Skip to Content
Lefto - In Transit in Brussel

Lefto - In Transit in Brussel

Zondag 2 april op Canvas, canvas.be en vrtnu.be

In de tweede aflevering van Lefto – In transit neemt DJ Lefto ons op sleeptouw door zijn thuisstad Brussel. Zijn radioshow op Studio Brussel was de springplank van zijn carrière en is nog altijd de uitlaatklep voor zijn inspiratie. Brussel is voor hem een urban jungle van verschillende culturen en karakters maar muziek is de verbindende factor.

De Brusselse muziekscene trekt zich niks aan van taalbarrières. Frans- en Nederlandstaligen maken samen muziek en die culturele rijkdom is voor velen juist een bron van inspiratie. Lefto laat ons kennismaken met opkomend Brussels talent: muzikant Roméo Elvis, producer Le Motel en rapper Zwangere Guy. En hij gaat er ook naar zijn favoriete concertzaal: de Vaartkapoen in Molenbeek.

Het interactieve luik van het programma op Canvas.be biedt nu al een preview van de stad en haar muziekscene. Via de interactieve kaart van Brussel krijg je een blik achter de schermen én een heleboel boeiende tips over Brussel met een passende Spotify-playlist, samengesteld door Lefto himself.

Op zondag 2 april om 19.00 u. wordt deze Brusselse aflevering speciaal voor de ‘Brusseleirs’ in avant-première vertoond in de Vaartkapoen in Molenbeek.  Mét een inleiding door Lefto en regisseur Kurt de Leijer.

 

Roméo Elvis is een van de meest talentrijke rappers uit Brussel. Zo won hij op de Red Bull Elektropedia Awards van 2016 de awards voor ‘beste live act’, ‘beste album’ en ‘beste urban artiest’. Hij wordt gezien als een van de voortrekkers van de opkomende Brusselse hiphopscene waarbij taalgrenzen worden overstegen. Zo werkteen hij en zijn producer Le Motel voor zijn nieuwe plaat 'Morale 2' onder andere samen met Jan Paternoster van Black Box Revelation.

Le Motel is een Brusselse producer die vaak met Roméo Elvis samenwerkt. Hij laat zich beïnvloeden door de etnische muziek die je overal in Brussel vindt. Ook gaat hij af en toe de stad in om geluiden op te nemen waarmee hij later de meest unieke tracks maakt. Brussel is dus overal terug te vinden in zijn werk.

Zwangere Guy (Gorik van Oudheusden) is lid van de rapgroep Stikstof, maar werkt nu ook aan een solocarrière. Hij is erg actief in de Brusselse muziekwereld, als rapper, maar ook als adviseur. Zo organiseert hij ook rapworkshops en ondersteunde hij Si-G, een 11-jarig meisje uit Molenbeek dat via muziek haar verhaal wil vertellen. Stikstof is Nederlandstalig, maar werkt vaak samen met de Franstalige Roméo Elvis en Le 77. Zijn nieuwe mixtape 'Zwangerschapsverlof VOL 3'  komt op 14 april uit.

De Vaartkapoen is een concertzaal in het hartje van Molenbeek. Lefto groeide op in de straat van de VK en het was de plek waar zijn liefde voor muziek is begonnen. De VK wil opkomende nationale en internationale artiesten een eerste middelgroot podium geven. Maar doet via muziek ook aan buurtwerk. Zo komen ook de concertgangers in contact met de mensen uit de buurt en leren zo de mensen in Molenbeek persoonlijker kennen.


De volgende afleveringen

In de derde aflevering trekt Lefto naar Chicago. Hoewel we vaak denken dat de Amerikaanse cultuur erg op die van ons lijkt, blijft de stad Lefto verbazen. Zowel door de muziek als door de mensen.

Van Chicago gaat het in aflevering vier naar Londen. Daar trekt Lefto al sinds zijn tienerjaren geregeld naartoe, want Londen is hét muziekcentrum van Europa.

In aflevering vijf bezoeken we Los Angeles. Lefto ging 20 jaar geleden al naar L.A., toen hij nog zijn eigen label B9000 had. Hij reisde ernaartoe om lokale artiesten te ontmoeten die zich wilden aansluiten bij zijn label. Veel van die artiesten zijn hechte vrienden geworden.

De laatste aflevering speelt zich opnieuw in België af. Het is meteen ook een terugblik op de reeks waarin Lefto ook toont hoe artiesten met invloeden van overal ter wereld hun eigen ding doen.

Op canvas.be is voor elke aflevering heel wat extra informatie te vinden over de steden en  de locaties en artiesten die Lefto er bezoekt.

"Met deze reeks wil ik mensen een beeld geven van de (muzikale) wereld waarin ik beweeg", aldus DJ Lefto.  "Het is een wereld die me blijft verbazen en verrassen. Muziek is voor velen een manier om hun verhaal te vertellen. Als dj reis ik de wereld rond om zo veel mogelijk verhalen te horen en over de wereld bij te leren. Artiesten laten zich inspireren door hun ervaringen en door de plek waar ze wonen. Iedere plek of stad krijgt zo haar eigen geluid, haar eigen muziek. De situatie in Chicago is niet hetzelfde als die in Seoel of Brussel, dus de muziek daar is compleet verschillend dan de onze. Via muziek willen we in deze reeks dus de culturele rijkheid van deze wereld tonen en de verhalen vertellen van de mensen die erachter zitten. We willen tonen dat er een alternatieve muziekscene is, een scene die niet vaak op de radio of televisie aan bod komt. Maar we willen ook de verhalen van de mensen achter die scene vertellen. Het zijn mensen die de drang hebben om originele dingen te doen. Zij vormen de ‘underground’. Maar het is net die ‘underground’ waarmee de ‘mainstream’ zich voedt. Daarnaast tonen we ook kanten van steden die niet in een klassiek reisprogramma te zien zijn. We willen de kijker vooral tonen dat de wereld meer te bieden heeft dan de muziek die je dagelijks op de radio hoort of de steden die je in andere reisprogramma’s ziet."

Lefto - In transit werd geregisseerd door Kurt de Leijer en is een productie van Caviar voor Canvas.

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator VRT Communicatie
Valerie Dobbelaere Post Bills PR & Promotion
Anne Stroobants Perscoördinator VRT Communicatie
Valerie Dobbelaere Post Bills PR & Promotion
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
02 741 25 80
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos