Skip to Content
Michaël Pas en Xander De Rycke presenteren Cinema Canvas

Michaël Pas en Xander De Rycke presenteren Cinema Canvas

De strafste films komen naar jouw stad - Een zomer lang op locatie en op tv

Deze zomer nodigt Canvas alle filmliefhebbers drie keer per week uit voor een filmvoorstelling. Cinema Canvas strijkt in juli en augustus wekelijks neer in een andere stad en een andere provincie: in Kortrijk, Antwerpen, Genk, Leuven, Sint-Truiden, Gent en Vilvoorde. Van 5 juli tot 25 augustus.

Iedereen is welkom en de toegang is gratis. Maar het aantal plaatsen is beperkt en je moet wel vooraf inschrijven via canvas.be. Daar vind je ook alle informatie over de locaties, de films, gasten, presentatoren, experten en nog veel meer.

Elke woensdag, donderdag en vrijdag wordt een kwaliteitsfilm vertoond op een groot scherm in een sfeervolle setting en met alles erop en eraan, van foodtruck tot zomerbar. De film wordt telkens gekozen door een bekende filmliefhebber. Die leidt de film ter plaatse in, samen met een vaste host en een wisselende collega-filmkenner. Dat gesprek (20’) is ook te zien op Canvas, net als de film uiteraard.

De gastheren zijn twee gepassioneerde filmliefhebbers:  acteur Michaël Pas in juli en comedian Xander De Rycke in augustus.

Hieronder vindt u een kort overzicht van het programma van Cinema Canvas.

Alle details staan in het bijgevoegde persdossier (onderaan) en op canvas.be

Voor interviews: mail naar interviews@vrt.be

 

“Een dag op een filmset is een goede dag.  Een uur in de bioscoop is een goed uur. Een gesprek over film is een goed gesprek.” 
Michaël Pas

“Ik probeer telkens naar films te kijken vanuit een hoop dat het goed is. Open-mindedness is the key.”
Xander De Rycke  

 

2 presentatoren

Cinema Canvas wordt gepresenteerd door acteur Michael Pas (in juli) en comedian Xander De Rycke (in augustus). Allebei zijn ze gepassioneerd door film, al beschouwen ze zichzelf niet als grote kenners.

Michael Pas (° 1966) heeft iets met film. Dat kan ook moeilijk anders als acteur. Al tijdens zijn studententijd aan de Studio Herman Teirlinck speelde hij mee in films als Crazy love en Blueberry Hill. Later volgden tientallen series, van Kulderzipken tot Code 37, en films, van Team Spirit tot Nymphomaniac, dit najaar trouwens op Canvas te zien. Maar Michaël is niet alleen een acteur, hij is ook een echte filmliefhebber.

“Toen ik als tienjarig kindacteurtje voor het eerst op een filmset kwam, ging een magische wereld voor me open. Ik werd meteen verliefd op de sfeer, de mengeling van nep en écht en vooral op die bijzondere mensen van cast en crew. Volwassen mensen die met een kinderlijk enthousiasme, en alle middelen die ze hebben, een verzonnen verhaal vertellen. Ik voelde me meteen thuis. Ik wilde daar nooit meer weg. Vandaag heb ik dat nog steeds. Een dag op een filmset is een goede dag. Een uur in de bioscoop is een goed uur. Een gesprek over film is een goed gesprek.”


Xander De Rycke (°1987) is stand-upcomedian, maar gaat ook graag zitten voor een goede film. Hij is nog geen 30, maar mocht het tienjarige jubileum van zijn carrière al vieren en gaf begin dit jaar de aftrap voor zijn vijfde theatershow: Quarter-Life Crisis. Zijn passie voor film komt onder meer naar boven in zijn jaarlijkse voorstelling Xander De Rycke houdt het voor bekeken, de enige conference over televisie en film in Vlaanderen.

“Toen ik Jurassic Park voor het eerst zag, was dat de eerste keer dat ik oprecht filmmagie op het witte doek zag. Het was fantastisch in de originele betekenis van het woord. Die film heeft een liefde voor zowel pure popcornfilms als absolute klassiekers in mij wakker gemaakt. Of het nu slecht of goed is, ik wil alles gezien hebben, van Sharknado over Spielberg tot Edgar Wright. Ik probeer dan ook telkens naar films te kijken vanuit een hoop dat het goed is. Open-mindedness is the key.”

 

 

24 films, 5 experten

Cinema Canvas programmeert in totaal 24 films gekozen door evenveel filmliefhebbers. In het inleidende gesprek vertellen zij waarom ze zo gecharmeerd zijn door ‘hun’ film. Dat persoonlijke verhaal wordt aangevuld door de ruime en tegelijk scherpe filmhistorische blik van de experten: Anke Brouwers (filmdocente Universiteit Antwerpen en KASK Gent), Lisa Colpaert (filmwetenschapper University of the Arts in Londen en programmator bij Cinea), Patrick Duynslaegher (Artistiek directeur FilmFest Gent), Wouter Hessels (docent filmgeschiedenis RITCS) en Gertjan Willems (filmhistoricus Universiteit Gent).  Zij tonen ons hoe we ook anders kunnen kijken naar een film, ook al hebben we hem al eerder gezien.  Bijvoorbeeld door oog te hebben voor onderliggende thema’s, de context van het verhaal, de petite histoire en de beeldtaal.

Vanaf woensdag 5 juli tot vrijdag 25 augustus, wekelijks op woensdag, donderdag en vrijdag

Start op locatie:

  • Deuren: 20.00 u.
  • Tot 21 juli: intro om 21.45 u. en film om 22.05 u.
  • Vanaf 26 juli: intro om 21.30 u. en film om 21.50 u.

Start op Canvas:

  • tot 21 juli om 22.05 u.
  • vanaf 26 juli om : 21.50 u.

 

Week 1 - Kortrijk

Woensdag 5 juli: One Flew over the Cuckoo's Nest - De keuze van Jan Eelen.

Expert: Anke Brouwers. Presentator: Michaël Pas
Drama van Milos Forman (VSA-1975) met Jack Nicholson, Louise Fletcher, Danny DeVito.
Een veroordeelde man doet zich voor als geesteszieke en laat een frisse wind waaien door een psychiatrisch ziekenhuis. Bekroond met vijf Oscars.

Donderdag 6 juli: The Searchers - De keuze van Johan Heldenbergh.

Expert: Wouter Hessels. Presentator: Michaël Pas
Western van John Ford (VSA-1956) met John Wayne en Jeffrey Hunter.
Een voormalige soldaat gaat op zoek naar zijn door indianen ontvoerde nichtjes.

Vrijdag 7 juli: Me and You and Everyone We Know - De keuze van Patricia Toye.

Expert: Lisa Colpaert. Presentator: Michaël Pas
Romantische komedie van Miranda July (VSA- 2005) met John Hawkes en Miranda July.
Een aantal mensen (her)ontdekt de liefde. Bekroond in Cannes en op het Sundance Film Festival.

 

Week 2 - Kortrijk

Woensdag 12 juli: Jaws - De keuze van Erik Van Looy.

Expert: Anke Brouwers. Presentator: Michaël Pas
Thriller van Steven Spielberg (VSA-1975) met  Roy Scheider, Richard Dreyfuss en Lorraine Gary
Een sheriff, een bioloog en een oude zeeman binden de strijd aan met een moorddadige witte haai. Bekroond met drie Oscars.

Donderdag 13 juli: Fight Club - De keuze van Tim Van Aelst.

Expert: Gertjan Willems. Presentator: Michaël Pas
Thriller van David Fincher (VSA-1999) met Brad Pitt, Helena Bonham Carter en Meat Loaf.
Een verveelde verzekeringsinspecteur probeert uit zijn saaie bestaan te ontsnappen door lid te worden van een ondergrondse knokkersclub, met verstrekkende gevolgen.

Vrijdag 14 juli: Babel - De keuze van Dorothée Van Den Berghe.

Expert:  Wouter Hessels. Presentator: Michaël Pas
Drama van Alejandro González Iñárritu (VSA/FRA/MEX - 2006), met Brad Pitt en Cate Blanchett.
Een koppel raakt tijdens een reis door Marokko betrokken bij een schietpartij. Hun verhaal is gelinkt met gebeurtenissen in Mexico, Amerika en Japan.

 

Week 3 - Antwerpen

Woensdag 19 juli: Dangerous Liaisons - De keuze van Hilde Van Mieghem.

Expert: Gertjan Willems. Presentator: Michaël Pas
Romantisch drama van Stephen Frears (GB/VSA - 1988), naar de roman 'Liaisons dangereuses' van Choderlos de Laclos; met Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer.
Een intrigante daagt haar vroegere minnaar uit om een respectabele getrouwde vrouw te verleiden. Bekroond met drie Oscars.

Donderdag 20 juli: La Piscine - De keuze van Nathalie Basteyns.

Expert: Wouter Hessels. Presentator: Michaël Pas
Romantisch drama van Jacques Deray (F-1969) met Alain Delon, Romy Schneider en Jane Birkin
Een schrijver, zijn minnares, haar ex en diens dochter raken tijdens een vakantie in Saint-Tropez verstrikt in een web van sensualiteit en onderlinge spanningen. 

Vrijdag 21 juli: A Clockwork Orange - De keuze van Marcel Vanthilt.

Expert: Anke Brouwers. Presentator: Michaël Pas
Misdaaddrama van Stanley Kubrick (GB/VSA-1971), naar de roman van Anthony Burgess; met Malcolm McDowell, Patrick Magee en Warren Clarke.
Een extreem gewelddadige jongeman komt na zijn arrestatie in een omstreden therapie terecht om zijn agressie onder controle te krijgen.

 

Week 4 - Genk

Woensdag 26 juli: Badlands - De keuze van Fien Troch.

Expert: Gertjan Willems. Presentator: Michaël Pas
Roadmovie van Terence Malick (VSA-1973) met Martin Sheen, Sissy Spacek en Warren Oates.
Een tienermeisje en haar oudere vriend laten op hun vlucht naar de Badlands in Montana een spoor van moorden achterlaat.

Donderdag 27 juli: Miller’s Crossing - De keuze van Matthias Sercu.

Expert: Gertjan Willems. Presentator: Michaël Pas
Misdaadfilm van Joel en Ethan Coen (VSA-1990) met Gabriel Byrne, Marcia Gay Harden en Albert Finney.
Een adviseur van een maffiabaas in de jaren ’30 komt tijdens een bendeoorlog tussen twee vuren te zitten.

Vrijdag 28 juli: Magnolia - De keuze van Luk Wyns.

Expert: Lisa Colpaert. Presentator: Michaël Pas
Drama van Paul Anderson (VSA-1999) met Tom Cruise, Jason Robards en Julianne Moore.
Negen mensen in Californië krijgen door een samenloop van omstandigheden met elkaar te maken op een dag die voor elk van hen eindigt met een climax...

 

Week 5 - Leuven

Woensdag 2 augustus: Donnie Darko - De keuze van Jonas Govaerts.

Expert: Gertjan Willems. Presentator: Xander De Rycke
Thriller van Richard Kelly (VSA-2001) met Jake Gyllenhaal, Holmes Osborne en Maggie Gyllenhaal. Een verwarde tiener wordt na een bizar ongeluk geplaagd door visioenen van een man in een konijnenpak die hem aanzet tot geweld en misdaad.

Donderdag 3 augustus: Casablanca - De keuze van Steven De Foer.

Expert: Lisa Colpaert. Presentator: Xander De Rycke
Romantisch drama van Michaël Curtiz (VSA-1942) met Humphrey Bogart en Ingrid Bergman.
Het verhaal van een driehoeksrelatie in Casablanca tegen de achtergrond van de Tweede Wereldoorlog. Bekroond met drie Oscars.  

Vrijdag 4 augustus: Dog Day Afternoon - De keuze van Robin Pront.

Expert: Patrick Duynslaegher. Presentator: Xander De Rycke
Misdaadfilm van Sydney Lumet (VSA-1975) met Al Pacino, John Cazale en Penelope Allen.
Een gangster pleegt een bankoverval om aan geld te raken voor de transseksuele operatie van zijn vriend. De overval loopt uit de hand en eindigt in een gijzeling en een mediacircus. Bekroond met een Oscar en twee Bafta’s.

 

Week 6 – Sint-Truiden

Woensdag 9 augustus: Casino - De keuze van Michaël Roskam.

Expert: Anke Brouwers. Presentator: Xander De Rycke
Misdaaddrama van Martin Scorsese (VSA-1995) met Robert De Niro, Sharon Stone en Joe Pesci.
De gangstervrienden Ace Rothstein en Nicky Santoro proberen in Las Vegas een klein imperium op te bouwen, maar worden geleidelijk aan het slachtoffer van hun eigen zwakheden.

Donderdag 10 augustus: La grande belezza - De keuze van Amira Daoudi.

Expert: Gertjan Willems. Presentator : Xander De Rycke
Nostalgisch melodrama van Paolo Sorrentino (I-2013) met Toni Servillo, Carlo Verdone en Sabrina Ferilli. 
De onweerstaanbare verleider en celebrityjournalist Jep Gambardella is 65 geworden. Met enige weemoed en verbittering denkt hij terug aan zijn verloren jeugd en gaat hij op zoek naar de eigenlijke zin en schoonheid van het leven en de eeuwige stad Rome.

Vrijdag 11 augustus: Les vacances de Mr. Hulot - De keuze van Frank Van Passel.

Expert: Lisa Colpaert. Presentator: Xander De Rycke
Komedie van Jacques Tati (F-1953) met Jacques Tati en Nathalie Pascaud.
Mr. Hulot is een ouderwetse man die niets begrijpt van de wereld om hem heen. Door zijn onhandigheid stuurt hij alles in de war op zijn vakantiebestemming Hotel de la Plage.

 

Week 7 – Gent

Woensdag 16 augustus: The Green Butchers -  De keuze van Tom Vandyck.

Expert: Anke Brouwers. Presentator: Xander De Rycke
Zwarte komedie van Anders Thomas Jensen (DK-2003) met Nikolaj Lie Kaas en Mads Mikkelsen,.
Twee slagersgasten zijn hun arrogante baas beu en beginnen een eigen zaak, met wisselend succes.

Donderdag 17 augustus: Nobody Knows - De keuze van Nathalie Teirlinck.

Expert: Patrick Duynslaegher. Presentator; Xander De Rycke
Drama van Hirokazu Koreeda (Japan-2004) met Yûga Yagira en Ayu Kitaura.
Wanneer een moeder spoorloos verdwijnt proberen haar vier kinderen te overleven in het verborgen wereldje van hun kleine flat in Tokio. Bekroond in Cannes (Beste acteur) en Gent (Grote Prijs).

Vrijdag 18 augustus: Blow Out - De keuze van Patrick Duynslaegher.

Expert: Lisa Colpaert. Presentator: Xander De Rycke
Thriller van Brian De Palma (VSA-1991) met John Travolta, Nancy Allen en John Lithgow.
Een klankman is toevallig getuige van een ongeval met grotere gevolgen dan hij ooit had kunnen vermoeden.

 

Week 8 - Vilvoorde

Woensdag 23 augustus: Dr. Strangelove - De keuze van Stijn Meuris.

Expert: Gertjan Willems. Presentator: Xander De Rycke
Koude-oorlogssatire van Stanley Kubrick (GB-1964) met Peter Sellers, Sterling Hayden en Tracy Reed.
Een gestoorde Amerikaanse generaal stuurt een eskader B 52's vol atoombommen naar de Sovjet-Unie. Daarop proberen de politici op hilarische wijze de nucleaire logica te doorbreken.

Donderdag 24 augustus: Moonrise Kingdom - De keuze van Kat Steppe.

Expert: Anke Brouwers. Presentator Xander De Rycke
Coming-of-age film van Wes Anderson (VSA-2012) met Kara Hayward, Jared Gilman, Bruce Willis.
Twee verliefde tieners lopen samen weg van huis. Hun scoutsgroep, hun ouders en de plaatselijke sheriff gaan naar hen op zoek. 

Vrijdag 25 augustus: Boogie Nights - De keuze van Jan Verheyen.

Expert: Lisa Colpaert. Presentator: Xander De Rycke
Drama van Paul Thomas Anderson (VSA-1997) met Mark Wahlberg, Julianne Moore, Burt Reynolds, De avonturen van een jongeman in de Californische porno-industrie in de late jaren ’70 en het begin van de jaren ’80.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos