Skip to Content
Marleen Temmerman in Alleen Elvis

Marleen Temmerman in Alleen Elvis

Aflevering 8 - zaterdag 27 november op Canvas

Exacte wetenschap was in de middelbare school niet haar grootste sterkte. Marleen Temmerman was vooral geïnteresseerd in taal, politiek en economie. Toch koos ze op haar 18de voor geneeskunde. Ze wilde per se naar het buitenland om via ontwikkelingswerk iets te doen aan de ongelijkheid in de wereld.

Vandaag, vijftig jaar later, is prof. dr. Marleen Temmerman alom bekend als de gynaecologe die zich wereldwijd inzet voor de gezondheid en de rechten van vrouwen. Ze geniet daarnaast ruime bekendheid als onderzoeker, auteur en beleidsmaker.

Haar carrière begon in Kenia, waar ze aan de universiteit van Mombassa onderzoek deed rond hiv en zwangerschappen. Toen ze met haar gezin terugkeerde naar België, werd ze de eerste vrouwelijke Belgische professor gynaecologie aan de UGent en diensthoofd gynaecologie en verloskunde aan het UZ Gent. 

Doorheen haar carrière heeft ze op verschillende plaatsen in de wereld meer dan 18.000 geboortes begeleid. In 1994 stond Marleen Temmerman aan de wieg van het International Centre for Reproductive Health, dat reproductieve gezondheid wil verbeteren. Het ICRH heeft projecten in Afrika, Latijns-Amerika, Azië en Europa.  Een verwezenlijking waar ze bijzonder fier op is.

Marleen werd in 2012 directeur van het Departement voor Reproductieve Gezondheid en Onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) in Genève. Na drie jaar verliet ze die topjob om terug te keren naar Kenia, als hoofd van het Departement Gynaecologie en Verloskunde van de Aga Khan University in Nairobi. Haar eerste ambtstermijn van vijf jaar zit er ondertussen op, maar van stoppen is geen sprake.

Marleen Temmerman bracht beleidsmakers, wetenschappers, zorgverleners en vrouwenorganisaties samen om de gezondheid van vrouwen overal ter wereld te verbeteren. Mission meer dan accomplished.

Zaterdag 27 november omstreeks 22.00 u. op Canvas en VRT NU
​(hh op Canvas op zondag om 18.00 u.)


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos