De bankencrisis en de val van de regering Leterme – in Wissel van de macht
Dinsdag 7 maart om 21.15 u. op Canvas, canvas.be en vrtnu.be
In de vijfde aflevering van Wissel van de macht blikt Marc Van de Looverbosch terug op de val van de regering Leterme eind 2008. In de nasleep van de bankencrisis botsen de hoogste politieke gezagsdragers van het land met de hoogste magistraten. Het was een van de pijnlijkste periodes ooit in de Wetstraat.
Marc Van de Looverbosch praat daarover met een aantal hoofdrolspelers van toen: Yves Leterme, Patrick Dewael, Inge Vervotte, Jo Vandeurzen en ex-procureur-generaal Yves Liégeois.
Hun onthullende verhalen, zijn scherpe analyse en de unieke beelden uit het rijke VRT-archief leggen de mechanismen van de macht bloot, maar tonen even goed de menselijke drama’s die zich toen in de Wetstraat hebben afgespeeld.
Op dinsdag 7 maart om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be, ook nu weer met complementair en interactief verhaal op canvas.be.
De banken wankelen
In de herfst van 2008 staat de regering Leterme voor een ongeziene opdracht: de redding van de grootbank Fortis. Een eerste poging met de Nederlanders draait op niets uit. Als de regering Fortis verkoopt aan BNP Paribas staan de aandeelhouders op hun achterste poten. Ze trekken naar de rechtbank die eind 2008 beslist dat de verkoop wordt opgeschort.
De strijd der machten
Dan duiken er geruchten op van politieke inmenging. Zo zouden er ongeoorloofde contacten zijn geweest tussen de kabinetten van Yves Leterme en Jo Vandeurzen met magistraten in de zaak Fortis. Als Leterme dat in een brief voor het parlement probeert te weerleggen, breekt een politieke storm los.
Ghislain Londers, de hoogste magistraat van het land, beweert belangrijke aanwijzingen te hebben van politieke druk uitgeoefend door onder meer de minister van justitie Vandeurzen. Dat is nog nooit eerder vertoond. Heel het land kan de gebeurtenissen live op televisie volgen. Eerst neemt een zwaar aangeslagen Jo Vandeurzen ontslag die zich door iedereen in de steek gelaten voelt. Kort daarop volgt het ontslag van de hele regering Leterme. Het zorgt voor zure en bitse reacties.
Herman Van Rompuy wordt premier om weer rust te brengen. Enkele maanden later zal een parlementaire onderzoekscommissie Leterme en Vandeurzen witwassen.
Wissel van de macht interactief
Bij elke aflevering van Wissel van de macht hoort ook een complementair en interactief verhaal. Je kan er op eigen tempo door scrollen, met tekst, foto's, infographics, video en zelfs een quiz. Verder ook portretten van de hoofdrolspelers in de diverse verhalen en een overzicht van alle Vlaamse en federale verkiezingen van de voorbije 15 jaar.
