Canvas-documentaire Rebound volgt overlever aanslagen op weg naar Iron Man

Canvas-documentaire Rebound volgt overlever aanslagen op weg naar Iron Man

Het verhaal van Sebastien Bellin – 27 maart op Canvas en VRT MAX

9 maart 2023 - Vandaag getuigde de voormalige basketbalprof Sebastien Bellin op het proces over de terreuraanslagen van 22 maart 2016. ​ Bij de aanslag in Zaventem werd hij zwaargewond aan de benen en de heup. De iconische beelden van de bebloede Bellin in de luchthaven gingen de wereld rond. Maar Sebastien bleef niet bij de pakken zitten. Tijdens zijn zware revalidatie nam hij zich voor ooit deel te nemen aan de Iron Man triatlon in Hawaï. De documentaire Rebound volgt hem tijdens die lange weg van Zaventem naar Kona. Maandag 27 maart om 21.20 u. op Canvas en op VRT MAX, waar tegelijk ook een aantal andere programma's over de aanslagen worden gebundeld. ​

De tweede bom

De Braziliaans-Belgische Sebastien Bellin (°1978) is oud-basketbalspeler van onder meer de Antwerp Giants, BC Oostende en de nationale ploeg. Op 22 maart 2016 wil hij in Brussels Airport het vliegtuig nemen naar New York, waar zijn familie verblijft. Wanneer de eerste bom van de terroristen ontploft, besluit hij zich in de richting van de douane te begeven. Zonder het zelf te beseffen, loopt hij zo recht op de tweede bom af. De gevolgen zijn dramatisch. Sebastien overleeft de explosie, maar zijn beide benen en heup zijn er bijzonder erg aan toe.

Operatie na operatie

Met veel geluk geraakt hij vrij snel in het Erasmus Ziekenhuis in Anderlecht. Net voor de eerste van vele operaties smeekt hij het medische team: “Doe er alles aan om mijn benen te redden.” De dokters doen wat ze kunnen, nemen bepaalde risico’s en slagen erin om een amputatie te vermijden. Toch blijf Sebastien gehandicapt voor het leven. Zo voelt hij niets in zijn linkerbeen, mist hij spierkracht en zal hij een nieuwe heup moeten krijgen.

Revalidatie

Tijdens zijn revalidatie moet hij opnieuw leren stappen. Als voormalig topsporter is hij gewend zijn doelen hoog te stellen. Hij zegt: “Als ik ooit weer kan stappen, dan neem ik deel aan de zwaarste ééndagswedstrijd die er bestaat: de Iron Man triatlon van Hawaï.” Op die manier stimuleert hij zijn omgeving en vooral zichzelf om er voluit voor te blijven gaan.

Iron Man

6 jaar later, in oktober 2022, houdt Sebastien Bellin woord en staat hij aan de start van de Iron Man in Kona, Hawaï. Met aan zijn zijde zijn coach: tweevoudig Iron Man-winnaar Luc Van Lierde, die hem bijna vier jaar lang klaarstoomde voor deze grote uitdaging.

Rebound volgt Sebastien van bij de start van de voorbereidingen tot aan de eindmeet in Kona. De titel verwijst naar het basketbal, naar de gevolgen van de aanslag en naar de veerkracht van Bellin. De documentaire gaat niet alleen over een grote sportieve uitdaging, maar nog meer over de mentale strijd van een overlever, een overlever van een van de zwartste dagen ooit in ons land.

Met getuigenissen van onder meer Luc Van Lierde, Sebastiens echtgenote Sara Bellin, schoonvader Richard Oldham, prof. Dimitrios Koulalis (chirurg), prof. Jan Bourgois (inspanningsfysioloog) en Greg Kampe (voormalig basketbalcoach)

Een productie van Watertower TV productions voor Canvas.

Lees verder onder de foto's.

Meer over de aanslagen op VRT MAX

Naar aanleiding van de documentaire Rebound en de herdenking van de terreuraanslagen bundelt VRT MAX een aantal nieuwe en oudere programma’s over dat onderwerp:

Au-delà de nos larmes
Na de aanslagen werden een aantal steungroepen opgericht om slachtoffers administratief of mentaal bij te staan. Heel bijzonder is de groep ‘Retissons du lien’; die slachtoffers wil samenbrengen met de ouders van geradicaliseerde jongeren die naar Syrië zijn vertrokken. Een productie van De Mensen (2022)
​Ook te bekijken op Canvas op woensdag 22 maart om 23.00 u.

En toen was het stil
Driedelige docureeks (2021) waarin fotografe Lieve Blancquaert en regisseur Nathalie Basteyns vijf jaar na de aanslagen terugblikken en de verhalen brengen van vijf Vlamingen die toevallig ter plaatse waren op dat vreselijke moment.

Salah
Vierdelige docureeks (2021) van Eric Goens over de terrorist Salah Adbeslam, van zijn jeugdjaren in een warm nest in Sint-Jans-Molenbeek, over zijn radicalisering, tot zijn aandeel in de bloedige terreuraanslagen in 2016.

De vloek van Osama
Vijfdelige reeks van Rudi Vranckx over de geopolitieke gevolgen van de aanslagen van 9/11, de oorlogen in Afghanistan en Irak, de burgeroolog in Syrië en het internationale terrorisme.

IS in het vizier
Vierdelige reeks van Rudi Vranckx over de strijd tegen terreurgroep IS. De reeks brengt hem naar de frontlijnen van deze totaal nieuwe soort oorlog. Hij trekt van slagveld naar stadsoorlog, maar ook naar de diepste catacomben van het internet. Hij ontmoet militairen, ex-jihadstrijders en cyberanalisten, hopeloze én strijdvaardige burgers.

Revalideren na 22 maart
Pano-reportage (2016) over de moeizame revalidatie van drie slachtoffers van de terreuraanslagen van 22 maart 2016. Weken, maanden in het ziekenhuis, leren stappen met een prothese, leren leven met een verbrand gezicht, leren leven met littekens.

1 jaar na Parijs
Pano-reportage (2017) die een jaar na de aanslagen een balans opmaakte. Wie zijn de terroristen? Hoe zit hun netwerk in elkaar? En had men de aanslagen kunnen voorkomen? Heeft België als overheid gefaald in haar anti-terreuraanpak? En zo ja, hoe kan de strijd tegen terreur dan wel efficiënt gevoerd worden?

22/3 - 1 jaar later - het onderzoek
Waarom werd ons land het doelwit van de terroristen? VRT-onderzoeksjournalisten Caroline Van den Berghe en Dirk Leestmans zochten het in 2017 uit. Ze konden rekenen op de medewerking van politiemensen en speciale eenheden die voor het eerst spreken over het onderzoek naar de aanslagen.

De akte van beschuldiging
Special van VRT NWS (2022) naar aanleiding van de van het terreurproces in Brussel. De reportage is gemaakt op basis van de akte van beschuldiging. Het is een feitelijk relaas, bijzonder gedetailleerd, dat tegelijk een zeer helder beeld geeft van wat er gebeurd is, hoe de aanslagen tot stand kwamen en op welke manier de beschuldigden betrokken zijn bij de feiten.


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos