Skip to Content
Canvas presenteert drie bekroonde Docville-documentaires

Canvas presenteert drie bekroonde Docville-documentaires

Holgut, Some Kind of Heaven en President – vanaf zondag 27 maart

22 maart 2022 - Van 23 tot 31 maart vindt in Leuven de 18de editie plaats van het documentaire filmfestival Docville. Canvas werkt al jaren samen met Docville. Net zoals het festival wil ook Canvas het publiek laten kennismaken met de allerbeste documentaires uit eigen land en uit het internationale aanbod.

Docville 2022 is voor Canvas dan ook een goede aanleiding om de winnaars van de juryprijzen 2021 in de kijker te zetten:

Holgut van Liesbeth De Ceulaer (Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire) combineert documentaire met fictie in het verhaal van twee jagende broers en een wetenschapper die in de Siberische toendra op zoek gaan naar iets dat eigenlijk niet (meer) bestaat: de broers naar een zeldzaam rendier en de wetenschapper naar restanten van een mammoet.

Some Kind of Heaven van Lance Oppenheim (Juryprijs in de Internationale Competitie en tevens Canvas-prijs) schetst het leven in The Villages, een dure residentiële buurt in Florida met de grootste concentratie bejaarden ter wereld.

President van Camilla Nielsson (Juryprijs in de Weten & Geweten Competitie) is een portret van jonge politicus Nelson Chamisa, die het als oppositiekandidaat opneemt tegen de gedoodverfde opvolger van Robert Mugabe in de presidentsverkiezingen in Zimbabwe.

Vanaf zondag 27 maart omstreeks 22.00 u. op Canvas en VRT NU


Holgut – zondag 27 maart

Het woord 'holgut' komt uit het Jakoets, een taal die in het Noorden van Siberië wordt gesproken. Het verwijst naar een soort mammoet die daar vroeger op de uitgestrekte vlaktes leefde. Het dier speelt nog altijd een belangrijke rol in de plaatselijke mythes.

Nu de permafrost steeds sneller smelt op de Siberische ijsvlakten, komen de restanten van dat mythisch dier uit een ver verleden weer naar boven. Tegelijk worden de wilde rendieren, mythische ​ dieren van vandaag, met uitsterven bedreigd. Holgut volgt drie mannen in hun zoektocht tussen heden en verleden. De broers Roman en Kyym jagen in de uitgestrekte wildernis van Jakoetië op een zeldzaam rendier, terwijl wetenschapper Semyon speurt naar een levensvatbare cel van de mammoet in de hoop het uitgestorven dier te kunnen klonen. In Holgut verbindt cineaste Liesbeth De Ceulaer legende met wetenschap, ecologie met poëzie en fictie met documentaire.

Het was in 2021 de derde keer dat Liesbeth De Ceulaer de Juryprijs voor Beste Belgische Documentaire won op het Docville Festival. ​ In 2013 won ze met Behind the Redwood Curtain en in 2020 samen met co-regisseurs Sofie Benoot en Isabelle Tollenaere met Victoria. ​ Het tot de verbeelding sprekende Holgut creëert volgens de jury “een echte cinema-ervaring die niemand koud laat”.

Some Kind of Heaven – zondag 3 april

Disneyland voor gepensioneerden, zo worden The Villages in Florida ook wel genoemd. 130.000 senioren wonen er samen in een besloten gemeenschap, waar alles in het teken staat van hun doelgroep. Ze leven in een peperdure droom vol nette voortuintjes, ochtendgymnastiek en uren golfplezier. Een visueel ijzersterke film die nu eens teder, dan weer hilarisch en geregeld ook pijnlijk scherp toont hoe voor sommigen life begins at 60. “Je komt hier om te leven, niet om te sterven.” Dat is het motto van veel senioren die kiezen voor The Villages, een veilig en proper paradijs vol comfort en genoeg afleiding om te vergeten dat dit het finale hoofdstuk van het leven is.

Sommigen voelen zich als een vis in het water tussen de perfect onderhouden straten, de gezonde fruitshakes en de vrolijke dansavonden voor singles. Maar toch zijn er enkelingen voor wie deze voorverpakte bubbel vol positivisme niet goed voelt. Want hoe je het ook draait of keert, de zoektocht naar geluk en liefde blijft ook met rimpels en grijze haren niet altijd een makkelijke opgave. ​ Een bijzondere ode aan het leven zelf dat zelfs in de gouden jaren altijd een verhaal van ups en downs is.

De jury van Docville 2021 vond dat de jonge Amerikaanse cineast met een uitgesproken artistieke visie en een opvallende stilistische beheersing een surrealistisch aandoende wereld in beeld bracht: "Some Kind of Heaven is een film die op alle vlakken goed gemaakt en gestructureerd is. Met humor én intelligentie gaat de maker op de dingen door en raakt hij belangrijke thema’s aan."

President – zondag 10 april

Met President geeft Camilla Nielsson een bijzondere inkijk in een cruciale periode in de recente geschiedenis van Zimbabwe. Het is een intiem portret van presidentskandidaat Nelson Chamisa die het in de verkiezingen van 2018 na het aftreden van Robert Mugabe opneemt tegen diens gedoodverfde opvolger en vicepresident Emmerson Mnangagwa, aka de krokodil. ​ De jonge Chamisa, advocaat en leider van de oppositiepartij MDC, is populair en profileert zich als de held van het onderdrukte volk. Maar lukt het hem ook om de corruptie in het land te omzeilen? Wanneer de verkiezingen naderen, stijgt de spanning binnen de bevolking en breken er rellen uit. Er vallen slachtoffers, maar dit blijkt niet onverwacht voor Chamisa’s aanhangers: ze zijn bereid om hun leven te riskeren voor hun stem.

De jury van Docville prees de kunde van de filmmaker om de kijkers helemaal mee te nemen in het Zimbabwaanse verkiezingsproces en hen simpelweg te raken.


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos