van het wedervaren van Oliviers grootvader in Belgisch Congo, werd in januari nog genomineerd als beste album op het stripfestival van Angoulème. Dit voorjaar is Schrauwen door de redactie van 'oogst' (tijdschrift over beeldende kunst, literatuur en film) gevraagd om hun eerstkomende nummer te voorzien van illustraties.

Joep van Lieshout – zondag 22 mei
Joep van Lieshout is een Nederlandse beeldende kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. Hij werd wereldbekend met zijn collectie sculpturale caravans die de gekste vormen aannemen, en zijn gigantische sculpturen in de vorm van menselijke ledematen. Van Lieshout heeft lak aan vakjes, regels en establishment. Hij opereert vanuit de naam ‘Atelier van Lieshout’ en probeert op die manier de mythe van de geniale kunstenaar te doorprikken. Op 11 juni opent in De Pont in Tilburg zijn tentoonstelling ‘SlaveCity’, een model voor een alternatieve samenleving, waarin alles zeer rationeel geregeld is.

James Casebere – zondag 29 mei
De Amerikaanse fotograaf James Casebere is gebeten door architectuur. Maar in plaats van zijn lens te richten op gebouwen, bouwt hij ze na op schaal. Zo zijn de foto's van Casebere het resultaat van een zorgvuldige arbeid in het atelier, die begint met de bouw van modellen en eindigt met een complexe belichting. Vanaf 11 juni kunnen we in het kader van de Internationale Biënnale voor Fotografie zijn beklemmende foto’s van gevangenissen, kelders, verlaten voorsteden, enz. bekijken in Bozar.

De Canvasconnectie op canvas.be

  • Het nieuwe Canvasconnectie-album is binnenkort online te doorbladeren op canvas.be.
  • Alle afleveringen zijn onbeperkt online  te bekijken
  • Canvas.be en de social media brengen waardevol extra beeldmateriaal uit de opnames voor de televisiereeks

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met