Skip to Content
De 400ste aflevering van Winteruur - met Cas Goossens

De 400ste aflevering van Winteruur - met Cas Goossens

Op woensdag 18 november op Canvas en via VRT NU

Op 26 oktober 2015 zond Canvas de allereerste aflevering uit van Winteruur. Het werd toen aangekondigd als “een kort en eenvoudig programma waarin Wim Helsen gasten uitnodigt voor een gesprek over een voor hen bijzondere tekst. In stilte luistert de hond Boris mee.”

Vijf jaar en 400 afleveringen later is er eigenlijk niets veranderd. Behalve dat Boris het tijdelijke voor het eeuwige heeft verwisseld en is gereïncarneerd in Swami Bami. Maar verder huldigt het programma al vijf jaar lang het principe dat minder meer is en dat schoonheid in kleine dingen zit. Wim Helsen, een hond, een gast en een tekst: meer is er niet nodig om de Canvas-kijkers elke avond voor het slapengaan een mooi, spannend, ontroerend of hilarisch moment te bezorgen. Wie dat wil, kan alle afleveringen van de voorbij vijf seizoenen trouwens nog altijd herbekijken op VRT NU.

Maar het is ook uitkijken naar de feestelijke 400ste aflevering op woensdag 18 november. Die wordt voor de gelegenheid iets vroeger op de avond uitgezonden, omstreeks tien uur. De gast in de 400ste aflevering is niemand minder dan Cas Goossens, voormalig journalist, directeur en administrateur-generaal van de BRTN, zoals de openbare omroep in die tijd heette. Goossens (°1937) studeerde Germaanse Filologie en werkte al tijdens zijn studententijd voor de toenmalige BRT, tijdens de Expo 58. Van 1961 tot 1975 was hij radio- en tv-journalist, van 1975 tot 1986 directeur en van 1986 tot aan zijn pensioen in 1996 administrateur-generaal.

Zijn werk voor de BRT werd al die jaren gekenmerkt door een grote liefde voor de taal. Dat bleek ook tijdens zijn gastoptredens in het radioprogramma Het Leugenpaleis op Studio Brussel in de jaren '90, met ​ Bart Peeters en Hugo Matthysen. Daarin blikte hij geregeld terug op zijn radiowerk in de jaren '50 en ’60 met Eugène Flagey, nog zo’n pionier, naar wie het beroemde Flagey-omroepgebouw werd genoemd. ​

Speciaal voor de 400ste aflevering brengt Cas Goossens het gedicht Waterstofsulfide en methaan mee naar Winteruur.

Op woensdag 18 november om 22.05 u. op Canvas en VRT NU.


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos