Skip to Content
Cinema Canvas in Dendermonde: drie topfilms op locatie én op Canvas

Cinema Canvas in Dendermonde: drie topfilms op locatie én op Canvas

Op woensdag 11, donderdag 12 en vrijdag 13 juli

Deze week strijkt Cinema Canvas neer in Dendermonde. Het reizend filmfestival van Canvas vindt er zijn stek in de stadstuin van Cultuurcentrum Belgica, met een reputatie als zomerbar en algemeen bekend als ‘de Jardin’. Deze sfeervolle binnentuin in hartje Dendermonde wordt ook dit jaar omgetoverd tot een gezellig zomerterras met heel de zomer door een aangepaste ambiance.

Voor Cinema Canvas wordt ‘De Jardin’ het decor van drie straffe films: het rechtbankdrama 12 Angry Men (11 juli) en de ‘vakantiefilms’ Pauline à la plage (12 juli) en The Return (13 juli).  

Ze werden respectievelijk gekozen door regisseuse Charlotte Vanhecke, theatermaker Arne Sierens en regisseur Gilles Coulier.

De films zijn ook te zien op Canvas en worden zowel op locatie als op televisie ingeleid met een panelgesprek.

 

Woensdag 11 juli: 12 Angry Men
de keuze van Charlotte Vanhecke

12 Angry Men, een film uit 1957 onder regie van Sidney Lumet, is een claustrofobische rechtbankthriller die zich quasi volledig afspeelt binnen één ruimte. Een jonge Puertoricaan wordt beschuldigd van de moord op zijn vader. Hij lijkt gedoemd om veroordeeld te worden, al moet het eindoordeel van de jury wel unaniem zijn. Maar als de jury zich terugtrekt voor beraad, is er bij de twaalf leden één die niet overtuigd is van zijn schuld: ‘jurylid nummer 8’ (Henry Fonda). Stukje bij beetje brengt hij de anderen aan het twijfelen over hun makkelijke en vooringenomen conclusie.

Tot op vandaag is deze film een van de onbetwiste hoogtepunten van de rechtbankfilm, met Oscarnominaties voor beste film, regisseur en script.

Voor de filmvoorstelling in Dendermonde praat Klara-presentatrice Greet Samyn met Charlotte Vanhecke, die de film gekozen heeft, en Canvas-filmexpert Patrick Duynslaegher.

Charlotte Vanhecke is regisseur en de vrouw achter humorprogramma’s Loslopend Wild (Eén) en Kafka (VTM).

Patrick Duynslaegher is artistiek directeur Film Fest Gent en voormalig filmjournalist en hoofdredacteur Knack Focus.

Ook op Canvas wordt de film ingeleid in een (vooraf opgenomen) gesprek van Michaël Pas met Charlotte Vanhecke en Patrick Duynslaegher.

 

Donderdag 12 juli: Pauline à la Plage
de keuze van Arne Sierens

Pauline à la Plage (1983) van Eric Rohmer speelt zich af in een Normandisch badplaatsje. Pauline (Amanda Langlet) en haar pas gescheiden nicht Marion (Arielle Dombasle) brengen er een korte vakantie door. Allebei krijgen ze al snel te maken met liefdesperikelen. Marion trekt de aandacht van een oude vlam én van een oudere, cynische man. Pauline ontmoet een leuke jongen van haar eigen leeftijd.

De dromen en verlangens, de relationele misverstanden en de mijmeringen van de personages over de liefde worden in de bekende Rohmer-stijl verbeeld: delicaat sensuele, eenvoudig mooi belichte dialoogkunst.  

Voor de filmvoorstelling in Dendermonde praat Klara-presentatrice Greet Samyn met Arne Sierens, die de film gekozen heeft, en Patrick Duynslaegher.

Arne Sierens is theatermaker en regisseur. Hij schreef samen met Felix Van Groenigen de scenario’s van Dagen zonder lief (2007) en Belgica (2016).

Ook op Canvas wordt de film ingeleid: Michaël Pas praat met Arne Sierens en Patrick Duynslaegher
 

Vrijdag 13 juli: The Return
de keuze van Gilles Coulier

The Return is een film uit 2003 van de toen debuterende regisseur Andrej Zvjagintsev. Hij vertelt het verhaal van Andrej en Ivan, twee tieners wiens vader plotseling voor de deur staat na twaalf jaar afwezigheid. Zonder enige uitleg of excuses neemt hij hen mee op vakantie naar een afgelegen eiland in het noorden, waar hij hen onderwerpt aan een reeks proeven van haast mythische proporties. Het doet bij de jongens vragen rijzen over de drijfveren en de identiteit van de man die beweert dat hij hun vader is.

Zvjagintsev werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw. De prijzenslag werd echter overschaduwd door de dood van een van de hoofdrolspelers (Vladimir Garin, die Andrej vertolkt), die een sprong van een toren naast een meer niet overleefde: een bizarre en tragische echo van de proloog van de film.

Voor de filmvoorstelling in Dendermonde praat Klara-presentatrice Greet Samyn met Gilles Coulier, die de film gekozen heeft, en Canvas-filmexperte Anke Brouwers.

Gilles Coulier is een jong toptalent en regisseur van het nu al legendarische Bevergem (2015) en De Dag (2018, samen met Dries Vos). Vorig jaar maakte hij zijn langspeeldebuut met Cargo.

Anke Brouwers is docente aan de Universiteit Antwerpen en School of Arts Gent.

Ook op Canvas wordt de film ingeleid: Michaël Pas praat met Gilles Coulier en Anke Brouwers
 

Komt dat zien

Locatie: Tuin Cultuurcentrum Belgica, Kerkstraat 28, 9200 Dendermonde
Inschrijven via canvas.be of www.ccbelgica.be
Deuren: 19.00 u

Uitzending op Canvas: om 21.05 u.

De volgende twee weken is Cinema Canvas te gast in Mechelen en Aarschot

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos