Skip to Content
Canvas focust op Vlaamse auteursdocumentaires

Canvas focust op Vlaamse auteursdocumentaires

Op zondagavond vanaf 31 oktober

Een ijzersterk aanbod van documentaires vormt vanouds een van de pijlers van Canvas. Dat geldt niet alleen voor de eigen reeksen (zoals recent Kinderen van de migratie, Het Scheldepeloton of Het leven in kleur), maar ook voor documentaires waarbij Canvas als coproducent of door vooraankoop de productie mee helpt realiseren. Op die manier ondersteunt Canvas de Vlaamse documentaire sector.

Veel aandacht gaat daarbij naar auteursdocumentaires, een genre dat door zijn specifieke karakter (lengte, perspectief, vormgeving) niet altijd even makkelijk is om te financieren, te produceren en te distribueren.

Canvas maakt op zondagavond al jarenlang tijd en ruimte voor auteursdocumentaires, films die zich onderscheiden door de persoonlijke betrokkenheid, de eigenzinnige blik of stijl van de cineast-auteur. Geregeld ligt de focus daarbij op Vlaamse producties. Dat is opnieuw het geval vanaf eind oktober tot begin december, meer bepaald met volgende documentaires:

  • Touching Infinity van Griet Teck, over drie mensen en hun omgeving tijdens de laatste weken van hun leven. (zondag 31/10)
  • Misha and the Wolves, een onwaarschijnlijk Holocaust-verhaal van Sam Hobkinson met vertakkingen tot in ons land (zondag 7/11)
  • Bakolo van Tom Vantorre en Benjamin Viré, over de gelijknamige band die al 70 jaar Congolose rumba speelt (zondag 14/11)
  • Gekooid van Dominique De Vlieger, die zijn vriendin Laura volgt en steunt in haar strijd tegen anorexia. (uitzonderlijk op maandag, 15/11)
  • My Uncle Tudor van Olga Lucovnicova, waarin de cineaste de confrontatie aangaat met de man die haar als kind misbruikte. (zondag 28/11)
  • The Pink Revolution van Jawad Rhalin, over een aantal LGBTQ-mensen in Brussel die uit de onzichtbaarheid willen treden. (zondag 5/12)

Daarnaast presenteert Canvas, eveneens op zondag (vanaf 14/11), Borderline, een zesdelige reeks auteursdocumentaires over grenzen en wat die doen met landschappen, gemeenschappen en mensen. Borderline is een internationaal samenwerkingsproject dat begon in Vlaanderen (Canvas en productiehuis Off World). Meer informatie over Borderline vindt u hier.

De Vlaamse auteursdocumentaires worden uitgezonden op Canvas vanaf zondag 31 oktober en blijven ook beschikbaar op VRT NU.


Touching Infinity – zondag 31 oktober

Rebecca, Fernand en Delphine weten dat hun einde nabij is. Sterven is deel van hun verhaal geworden. Touching Infinity volgt hen tijdens de laatste weken van hun leven. Zich heel bewust van hun levenseinde, openen ze hun hart. Ze blijven liefde uitstralen en ontvangen tot het einde. Ze proberen het afscheid zo bewust mogelijk te beleven. Nu het nog kan. Dat voel je gebeuren tussen Rebecca en haar gezin, bij Delphine en haar dochter en bij Fernand en zijn vrouw. Ook de zorgkundigen spelen daarin een onopvallende, maar cruciale rol. Griet Teck weet kostbare momenten tussen geliefden en gezinsleden vast te leggen. Alle opnames gebeurden spontaan, geen enkele scène werd geregisseerd. Griet mocht met haar camera getuige zijn van oprechte gesprekken en van momenten van warme verbondenheid.

Een documentaire van Griet Teck, geproduceerd door Wild Heart Productions, co-productie Canvas met de steun van het VAF.

Op de vooravond van Allerheiligen en Allerzielen, zondag 31 oktober om 22.10 u. en op VRT NU.

Misha and the Wolves – zondag 7 november

Na 50 jaar gezwegen te hebben, kwam de Amerikaans-joodse Misha Defonseca in het begin van de ’90 naar buiten met haar onwaarschijnlijke levensverhaal. In haar boek Misha: A Mémoire of the Holocaust Years vertelde ze hoe ze als zevenjarige in België bij een katholiek gezin moest onderduiken voor de Nazi’s. Omdat haar pleeggezin haar slecht behandelde, ging ze op de vlucht. Ze zwierf vier jaar door Europa en overleefde van haar zevende tot haar elfde in de bossen, samen met een roedel wolven. Haar memoires werden een bestseller, vertaald in verschillende landen en zelfs verfilmd. Maar een breuk met haar uitgeefster Jane Daniel gooide roet in het eten. Daniel ging immers op onderzoek uit. Een waargebeurd mysterie ontvouwt zich in deze bijzondere documentaire, met een reeks personages die afzonderlijk stukjes van de puzzel onthullen van dit vreemder-dan-fictie-verhaal.

Deze documentaire van regisseur Sam Hobkinson is een Brits-Vlaamse productie van Arts Alliance Productions in coproductie met Las Belgas en met de steun van het VAF (vooraankoop Canvas).

Op zondag 7 november om 21.45 u. en op VRT NU.

Bakolo Music International - zondag 14 november

De groep Bakolo Music International vierde in 2018 zijn 70-jarig bestaan. De band begon destijds als begeleidingsorkest van de immens populaire ‘Papa Wendo’ Kolosoyi (1925-2008). De muzikanten zijn de laatste getuigen van een grote eeuw, de gloriejaren van de Congolese rumba. Ze vieren hun verjaardag met een internationale tournee. Wat er ook gebeurt tijdens deze omzwervingen, de muzikanten van Bakolo zullen de rumba blijven spelen, als het van hen afhangt tot ze met hun laatste beweging een gitaarakkoord vormen, hun laatste adem een saxofoondeuntje is en hun laatste stap een danspas. De film is opgebouwd als een momentopname op een belangrijk ogenblik in het bestaan van de groep.

Een documentaire van Benjamin Viré ​ en Tom Vantorre, geproduceerd door Diplodokus en Eklektik, in coproductie met Canvas en met de steun van het VAF.

Op de zondag 14 november om 22.45 u. op Canvas en op VRT NU.

Gekooid – maandag 15 november

Door een combinatie van omstandigheden werd Laura Vermeire op een bepaald moment getroffen door een eetstoornis. Anorexia nervosa was het verdict. Op een paar maanden tijd viel ze meer dan 10 kg af. Ze woog nog 35,8 kg, kon de trap niet meer op en haar hart kon het elk moment begeven. Laura zat gevangen in haar eigen hoofd en lichaam. Toen besefte ze dat er iets moest veranderen. Ze wou zich niet laten opnemen, maar haar ziekte zelf aanpakken. Tegelijk besloot ze samen met haar vriend Dominique De Vlieger, die cameraman is, een documentaire te maken en een boek te schrijven over haar strijd.

In de documentaire zien we hoe de energieke jonge vrouw, die volop de wereld aan het verkennen was, veranderde in een uitgemergeld lichaam, een schim van wat ze ooit was geweest. We ontdekken hoe het zover is kunnen komen, wat het dieptepunt was en tenslotte hoe ze uit dat dal klauterde. De film geeft ook een inzicht in het ontstaan van eetstoornissen en hun impact op de omgeving. Gekooid wil het taboe doorbreken en hoop geven aan lotgenoten.

Gekooid is een productie van Afterglow Films (vooraankoop Canvas)

Op maandag 15 november om 22.10 u. op Canvas en VRT NU.

My Uncle Tudor – zondag 28 november

In deze korte autobiografische film trekt cineaste Olga Lucovnicova naar het grootouderlijke huis in Moldavië waar ze opgroeide. In intieme close-ups legt de camera een idyllisch tafereel vast dat tot een ander tijdperk lijkt te behoren: rijpe kersen, zwart-wit foto's en een zomerhuis vol herinneringen aan de schijnbaar zorgeloze kinderjaren van verschillende generaties. Ze praat er met haar oude tantes en met haar oom Tudor. Beetje bij beetje confronteert ze hem met haar trauma, waarvoor hij verantwoordelijk is. Het is opmerkelijk direct, maar ook ongemakkelijk en pijnlijk gesprek…

Olga Lucovnicova werd geboren in Moldavië in 1991. Ze volgde een opleiding cinematografie in haar vaderland en daarna in Portugal, Hongarije en België. In 2020 studeerde af aan Sint-Lukas Brussel met My Uncle Tudor. De film werd ondertussen bekroond op diverse festivals en won onder meer een Gouden Beer in de kortfilmcompetitie in Berlijn.

Een productie van LUCA School of Arts - Doc Nomads met de steun van het VAF (aankoop Canvas)

Op zondag 28 november om 23.00 u. op Canvas en VRT NU.

The Pink Revolution – zondag 5 december

Hocine werd geboren als jongen en groeide op in een conservatief gezin in Algerije. Vandaag heet ze Yasmine. Adil en Albéric zijn geboren in landen waar homoseksualiteit bestraft wordt met gevangenisstraf, lynchpartijen, vervolging en de dood. Ze vluchtten naar België en Frankrijk op zoek naar asiel. Thomas' Spaanse vader droomde ervan zijn zoon getrouwd te zien in een kerk. Ariane, een jonge feministische queer, weigert zich te onderwerpen aan de dictaten van de mannen.

Allemaal hebben ze dezelfde ambitie: niet langer onzichtbaar te zijn. Samen proberen ze hun angst te overwinnen en plaatsen te veroveren waar ze zich nog nooit welkom hebben gevoeld.

Jawad Rhalib is een Belgisch-Marokkaanse filmmaker die bekend staat om zijn sociale en geëngageerde cinema. In een realistische en observerende stijl stelt hij sociale, politieke, religieuze wantoestanden op een compromisloze manier aan de kaak. Een productie van Serendipity Films, met de steun van het VAF (vooraankoop Canvas).

Op zondag 5 december om 23.00 u. op Canvas en VRT NU.


Hieronder vindt u enkele downloadbare foto's. Meer foto's zijn beschikbaar op het VRT-Fotoportaal.


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos