Cinema Canvas in Aarschot: de keuze van Christina Vandekerckhove, Sahim Omar Kalifa en Natali Broods
Op woensdag 25, donderdag 26 en vrijdag 27 juli
Deze week trekt Cinema Canvas naar Aarschot. De voormalige bedrijfsgebouwen van drankenproducent en bierbottelarij Cristal Monopole hebben daar sinds kort een tweede leven gekregen als ‘De Haven’: een nieuwe ontmoetingsplek waar tal van culturele verenigingen, initiatieven en ondernemers in Aarschot kunnen aanmeren.
Voor Cinema Canvas wordt De Haven deze zomer de laatste ankerplaats en het decor voor drie straffe films: de ongewone oorlogsfilm The Thin Red Line (25 juli), de ‘full version’ van de bekroonde Turkse road movie Yol (26 juli) en het verrassende tragikomische verhaal Tony Erdmann (27 juli).
Ze werden respectievelijk gekozen door de regisseurs Christina van Kerckhove en Sahim Omar Kalifa, en actrice Natali Broods.
De films zijn ook te zien op Canvas en worden zowel op locatie als op televisie voorafgegaan door een panelgesprek van gastheer Michaël Pas met de filmliefhebber die de film heeft gekozen en een filmexpert.
Woensdag 25 juli: The Thin Red Line
De keuze van Christina Vandekerckhove
The Thin Red Line (1998) toont andermaal hoe regisseur Terrence Malick de natuur centraal stelt in zijn werk. In al zijn films zijn de personages op zoek naar zichzelf en in de natuur kunnen ze tot rust komen. Na 20 jaar stilte keerde Malick (Badlands, Days of Heaven) in 1998 terug met deze betoverende elegie over de slag om het eiland Guadalcanal tijdens de Tweede Wereldoorlog. Malick maakt er iets aparts van door inzicht te geven in de gedachten van de Amerikaanse soldaten, vertolkt door onder meer Jim Caviezel, Woody Harrelson, Nick Nolte en Sean Penn. De oorlogsscènes worden voortdurend onderbroken door lyrische beelden van de natuur op het eiland en poëtische mijmeringen in de voice-over. De film won de Gouden Beer van Berlijn in 1999 en was goed voor zeven Oscarnominaties.
Vóór de filmvoorstelling praat gastheer Michaël Pas met Christina Vandekerckhove, die de film gekozen heeft, en Canvas-filmexpert Gertjan Willems.
Christina Vandekerckhove is cineaste, bekend van onder andere De Nada (2015), de muzikale roadmovie die ze samen met Daan Stuyven maakte. Ze oogstte heel wat lof voor Rabot, een documentaire waarmee ze vorig jaar de publieksprijs won op het Film Fest Gent en die later dit jaar te zien is op Canvas.
Gertjan Willems is filmwetenschapper aan de Universiteit Gent.
Donderdag 26 juli: Yol: The Full Version
De keuze van Sahim Omar Kalifa
Yol: The Full Version (2017) is gebaseerd op de Turkse film Yol uit 1982 van Yilmaz Güney. Het scenario werd door hem geschreven en geregisseerd door Serif Gören, omdat Güney in de gevangenis zat. Na zijn ontsnapping nam hij de negatieven van de film mee tijdens zijn vlucht uit Turkije en maakt hij de film af. Yol werd bekroond met de Gouden Palm op het filmfestival van Cannes, maar in Turkije was hij verboden vanwege het vermeende negatieve beeld dat van het land werd geschetst. Turkije werd in die tijd geregeerd door een militaire dictatuur. Nog controversiëler was het gebruik van de Koerdische taal, muziek en cultuur in de film, hetgeen destijds verboden was.
De film vertelt het verhaal van vijf Turkse gevangenen die verlof krijgen en naar huis terugkeren. Hun belevingen onderweg vormen de leidraad voor de film. Ze schetsen een beeld van de Turkse samenleving, de drukkende moraal waaronder de inwoners gebukt gaan en vooral de positie van de Turkse vrouw. Is de vrijheid buiten de gevangenismuren niet net zo beperkt als erbinnen? Na intensief speurwerk werd in 2017 een nieuwe versie van de film uitgebracht: Yol: The Full Version. De film, met filmmateriaal dat verloren werd gewaand, werd bewerkt volgens het plan van Güney en voltooid ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag.
Vóór de filmvoorstelling praat gastheer Michaël Pas met Sahim Omar Kalifa, die de film gekozen heeft, en Canvas-filmexpert Gertjan Willems.
Sahim Omar Kalifa is een regisseur die naam maakte met Oscargenomineerde kortfilms Baghdad Messi (2012) en Bad Hunter (2013). Vorig jaar won hij met zijn langspeeldebuut Zagros meteen de Grote Prijs op het Film Fest Gent.
Vrijdag 27 juli: Toni Erdmann
De keuze van Natali Broods
Toni Erdmann is een tragikomische film uit 2016 van de Duitse cineaste Maren Ade. Hij vertelt het verhaal van een vader die zich probeert te verzoenen met zijn dochter. Winfried Conradi (Peter Simonischek) is het archetype van de eeuwige grappenmaker: hij houdt iedereen op het ziekelijke af voor de gek. Na de dood van zijn hond reist hij naar zijn dochter Ines (Sandra Hüller), een drukke zakenvrouw in Boekarest. Winfried probeert hun moeilijke relatie te herstellen en komt, vermomd als de freelancecoach Toni Erdmann, het leven van Ines binnen. De film groeide uit tot dé sensatie van het Filmfestival van Cannes en de European Film Awards, en haalde een Oscarnominatie voor beste niet-Engelstalige film binnen.
Vóór de filmvoorstelling praat gastheer Michaël Pas met Natali Broodts, die de film gekozen heeft, en Canvas-filmexpert Gertjan Willems.
Natali Broods is actrice, bekend van theater en films zoals S. (1998) en Façades (2017). Daarnaast speelde ze ook mee in reeksen als Met Man en Macht (2013) en Tabula Rasa (2017). Binnenkort is ze te zien in Over Water, de nieuwe fictiereeks van Tom Lenaerts.
Komt dat zien
Cinema Canvas in Aarschot is een initiatief van Kamp A vzw, CC Het Gasthuis en Stad Aarschot.
Inschrijven via canvas.be of www.havenaarschot.be
Locatie: De Haven, Demerstraat 21, 3200 Aarschot
Deuren: 19.00 u
Start: 20.00 u.
Uitzending op Canvas: om 21.00 u.