Skip to Content
Cinema Canvas gaat door: elke vrijdag de strafste films bij de kijker thuis

Cinema Canvas gaat door: elke vrijdag de strafste films bij de kijker thuis

Met een online-inleiding door de filmexperten van Cinema Canvas

Deze zomer organiseerde Canvas onder de noemer Cinema Canvas in 7 steden 24 filmavonden, waar evenveel bekende filmliefhebbers hun favoriete film voorstelden, samen met de presentatoren Michaël Pas en Xander De Rycke, en de filmexperten Anke Brouwers (filmdocente Universiteit Antwerpen en KASK Gent), Lisa Colpaert (filmwetenschapper University of the Arts in Londen en programmator bij Cinea), Patrick Duynslaegher (Artistiek directeur FilmFest Gent), Wouter Hessels (docent filmgeschiedenis RITCS) en Gertjan Willems (filmhistoricus Universiteit Gent).

En er is goed nieuws voor de filmfans: Cinema Canvas krijgt een ‘sequel’. Cinema Canvas loopt ook dit najaar door. Weliswaar niet als evenement, maar wel als vaste wekelijkse afspraak met de strafste films.

Elke vrijdag om 21.15 u. toont Canvas de allerbeste films. Het aperitief wordt de kijker deze keer niet op locatie, maar online geserveerd, op canvas.be en op de Facebookpagina van Canvas. In een kort filmpje vertellen de filmexperten waarom we de film van die week zeker moeten gezien hebben en op welke details we vooral moet letten.

Zo kunnen we in september uitkijken naar:

 • Vrijdag 8 september - Mud: een drama van Jeff Nichols met Matthew McConaughey en Reese Whiterspoon, over twee jongens die op de Mississippi een mysterieuze man leren kennen. 
  Inleiding online door Anke Brouwers.
 • Vrijdag 15 september - The Gift: een thriller van Joel Edgerton, met hemzelf, Jason Bateman en Rebecca Hall, over een jong koppel en een opdringerige vroegere klasgenoot. 
  Inleiding online door Anke Brouwers.
 • Vrijdag 22 september - The Whistleblower: een op ware gebeurtenissen gebaseerd drama van Larysa Kondracki, met Rachel Weisz, Vanessa Redgrave en Monica Bellucci, over de seksindustrie in Bosnië na de Balkanoorlogen. 
  Inleiding online door Anke Brouwers.
 • Vrijdag 29 september - Argo: een op feiten gebaseerd drama van Ben Afffleck met hemzelf en Bryan Cranston, over de gijzelingsactie in de Amerikaanse ambassade in Teheran in 1979. 
  Inleiding online door Gertjan Willems.

Cinema Canvas : Mud
Vrijdag 8 september

Mud is een coming of age-drama van Jeff Nichols uit 2012, met Matthew McConaughey (Mud), Reese Witherspoon (Juniper), Tye Sheridan (Ellis), Jacob Lofland (Neck) e.a.

De veertienjarige jongens Ellis en Neck leren op een eiland in de Mississippi een mysterieuze en charismatische man kennen die zich Mud laat noemen. Al snel ontstaat er een hechte vriendschap tussen Mud en Ellis. Maar dan blijkt Mud op de vlucht te zijn voor een aantal premiejagers en voor de politie. Ellis besluit om Mud te helpen ontsnappen en hem te verenigen met zijn grote liefde. Maar valt Mud eigenlijk wel te vertrouwen?

Wat begint als een avonturenverhaal over twee adolescenten evolueert naar een rijk en diep drama over eergevoel, liefde en familiewaarden. De prachtige locatiefotografie en de uitstekende vertolkingen bezorgden Mud onder meer Film Independent Spirit Awards voor beste regie en voor de ensemble cast.

 

Cinema Canvas : The Gift
Vrijdag 15 september

The Gift is een psychologische thriller van Joel Edgerton uit 2015, met Jason Bateman (Simon), Rebecca Hall (Robyn), Joel Edgerton (Gordo), Allison Tolman (Lucy) e.a.

Het jonge koppel Simon en Robyn verhuist van het koude Chicago naar Simons geboortestreek in Californië. Tijdens het shoppen lopen ze 'Gordo' tegen het lijf, een oude klasgenoot van Simon. Kort daarna staat Gordo onaangekondigd op de stoep met allerhande cadeaus. Simon roept die toenadering zonder duidelijke reden snel een halt toe. Is er iets wat Simon zijn vrouw niet vertelt?

Regisseur Joel Edgerton, die ook het scenario van de film schreef, toont in zijn debuutfilm dat hij de finesses van het genre perfect beheerst. Op een slimme en verrassende manier bespeelt hij de verwachtingen van het publiek.

 

Cinema Canvas : The Whistleblower
Vrijdag 22 september

The Whistleblower is een drama Larysa Kondracki uit 2010, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met Rachel Weisz (Kathryn Bolkovac), Vanessa Redgrave (Madeleine Rees), Monica Bellucci (Laura Leviani), David Strathairn (Peter Ward) e.a.

De Amerikaanse politieagente Kathryn Bolkovac neemt in 1999 een baan aan bij de VN om te helpen bij de vredeshandhaving in Bosnië. Op een dag ontmoet ze een vrouw die ontsnapt is uit de handen van een mensenhandelaar die vrouwen verkoopt als seksslavinnen. Kathryn begint een onderzoek en ontdekt hoe groot de ondergrondse seksindustrie is in Bosnië en hoe die mogelijk wordt gemaakt door de corruptie van plaatselijke regeringsfunctionarissen en de aanwezige VN-militairen...

De debuutfilm van Larysa Kondracki vertelt een onfris verhaal dat zich afspeelt in het Bosnië van kort na de Balkan-oorlog. Kathryn Bolkovac was een politie-agente uit Nebraska die tijdens een missie voor de VN een schandaal van seksueel misbruik en mensenhandel aan het licht bracht. Het kostte Kondracki haar job en ze vond pas gehoor toen ze met haar verhaal naar de BBC stapte. De film is een hard, realistisch, bijna documentair verslag van de gebeurtenissen, met uitstekende vertolkingen van Rachel Weisz en Vanessa Redgrave, die de mentor van Bolkovac speelt.

 

Cinema Canvas : Argo
Vrijdag 29 september

Argo is een historisch drama van Ben Affleck uit 2012, gebaseerd op ware gebeurtenissen. Met in de hoofdrollen Ben Affleck zelf (Tony Mendez), Bryan Cranston (Jack O'Donnell), Alan Arkin (Lester Siegel), John Goodman (John Chambers) e.a.

In november 1979 bezetten Iraanse studenten de Amerikaanse ambassade in Teheran, als vergelding omdat de VS de pas afgezette sjah asiel heeft gegeven. Meer dan 50 personeelsleden van de ambassade worden gegijzeld, maar zes van hen kunnen ontsnappen en zich verbergen in het huis van de Canadese ambassadeur. CIA-agent Tony Mendez is ervan overtuigd dat het slechts een kwestie van tijd is vooraleer de zes worden ontdekt en gedood. Daarom bedenkt hij een riskant plan om ze veilig het land uit te krijgen...

Het verhaal van het plan om de zes ontsnapte gijzelaars te bevrijden, is bij ons minder bekend dan dat van de mislukte militaire actie van de regering Carter. Maar het is zo mogelijk nog onwaarschijnlijker, want wie zou het nu in zijn hoofd halen om de productie van een soort Star Wars-film als dekmantel te gebruiken voor een reddingsactie in het Iran van Ayatollah Khomeini. De film is spannend en hilarisch tegelijk en dat heeft minder te maken met de actiescènes dan met het tempo en de subtiele vertolkingen. De film won dan ook drie Oscars en tal van andere onderscheidingen.

 

Meer Cinema Canvas

Later volgen onder meer nog:

 • Diary of a Teenage Girl: coming of age-film van Marielle Heller met Bel Powley en Alexander Skarsgård, over een tienermeisje dat een relatie begint met de vriend van haar moeder.
 • Drive: misdaaddrama van Nicolas Winding Refn met Ryan Gosling en Carey Mulligan, over een stuntpiloot die zich de woede op de hals haalt van een maffiabaas.
 • Philomena: sociaal drama van Stephen Frears met Judi Dench en Steve Coogan, over het lot van ongehuwde zwangere vrouwen in Ierland in een niet zo ver verleden.
 • Spotlight: drama van Tom McCarthy over kindermisbruik in de Amerikaanse katholieke kerk.
 • Cafard: een Vlaamse animatiefilm van Jan Bultheel over WO I
 • Le tout nouveau testament: surrealistische komedie van Jaco Van Dormael met Benoît Poelvoorde en Catherine Deneuve, over de verstrekkende gevolgen van een generatieconflict tussen God en zijn dochter.

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos