Canvas in het najaar: de blikvangers
Op de eerste schooldag is de tandem Terzake - De afspraak weer helemaal terug. Zij blijven de gangmakers van de Canvas-avond.
Terzake viert op 5 september zijn 25ste verjaardag en dat laten Kathleen Cools en Annelies Beck tijdens de eerste week van september uiteraard niet onopgemerkt voorbijgaan. Elke dag zal er wel een verwijzing zijn naar de rijke geschiedenis van het programma en op 5 september is er een extra lange Terzake van een uur die focust op de relevantie van het programma vandaag. Sterke, onthullende reportages uit binnen- en buitenland, kritische en scherpe interviews en debatten in de studio, en al even kritische en scherpe live-interventies vanop de plekken waar het nieuws zich voor onze ogen ontrolt. Dat blijven ook dit najaar en de volgende jaren de basisingrediënten van Terzake. Meer informatie over 25 jaar Terzake vindt u hier.
Voor De afspraak opent Bart Schols op 2 september het nieuwe seizoen met debatten en opinies die ertoe doen. Phara de Aguirre neemt over na de herfstvakantie. En op vrijdag kijkt Ivan De Vadder met zijn gasten terug op de politieke week.
Nog op 2 september begint op Canvas een nieuwe reeks van Belga sport, met documentaires over de KRC Genk tijdens de eerste tien jaar van zijn bestaan (1988-1998), over Tia Hellebaut, Raymond Goethals, ‘Flandrien’ Sean Kelly en Roland Liboton. Meer informatie vindt u hier.
Vanaf dinsdag 3 september surft Jan Jaap van der Wal opnieuw op de deiningen van de actualiteit in De ideale wereld. Telkens op dinsdag en donderdag, en zowel op tv als online. Wat het nieuwe seizoen zal brengen, is even onvoorspelbaar als de startdatum van de nieuwe regeringen.
Thomas Vanderveken maakt in Weg van het meesterwerk een historische roadtrip in het spoor van drie wereldberoemde werken van de Vlaamse meesters Pieter Bruegel, Jan Van Eyck en Peter Paul Rubens. De schilderijen hangen in musea in verre landen. Hoe zijn ze daar terechtgekomen? Thomas reist ze achterna en vertelt hun fascinerende verhaal. Ook op Canvas.be en VRT NU staan de Vlaamse meesters in de schijnwerpers. Vanaf woensdag 4 september. Meer informatie vindt u hier.
Vranckx op zaterdag blijft verder inzetten op persoonlijke reportages over minder belichte buitenlandse onderwerpen. In september brengt de reeks No Man’s Land drie verhalen van jonge Vlaamse reporters uit het ‘Nomaden’-collectief van Vranckx: over vrouwen die werken aan vrede in een conflictgebied. Meer informatie vindt u hier.
In de documentaire reeks Paradise City reist muzikant Mario Goossens (Triggerfinger) naar zes steden die zwaar geteisterd werden door natuurrampen of door toedoen van de mens: Port-au-Prince, Belfast, New Orleans, Kigali, Hiroshima en Detroit. Hij onderzoekt er hoe de inwoners opnieuw de kracht vonden om door te gaan na de catastrofe waardoor ze werden getroffen. En hoe muziek kan helpen bij het helen van zo’n stad. Mario ontmoet muzikale sterkhouders die hun stad er weer bovenop proberen te krijgen. Vanaf vrijdag 4 oktober. Meer informatie vindt u hier.
Er komt ook een nieuwe reeks van Belpop, met deze keer documentaires over de carrière van Joost Zweegers, Guido Belcanto, Bart Peeters, De Mens én over 40 jaar Ancienne Belgique. Vanaf maandag 7 oktober. Meer informatie vindt u hier.
In De slapelozen onderzoekt Annick Ruyts waarom zoveel mensen net als zij slecht slapen. Ze praat met experten en lotgenoten als Wim Lybaert, Lize Spit, Frank Vander Linden en Dirk Draulans over de manier waarop zij omgaan met hun slapeloosheid. Een programma op de grens van wetenschap en human interest, over wanhoop en frustratie in lange nachten, maar ook over creativiteit en de magie van de nacht. Vanaf woensdag 9 oktober. Meer informatie vindt u hier.
Kinderen van het verzet laat 75 jaar na de bevrijding 13 getuigen aan het woord over de verzetsdaden van hun ouders en hoe ze daar soms zelf mee in werden betrokken, over het verlies en de pijn, over de verschrikkingen van de concentratiekampen en onverwerkte oorlogstrauma’s. Net als Kinderen van de collaboratie en Kinderen van de kolonie belooft het opnieuw een beklijvende reeks te worden. Vanaf dinsdag 22 oktober. Meer informatie vindt u hier.
Alleen Elvis blijft bestaan blijft een vaste waarde bij Canvas. In de negende reeks ontvangt Thomas Vanderveken opnieuw heel uitlopende gasten: twee vrouwelijke topwetenschappers, twee creatieve toptalenten, twee mannen die een eigengereide koers varen en twee vrouwen met een eigen stem. Aan de hand van beeldfragmenten geven ze een inkijk in hun leven en werk, inspiratie en motivatie. Nu is het nog even raden, maar de namen volgen snel. Vanaf zaterdag 26 oktober omstreeks 22.15 u.
In een nieuw seizoen van Winteruur praat Wim Helsen met zijn gasten over hun favoriete tekst. Nu eens hilarisch, dan weer ontroerend en altijd boeiend. Dit najaar kunnen we onder meer uitkijken naar de komst van Clara Cleymans, Ruben Block, Jo Lemaire én een heuse Winteruur-scheurkalender. Sidekick Swami Bami blijft goedkeurend zwijgen. Vanaf maandag 28 oktober.
Xavier Taveirne geeft in de vierdelige reeks Eenzaamheid (voorlopige werktitel) een stem en een gezicht aan een van de grote problemen van onze tijd. Hij maakt het taboe bespreekbaar in een reeks portretten van eenzame mensen uit alle generaties, van jongeren tot bejaarden. Later dit najaar. Meer informatie vindt u hier.
In de tweede reeks van Wissel van de macht reconstrueert Marc Van de Looverbosch opnieuw een aantal ingrijpende politieke evoluties van de afgelopen 20 jaar. In die tijdspanne verloren de drie traditionele partijen - CD&V, Open VLD en SP.A - hun marktleiderschap aan de N-VA. Aan de hand van onthullende gesprekken met de toppolitici van die partijen onderzoekt Marc Van de Looverbosch hoe dat is kunnen gebeuren. Dat resulteerde in vijf spannende verhalen over politieke omwentelingen in ons land. Later dit najaar. Meer informatie vindt u hier.
Internationale topfictie
Na Big Little Lies, My Brilliant Friend en The Handmaid’s Tale brengt Canvas ook dit najaar weer een rist internationale topreeksen die opvallen door hun sterke verhalen, straffe vertolkingen en uitstekende productiekwaliteiten. Ze zijn ook allemaal online beschikbaar op VRT NU, vaak al integraal (als ‘boxset’) van bij de start op tv, of zelfs eerder in preview. Van alle soorten programma’s op Canvas wordt fictie namelijk het meest ‘on demand’ bekeken (uitgesteld of online). Bij My Brilliant Friend bijvoorbeeld was dat afgelopen seizoen 57,3%, bij STHLM Requiem 53.5% en bij Greyzone 51.8%.
Op woensdag komt er omstreeks 22.00 u. een nieuwe fictie-afspraak, met telkens twee afleveringen van topseries. Al die reeksen zijn van bij de start op tv meteen integraal te bekijken op VRT NU, soms zelfs in preview.
Sharp Objects is een HBO-reeks van de makers van Big Little Lies. Het is een verfilming van de gelijknamige debuutroman van Gillean Flynn over de getroebleerde journaliste Camille Preaker (Amy Adams, American Hustle, Big Eyes), die haar slabakkende carrière een nieuw elan wil geven door in haar geboortestad het onderzoek te gaan volgen naar de moord op twee tienermeisjes. Maar ze wordt er geconfronteerd met oude demonen, niet in het minst haar flamboyante en dominante moeder Adora Crellin (Patricia Clarkson, die voor haar vertolking een Golden Globe won). De reeks start op woensdag 4 september op Canvas en is al vanaf begin augustus integraal te bekijken op VRT NU. Meer informatie vindt u hier.
Aansluitend volgt Das Boot, de prestigieuze sequel op de anti-oorlogsklassieker van Wolfgang Petersen uit 1981. De achtdelige reeks, met een budget van meer dan 30 miljoen euro, begint waar de film is geëindigd. Ze speelt zich af vanaf het najaar van 1942 en volgt de gebeurtenissen aan boord van een gloednieuwe Duitse duikboot tijdens zijn eerste missie vanuit bezet Frankrijk. Tegelijk wordt het verhaal verteld van de achterblijvers aan land en dat van het Franse verzet. De hoofdrollen worden vertolkt door onder meer Tom Wlaschiha (Game of Thrones) en Vicky Krieps (Phantom Thread), op het Festival van Monte-Carlo allebei bekroond als beste acteur/actrice. Vanaf woensdag 2 oktober op Canvas en al vanaf begin september integraal beschikbaar op VRT NU. Meer informatie vindt u hier.
Perpetual Grace Ltd is een eigenzinnige ‘neo-noir’ misdaadreeks. De uitgebluste brandweerman James ontmoet in een bar in New Mexico Paul Brown, de zoon van het predikantenkoppel Byron en Lillian Brown. Paul vertelt James dat zijn ouders hun eigen kerkgemeenschap leiden: Our Lady of Perpetual Grace. Die helpt verdwaalde zielen weer op weg, maar plundert tegelijk ook hun bankrekening, ‘voor het goede doel’. Zo zijn de predikanten heel welstellend geworden. Paul beraamt samen met James een plan om hun fortuin in te pikken. Maar dat loopt niet helemaal zoals voorzien. Pereptual Grace Ltd doet denken aan de cinéma noir en het werk van de gebroeders Coen, met indrukwekkende landschappen, een sfeervolle fotografie en larger than life personages, op de eerste plaats de imposante ‘Pa Brown’ (Ben Kingsley). Vanaf eind oktober, meteen ook integraal op VRT NU.
Nog later (in 2020) volgen onder meer het spraakmakende Chernobyl, de tweede reeks van Big Little Lies en de derde van The Handmaid’s Tale en True Detective.
Op zaterdag brengt Canvas traditiegetrouw misdaadseries. Ook die worden telkens in dubbelafleveringen aangeboden op Canvas en zijn op VRT NU vaak meteen integraal beschikbaar.
Blood is een Iers familiedrama van de makers van Lewis en Midsomer Murders. De jonge Cat Hogan (Carolina Main) keert na de dood van haar moeder Mary terug naar haar geboortestad en haar familie, die ze de voorbije tien jaar nauwelijks heeft gezien. Het is een wat ongemakkelijk weerzien met haar vader Jim (Adrian Dunbar, In the Line of Duty), een gerespecteerde arts, haar broer Michael en haar zus Fiona. Mary was al een tijdje ziek en is overleden na een val in de tuin. Maar Cat vindt het toch maar verdacht en vraagt zich af of het wel een ongeval was. Het is het begin van een intens verhaal over leugens en bedrog, manipulatie en familiegeheimen. Vanaf zaterdag 7 september, telkens twee afleveringen op Canvas en integraal op VRT NU. Meer informatie vindt u hier.
In de Zweedse misdaadreeks The Hunters (Jägarna) vestigt voormalig politieman Erik Bäckström (Rolf Lassgård, bekend van Wallander) zich na een lang verblijf in Stockholm opnieuw in zijn geboortestreek Norbotten in de ongerepte natuur van Noord-Zweden. Hij helpt er een mijnbouwondernemer die belaagd wordt door milieuactivisten. Daarbij wordt hij verscheurd tussen zijn gevoel van rechtvaardigheid en de loyauteit aan zijn streekgenoten. Vanaf zaterdag 28 september, telkens twee afleveringen op Canvas en integraal op VRT NU.
Later dit najaar is er de tweede reeks van IJslandse successerie Trapped van Baltasar Kormákur (Everest). De rondborstige politieman Andri Olafsson (Ólafur Darri Ólafsson) is na de gebeurtenissen van drie jaar geleden inspecteur geworden in Reykjavik. Het onderzoek van een moordaanslag op een minister leidt Andri naar een afgelegen vallei in het noorden van het eiland. Het pittoreske bergachtige landschap blijkt een plek vol bittere conflicten: de lokale boeren vechten tegen de belangen van internationale bedrijven en de uitbreiding van een ultramodern geothermisch centrum. Ook deze reeks is meteen integraal op VRT NU te bekijken.
Er komen ook nieuwe reeksen van de klassieker Silent Witness en het populaire Cardinal.
Nog later (in 2020) volgen onder meer The Dying Detective, een Zweedse reeks met Rolf Lassgård naar het boek van Leif GW Persson, over een politieman die terugkeert uit pensioen om zijn vroegere collega’s te helpen. Ook Honour is een Zweedse reeks, over vier vrouwelijke advocaten die geweld tegen vrouwen bestrijden, met onder meer Sofia Helin en Alexandra Rapaport. Verder ook het tweede seizoen van de Deense reeks Below the Surface, die zich deze keer niet afspeelt in de metro, maar op een ferry van Denemarken naar Zweden waar terroristen een gijzelingsactie uitvoeren. Met Johannes Lassen, Ola Rapace en Yasmin Mahmoud.
Venster op de wereld
Een ijzersterk aanbod van documentaires vormt vanouds een van de pijlers van Canvas. Dat geldt voor de eigen producties, maar Canvas gaat ook altijd op zoek naar de beste documentaires op de internationale markt. Human interest, geschiedenis, wetenschap, natuur en exploratie, cultuur, muziek, religie en zingeving: het documentaire scala van Canvas is groot en divers, met relevante verhalen over thema’s die ertoe doen. Alle documentaires zijn ook beschikbaar op VRT NU.
Vanaf september komt er een nieuwe documentaire afspraak op dinsdag met een selectie van spraakmakende kwaliteitsdocumentaires over maatschappelijke en historische onderwerpen. Telkens om 23.00 u. Voor wie dat te laat vindt: geen probleem, want ze zijn ook te bekijken via VRT NU. Zo is er vanaf 3 september American Dynasties: The Kennedys, een driedelige reeks van CNN over de invloedrijke Amerikaanse familie en de manier waarop zij de politiek van de Verenigde Staten mee heeft bepaald in enkele van de meest cruciale periodes van hun geschiedenis. Meer informatie over deze reeks vindt u hier.
Vanaf 24 september volgt 63 Up, een nieuw drieluik in de reeks waarin Michael Apted als sinds 1964 om de zeven jaar veertien mensen portretteert. Ondertussen zijn ze 63 geworden. De reeks werd in 2005 door Channel 4 verkozen tot beste documentaire aller tijden. Later komt onder meer nog The Clinton Affair, een vierdelige reeks van Oscarwinnaar Alex Gibney over het Monica Lewinsky schandaal en hoe die zaak het Amerikaanse samenleving verdeelde en verscheurde.
Op maandagavond (23.00 u.) zijn er true crime-series, onder meer Code Blue: Murder, over twee moordzaken in Wales, en The Oslo Killing, een zesdelige productie voor Sundance over de onopgeloste mysterieuze moord op een zwangere vrouw in Oslo in 1974. Échte Scandinavische misdaad dus deze keer.
Op dinsdag na De afspraak is er ofwel human interest (nieuwe documentaires van Louis Theroux) ofwel geschiedenis (onder meer een tweeluik over de rol van dieren in de Tweede Wereldoorlog en een documentaire over de val van de Berlijnse muur, 30 jaar geleden). Vanaf 22 oktober volgt hier de eigen reeks Kinderen van het verzet.
Op donderdagen zonder Europa League voetbal is er om 23.00 u. een muziekdocumentaire, onder meer over het legendarische jazz-label Blue Note Records, over Whitney Houston, over de geschiedenis van de punkmuziek (een reeks van Iggy Pop), over Chuck Berry, ZZ Top en Miles Davis. Exclusief op VRT NU is er bovendien Brian Johnson’s A Life on the Road, een zesdelige reeks waarin de frontman van AC/DC andere rocklegendes ontmoet en samen met hen verhalen en beelden deelt over het tour-leven. Zo gaat hij onder meer langs bij Robert Plant (Led Zeppelin), Nick Mason (Pink Floyd), Sting en Roger Daltrey (The Who). Vanaf september integraal op VRT NU.
Op zondag programmeert Canvas diverse documentaires:
Om 20.10 u. zijn er eerst exploratiedocumentaires uit de reeks Where the Wild Men Are met Ben Fogle, die deze keer naar Andalusië, Guatemala en Missouri trekt. Vanaf 29 september volgen documentaires rond religie en zingeving, onder meer uit de BBC-reeksen Around the World in 80 Faiths en Earth’s Sacred Wonders.
Om 21.05 u presenteert de immer enthousiaste professor Brian Cox de spectaculaire BBC-reeks The Planets (vanaf 8 september). Meer informatie daarvover vindt u hier.
Daarna (in oktober) komen er cultuurhistorische documentaires over onder meer Leonardo Da Vinci (die 500 jaar geleden stierf), Koning Arthur en Toetanchamon.
Omstreeks 22.00 u. brengt Canvas elke zondag een auteursdocumentaire, met de persoonlijke blik van een cineast op een onderwerp dat hem bijzonder raakt. Het gaat vaak om documentaires waarbij Canvas coproducent was. Zo is er op 8 september, bij het begin van het schooljaar, Inclusief, een documentaire van Ellen Vermeulen over vier kinderen met een beperking in een gewone lagere school. Later volgen onder meer Manu, een portret van documentairemaker Manu Bonmariage door zijn dochter Emmanuelle; Harry Gruyaert, een documentaire van Gerrit Messiaen over de Belgische Magnum-fotograaf; Wild Gene, een portret van kunstenaar Koen Van Mechelen door Joris Gijsen; De aanbidding, een film van Bram Van Paesschen over de NTG-theaterproductie ‘Lam Gods’ van Milo Rau; Mitten, een documentaire van Olivia Rochette en Gerard-Jan Claes over het productieproces van de choreografie ‘Mitten wir im Leben sind’ van Anne Teresa De Keersmaeker. Daarnaast zijn er nog internationale auteursdocumentaires, onder meer over de dood van Dag Hammarskjöld en het protest op het Tienanmenplein (30 jaar geleden). Filmliefhebbers kunnen ook uitkijken naar Hollywood aan de Schelde, de documentaire van Robbe De Hert over de Vlaamse filmgeschiedenis.
Maar er is nog veel meer film op Canvas.
Cinema Canvas
Ook in zijn filmprogrammering gaat Canvas op zoek naar topkwaliteit: films die net dat tikje anders zijn. Hun meerwaarde zit in de sterke verhalen, straffe vertolkingen, een knappe regie, vernieuwende vormgeving of een combinatie daarvan. Vaak zijn het bekroonde films en zendt Canvas ze als eerste uit in Vlaanderen. De meeste films zijn na uitzending op Canvas nog een week lang te bekijken op VRT NU.
Voor de film op vrijdag begint het nieuwe seizoen op 13 september – op 6 september is er de Memorial Van Damme – met The Square, de tragikomische film van Ruben Östlund (met Claes Bang, Dominic West en Elisabeth Moss) over een artistiek-sociologisch experiment in een museum. De film won de Gouden Palm in Cannes, zes Europese Filmprijzen en een Oscarnominatie. Later volgen onder meer: All the Money in the World, de misdaadfilm van Ridley Scott over de ontvoering van John Paul Getty, waarbij Christopher Plummer ter elfder ure de in ongenade gevallen Kevin Spacey moest vervangen in een van de hoofdrollen; de Churchill-biografie The Darkest Hour van Joe Wright, bekroond met een Oscar, Golden Globe en Bafta voor hoofdrolspeler Gary Oldman; Brexit. The Uncivil War van Toby Haines, het relaas van de ‘Vote leave’-campagne in aanloop naar het Brexit-referendum, met een glansrol voor Benedict Cumberbatch (geprogrammeerd op 25.10, net voor de deadline van de Brexit); De Canvas-coproductie Zagros van de Sahim Omar Kalifa, over een Koerdische vrouw die beschuldigd wordt van overspel en naar België vlucht (bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Gent); en Insyriated van Philippe Van Leeuw, over het leven van Syrische vluchtelingen in eigen land, bekroond met zes Magrittes du cinéma.
Op zaterdag komt de meer cinefiele film aan bod. Requiem for a Dream (7.9) is een visueel verbluffende verfilming door Darren Aronofsky van de gelijknamige roman van Hubert Selby Jr., over de verwoestende impact van drugs op het leven van een aantal mensen. In Under the Skin van Jonathan Glazer speelt Scarlett Johansson een mysterieuze jonge vrouw die eenzame mannen verleidt en ten gronde richt. Geleidelijk begint ze zich daarbij vragen te stellen. Mississippi Grind van Anna Boden en Ryan Fleck is een roadmovie over twee pokerspelers die het Amerikaanse Zuiden doorkruisen op zoek naar geld, geluk en zichzelf. Good Time van Josh en Benny Safdie gaat over een man die samen met zijn verstandelijk beperkte broer een bank overvalt. Maar tijdens hun vlucht loopt het mis. The Red Turtle is een sprookjesachtige Frans-Japanse animatiefilm van de Nederlandse cineast Michael Dudok de Wit over een man die aanspoelt op een onbewoond eiland en er geconfronteerd wordt met een reuzenschildpad. De film won Prix spécial du certain regard in Cannes.
Net voor de film op zaterdag, omstreeks 22.15 u. is er ook telkens een kortfilm, een waardevol, maar vaak stiefmoederlijk behandeld filmgenre dat Canvas al jaren koestert. Het gaat daarbij om internationale én Vlaamse producties. Op de vooravond van het nieuwe schooljaar (31.8) zien we in Schoolyard Blues van de Zweedse Maria Eriksson-Hecht hoe een jongen op zijn eerste schooldag enkele pijnlijke levenslessen leert op de speelplaats. Daarna volgen onder meer Wale, van de Britse Barnaby Blackburn, over een zwarte garagist die zijn verleden meesleept; All Inclusive van de Finse Teemu Nikki, een komische kortfilm over een gepeste kantoorbediende die een magische armband krijgt en daarmee wraak neemt op zijn pesters; het veelvuldig bekroonde Provence van Kato De Boeck, een coming-of-age verhaal over een broer en een zus tijdens een kampeervakantie in Frankrijk; Springstof van Robbin Rooze, over de vooroordelen waar drie jongelui van Arabische afkomst mee te maken krijgen; en Het moment, een tragikomische film van Matthew Noydens, over een man die mee is met zijn tijd en een ‘levensconsulent’ engageert om hem te helpen sterven.
Sport op Canvas
Frank Raes neemt het begrip Extra time heel letterlijk en gaat ondanks zijn pensioen onverminderd voort met zijn populaire gelijknamige voetbaltalkshow, samen met zijn vaste kompaan Filip Joos: al sinds eind juli weer elke maandag omstreeks 22.00 u. Nog meer voetbal is er dit najaar met de Europa League, vanaf donderdag 19 september, en de Beker van België, vanaf de 16de finales (in de week van 23 september).
Op maandag 2 september begint een nieuwe reeks van Belga Sport (zie hoger). Later die week (op vrijdag 6 september) vindt de 43ste editie plaats van de Memorial Van Damme, hét jaarlijkse hoogfeest van de atletiek in ons land, live te volgen op Canvas.
En op 26 september blikt Ruben Van Gucht in Extra time koers vooruit op het WK wielrennen in Yorkshire.
Terug naar de overzichtspagina over het najaar.