Skip to Content
Canvas lanceert Grey Day: de dag waarop onze groene energie op is

Canvas lanceert Grey Day: de dag waarop onze groene energie op is

Focus op energie en klimaat met Grey Day en nieuwe reeks Watt

De wereld  kan niet zonder energie en het ziet ernaar uit dat onze energiehonger de komende decennia alleen maar zal toenemen.  De vraag is niet of we zonder kunnen, maar waar we al die energie vandaan halen zonder onze planeet om zeep te helpen.

Voorlopig gebruiken we nog veel te weinig hernieuwbare energie en veel te veel ‘grijze energie’. Om daar de aandacht op te vestigen lanceert Canvas vandaag het begrip ‘Grey Day’: de dag in het jaar waarop onze groene energie op is en we overschakelen op grijze energie.

Slechts 8,7 procent van alle energie die we momenteel in België verbruiken, is onze eigen groene energie. Die halen we vooral uit biomassa, wind en zon. Al de rest, 91,3 procent dus, is grijze energie. Die komt uit uranium in kernreactoren of uit fossiele brandstoffen zoals olie, gas en steenkool. In tijd uitgedrukt komt 8,7 procent overeen met 32 dagen op een jaar. Onze groene energie voor dit jaar was dus op 1 februari al op. 2 februari was de Grey Day van 2018. Vanaf die dag tot het einde van het jaar gebruiken we alleen nog grijze energie. 

Meer informatie hieronder en in de filmpjes.

 

“Ecologie is een thema dat erg belangrijk is voor Canvas. We zijn dan ook op zoek gegaan naar een manier om het onderwerp nog meer op de kaart te zetten. We denken vaak dat we veel weten over het energievraagstuk. Maar het besef dat onze eigen groene energie al is opgebruikt na één maand, drukt ons met onze neus op de feiten en toont hoe complex en prangend het probleem is. Dat is wat we willen bereiken met Grey Day.”
Olivier Goris, netmanager Canvas

Met Grey Day wil Canvas mensen bewust maken van de hoeveelheid vervuilende energie die we verbruiken en van het nog altijd erg kleine aandeel van groene/hernieuwbare energie in ons energieverbruik. Canvas wil ook bekijken hoever we staan met de energietransitie en nagaan hoe andere landen het aanpakken en of er hoop is om Grey Day in ons land te verschuiven naar een latere dag in 2019.

Professor Thijs Van de Graaf, energie-expert van de Ugent, vindt Grey Day een uitstekend initiatief: 

“Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, moeten we het aandeel hernieuwbare energie zo snel mogelijk drastisch verhogen. Grey Day toont aan dat we in ons land nog reuzenstappen vooruit moeten zetten. Op Europees niveau komt zo’n 17% van alle energie uit hernieuwbare bronnen, en valt Grey Day op 3 maart, een maand later dan bij ons.”

Canvas besteedt daarom de volgende weken nog veel meer aandacht aan de energie- en klimaatproblematiek, onder meer in de nieuwe documentaire reeks Watt.  Daarin gaan spoedarts en klimaatactiviste Natalie Eggermont  (29) en energie-ingenieur Jonas Verstraeten (24) op zoek naar antwoorden op het energievraagstuk, zowel in Vlaanderen als in de rest van de wereld.

Meer info over Watt vind je hier.

Bekijk de filmpjes over Grey Day hieronder.

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos