Skip to Content
Canvas presenteert: De Canvas Popnacht

Canvas presenteert: De Canvas Popnacht

60 jaar popgeschiedenis met Tomas De Soete, Jan Delvaux en Jimmy Dewit – vrijdag 3 januari

Op vrijdag 3 januari brengt Canvas tussen 21 en 24 uur De Canvas Popnacht, een drie uur durende liveshow vanuit STUKcafé in Leuven. Gastheer Tomas De Soete praat met de levende muziekencyclopedieën  Jan Delvaux en Jimmy Dewit  over 60 jaar popgeschiedenis aan de hand van straffe verhalen en nostalgische archiefbeelden Ze ontvangen ook boeiende muzikale gasten en tonen reportages over grote en kleine gebeurtenissen uit de muziekwereld.  En wat blijkt: alle wegen uit de pop-en rockgeschiedenis leiden naar België! Live in het STUKcafé én op Canvas.

Iedereen is welkom en er is voor elk wat wils, want de muziekverhalen in de Canvas Popnacht zijn heel divers: van (hard)rock, metal en funk over pop en hiphop tot het levenslied, wereldmuziek en klassiek.

Het STUKcafé is heel de avond open. De toegang is gratis.

Wie er niet bij kan zijn, kan het uiteraard ook allemaal volgen op Canvas of VRT NU. Vrijdag 3 januari van 21 tot 24 uur.


Plaatjes & praatjes

Delvaux en Dewit brengen stand-up-gewijs onbekende verhalen en pittige anekdotes die worden geïllustreerd met muziek, video en foto’s. Zo vernemen we onder meer waarom Moeskroen zonder meer past in het rijtje van mondiale muzieksteden als Liverpool, Manchester, New Orleans en Detroit, welke Belgische pater een belangrijke stempel heeft gedrukt op de hardrockgeschiedenis,  wat de favoriete Belgische band is van Bruce Springsteen en waarom Kendrick Lamar voor altijd in het krijt staat bij Raymond van het Groenewoud.

Gasten

De gasten in de Canvas Popnacht zijn van alle leeftijden en pluimage, van de jonge revelaties Brihang (26) en Charlotte Adigéry (29) over de eeuwige youngsters Meuris (55) en Kurt Van Eeghem (67) tot oudgediende Leo Caerts (88).

Katelijne De Backer was bijna 10 jaar lang producer van MTV Europe en zowat in haar eentje verantwoordelijk voor de internationale doorbraak van dEUS. Hoe zou het nog zijn met MTV en ‘de muziekclip’ en wat is er geworden van de legendarische veejays van toen?

Hiphopfenomenen Brihang en Don Luca, elk afkomstig uit een andere periferie van ons land (West-Vlaanderen en Limburg) komen vertellen over het succes van Nederlandstalige hiphop.

Stijn Meuris komt een boompje opzetten over bandsplits en dé nieuwste trend in muziekland: bandreünies. Zoals die van Noordkaap.

Orkestleider, muziekproducer en -winkelier Leo Caerts was verantwoordelijk voor een van de grootste Belgische muzieksuccessen ooit. Hij is bovendien de grootvader van Stefanie Mannaerts, drumster en frontvrouw van de metalband Brutus, waarover trouwens ook een reportage zit in de Popnacht.

Bea Van der Maat passeerde met Won Ton Ton liefst tweemaal in het legendarische Nederlandse muziekprogramma Toppop (1970-1988), een eer die slechts een handvol Belgische artiesten te beurt is gevallen.

De Belgisch-Caribische Charlotte Adigéry is één van dé muziekrevelaties van 2019, opgemerkt door Iggy Pop, Neneh Cherry, BBC en HBO.

Pianist Wouter Dewit is overdag leraar Engels en ‘s avonds Spotify-fenomeen met meer dan 17 miljoen (!) streams van z’n nummer ‘La Durée’. Hij komt praten over z’n onverwachte succes en over het belang van streamingdiensten in het populariseren van (neo)klassieke muziek.

Reportages

Tussen de gesprekken met de gasten en de andere muziekverhalen zitten ook allerhande fijne reportages, onder meer over het Tongerse dj-collectief Doemp, de rol die Moeskroen zou hebben gespeeld in de carrière van Madonna, een reportage over een optreden van de AC/DC-tributeband AC4DC (vroeger Iese Daase) op het Monsters of Rock Festival in het Nederlandse Wernhout, een avond in het kielzog van Stefanie Mannaerts, frontvrouw van Brutus, een kruising tussen metal en Björk, en een reportage over een van de laatste nog bestaande vinylperserijen in Vlaanderen.

Black Box Revelations

Bekende artiesten, cameramannen of regisseurs komen in een donkere kamer vertellen over opmerkelijk audiovisueel werk van hun hand dat meteen ook te zien is op de achtergrond.

Zo geeft regisseur Raf Reyntjes toelichting over de prachtige clip van Papaoutai van Stromae.

Paul Michiels herinnert zich hoe de bevreemdende clip van z’n doorbraaknummer Females tot stand kwam.

Cameraman Roger Leclerq legt uit hoe hij in 1992 last minute een legendarisch concert van Pearl Jam op Pinkpop mocht filmen. Magistrale beelden en rock ‘n’ roll in z’n puurste vorm.

Archiefbeelden

Het legendarische VRT-archief is een grot van Ali Baba voor popminnaars in het algemeen en voor Jan Delvaux en Jimmy Dewit in het bijzonder. Denk aan Tienerklanken, Hitring, Dolle Dinsdag, Roodvonk, Villa Tempo, Prettig Gestoord, Junior Eurosong, de preselecties van het Eurovisiesongfestival. Het zijn warme haarden van nostalgie. Er zitten schatten tussen die weinig of niet bekend zijn en pas hun volle glans krijgen wanneer je ze in de juiste context plaatst. En dat is een kolfje naar de hand van Delvaux en Dewit.

De Soete, Delvaux en Dewit

Tomas De Soete  werkt al sinds 1999 bij de VRT. Bij Studio Brussel presenteerde hij tal van programma’s, onder meer drie jaar de vooravond en vier jaar de ochtendshow. Daarnaast was hij zes jaar lang een van de gezichten van Music for Life in het Glazen Huis. Tussendoor maakte hij voor Canvas het reismagazine Weg met De Soete. Later presenteerde hij samen met Freek Braeckman de dagelijkse live-talkshow Café Corsari op Eén (2012-2015). Eerder dit jaar schitterde hij als ontspoord alter ego van zichzelf in de Canvas-reeks Fiskepark, meteen ook de titel van een nieuw programma op Radio 1.

Jan Delvaux is de auteur van Belpop. De Eerste Vijftig Jaar (2011), Rock Werchter. Sinds 1975 (2014) en Belpop Bonanza (2017). Hij vertelt al enkele jaren markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van Belpop (Canvas). Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia.

Jimmy Dewit alias DJ Bobby Ewing draait en maakt muziek. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft hij als DJ een meestergraad behaald. Daarnaast schrijft hij muziek voor televisiereeksen als Callboys. En om de mensen te laten dansen (ex-Shameboy).

Onder de noemer Belpop Bonanza maken Delvaux en Dewit al sinds 2013 theatershows over de geschiedenis van de Belgische muziek.

Jan Delvaux, Tomas De Soete en Jimmy Dewit (c) VRT
Jan Delvaux, Tomas De Soete en Jimmy Dewit (c) VRT

 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos