Skip to Content
Confessions to dEUS

Confessions to dEUS

De band, hun muziek, hun fans en het leven – 19 november op Canvas en via VRT NU

“Anyone who wants to talk about a secret, a confession of the last 20 years?”  
Tom Barman tijdens concert

Donderdag 12 november - De documentaire en concertfilm Confessions to dEUS van Fleur Boonman volgt de band rond Tom Barman tijdens een Europese tournee naar aanleiding van de 20ste verjaardag van hun historische album The Ideal Crash.

Naast concert- en archiefbeelden bevat de film ook getuigenissen van fans die vertellen over de rol die de muziek van dEUS heeft gespeeld in hun leven tijdens de voorbije 20 jaar.

Een documentaire van Savage Film in coproductie met Canvas.

Confessions to dEUS: donderdag 19 november om 21.20 u. op Canvas en via VRT NU

Regisseur Fleur Boonman en de bandleden Klaas Janzoons en Stephane Misseghers zijn beschikbaar voor interviews. Via anne.stroobants@vrt.be.

 

 


The Ideal Crash

dEUS bracht The Ideal Crash uit in 1999. Het was hun derde album, met tracks als The Ideal Crash, Sister Dew en Instant Street. De plaat deed het erg goed en werd ook internationaal bijzonder gewaardeerd. Twintig jaar later trekt dEUS op tour door Europa om het jubileum van The Ideal Crash te vieren. Daarbij spelen ze concerten van Portugal tot Polen van Turkije tot Ierland.

Voor de documentaire Confessions to dEUS volgt cineaste Fleur Boonman de band en haar entourage tijdens die concerttour, op zoek naar getuigenissen van fans uit diverse landen over hun persoonlijke link met de muziek en de teksten van het album.

Getuigenissen van fans en live beelden van worden naast archiefmateriaal gemonteerd als een rock-'n-roll roller coaster. De film toont de heel uiteenlopende emoties die de muziek van dEUS oproept bij hun fans. Tegelijk schetst hij een beeld van de twee decennia die worden overspannen tussen de release van het album en de jubileumtour in 2019.

Te biechten bij dEUS

Na elk concert wordt een "biechtstoel" opgesteld: een plek waar fans die dat willen, kunnen praten met regisseur Fleur Boonman: over de thema's van het album en de connectie tussen de muziek en hun eigen leven in de voorbije 20 jaar. Dat levert heel  openhartige, emotionele en kwetsbare verhalen op. De fans vertellen soms heel persoonlijk en indringend over hun idealen, hun spijt, melancholie, over het niet kunnen loslaten. Over angst, liefde en dood. Intense getuigenissen als offers aan hun persoonlijke goden: dEUS.

Tom Barman heeft alle begrip voor de nostalgie bij zijn publiek, maar voor hem is elke concert toch vooral een nieuw begin:

Ik begrijp dat het voor het publiek een nostalgische trip is wanneer ze naar de concerten van deze tour komen kijken. Maar persoonlijk voel ik daar geen seconde nostalgie bij. Dat klinkt misschien wat aanmatigend, maar voor mij zijn dat songs die ik 20 jaar later opnieuw wil uitvinden. Ik wil ze spelen alsof ze nagelnieuw zijn. En voor mij zijn ze ook nieuw.”
Tom Barman
“This record and this band, it’s related with me and my friends. I lost a friend to cancer, we were just there, remembering Andreia because she’s with us tonight in our hearts.This record was particularly important because we went to college in 1997 and then in 1999 we were listening dEUS everyday.” 
​Portugese dEUS-fan, concert Lissabon 
“I grew up in South Africa, and one of the main reasons I came to the Benelux, was because of dEUS. Because it showed me that Belgium was cool.” 
Zuid-Afrikaanse fan, concert Utrecht 
“After high school, I stopped believing in God actually, and ‘deus’ means ‘god’ in Portuguese. So, it was sort of a cool way to sort of ‘find God’ again.”
dEUS-fan na concert in Wenen 
“This is my 10th dEUS concert in five different countries.”
dEUS-fan na concert in Londen 
“The first time I heard them, it was like an emotional punch to the stomach. I’d never heard anything like them.” 
dEUS-fan na concert in Londen 
“They were like, literally speaking to me. Like, this was the young guy I was, how I was thinking. No one else had written it down before.” 
dEUS-fan na concert

 


 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos