Skip to Content
Nieuw op Canvas: Das Boot – De serie

Nieuw op Canvas: Das Boot – De serie

Indrukwekkend nieuw oorlogsdrama – vanaf 2 oktober

Das Boot is een prestigieuze sequel op de anti-oorlogsklassieker van Wolfgang Petersen uit 1981. De achtdelige reeks, met een budget van meer dan 30 miljoen euro, begint waar de film is geëindigd. Ze speelt zich af vanaf het najaar van 1942 en volgt de gebeurtenissen aan boord van een gloednieuwe Duitse duikboot tijdens zijn eerste missie vanuit bezet Frankrijk. Tegelijk wordt het verhaal verteld van de achterblijvers aan land en dat van het Franse verzet. 

De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Tom Wlaschiha (Game of Thrones) en Vicky Krieps (Phantom Thread), op het Festival van Monte-Carlo allebei bekroond als beste acteur/actrice.

Vanaf woensdag 2 oktober om 22.00 u. op Canvas (telkens twee afleveringen) en al vanaf begin september integraal beschikbaar op het Canvas-kanaal van VRT NU.


Bezet Frankrijk in het najaar van 1942. De jonge Simone Strasser (Vicky Krieps) arriveert in de Duitse marinebasis La Rochelle, waar ze als vertaler aan de slag zal gaan. Ze is nog net op tijd om afscheid te nemen van haar broer Frank (Leonard Streicher). Die vertrekt als radio-operator mee op een geheime missie en meteen ook de maidentrip van de onderzeeër U-612. De jonge Klaus Hoffmann (Rick Okon) is de kapitein van de U-612. Hij is de zoon van een legendarische duikbootkapitein en vastbesloten de reputatie van zijn vader eer aan te doen. Maar wat hij en zijn bemanning niet weten is dat de Engelsen onlangs de Enigma-code van de Wehrmacht hebben gekraakt en daardoor alle troeven in handen hebben om de suprematie van de Duitsers onder water te breken. Bovendien komt de ambitieuze en onervaren Hoffmann al snel in conflict met zijn bemanning.  Net voor zijn vertrek heeft Frank zijn zus om een gunst gevraagd: ze moet in zijn plaats naar een afspraak gaan. Zo komt ze in contact met het Franse verzet. En dat onder de ogen van Gestapo-officier Hagen Forster (Tom Wlaschiha). Zo dreigen broer en zus Strasser allebei in gevaarlijk water terecht te komen.

Mensen van vlees en bloed

De nieuwe reeks Das Boot werd net als de originele film van Wolfgang Petersen gemaakt door Bavaria Film. Ze wordt gepresenteerd als een ‘sequel’ om te benadrukken dat het geen ‘remake’ is. Maar eigenlijk is het zelfs geen sequel, maar een volledig nieuw verhaal, al zijn de omstandigheden natuurlijk wel dezelfde. Net als de film – en nog altijd vrij uitzonderlijk - toont ook de reeks de oorlog vanuit het perspectief van de Duitsers, die ook maar mensen van vlees en bloed blijken te zijn. 

De serie werd gemaakt met een fors budget en dat zie je aan de kwaliteit van de productie, met indrukwekkende locaties (onder meer in de basis van La Rochelle zelf), sfeervolle interieurs in de duikboot en adembenemende onderwateropnames en gevechtsscènes. Waar de serie wonderwel in slaagt, is in het evoceren van de bekrompen, claustrofobische omstandigheden aan bood van een duikboot, waar tientallen mannen wekenlang op elkaars lip moeten leven.

Dat zorgt voor grote spanningen en wanneer de U-boten in een gevecht verwikkeld raken, zijn de chaos en de stress nauwelijks te harden. Die scènes worden bijzonder geloofwaardig en overtuigend in beeld gebracht, onder meer bij de openingsbeelden van de reeks, wanneer de Duitse U-113 wordt beschoten door een Amerikaans fregat. Ook als kijker beleef je daarbij op een bijna tastbare manier de brutale realiteit van de oorlog onder water.

Nu ook met vrouwen

De nieuwe serie zorgt zelfs voor een breder perspectief dan de film door zich niet te beperken tot de gebeurtenissen op de duikboot, maar ook andere verhaallijnen te ontwikkelen, onder meer die van het verzet. Op die manier kunnen meteen ook een aantal vrouwelijke personages worden geïntroduceerd. Simone Strasser op de eerste plaats, een Duitse met Franse roots, die verscheurd wordt tussen twee loyauteiten. De rol van Simone wordt gespeeld door Vicky Krieps, een Luxemburgse met een Duitse moeder en een grootvader die zelf actief was in het Luxemburgse verzet. Daarnaast is er ook de mysterieuze Amerikaanse verzetsvrouw Carla Monroe (Lizzy Caplan, Masters of Sex), die veel meer weet over Frank Strasser dan zijn zus kan vermoeden.

De reeks kon op veel lof rekenen in de internationale pers:

“Grim but gripping.”  
The Times

“Das Boot looks to be a wonderful find for fans of high-quality international television series with real ambition.”
The Hollywood Reporter

“A spectacularly ambitious enterprise of unfailing power, rich in all the ways that matter in drama, in writing.”
Wall Street Journal

 "This series, coy as it may be about its status as a reboot, is an extremely capable addition to the canon.”
​The Guardian

 "Das Boot ist grimmig entschlossenes Serienfernsehen - auf der Höhe der Zeit, ohne Notausgang.“
Der Spiegel

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos