Skip to Content
Canvas Curiosa op YouTube

Canvas Curiosa op YouTube

Woensdag 17 juni 2020 ​ - Vandaag start Canvas Curiosa  op het YouTube-kanaal van Canvas met een nieuwe reeks eigenzinnige videoreportages over intrigerende gebouwen, raadselachtige geschiedenissen en onontdekte wetenswaardigheden.  Is het Vrijheidsbeeld Belgisch? Zitten er sinds 1955 bommen in de brug van Temse? Waarden er ooit druïden door ons Zoniënwoud? En waar in Zonhoven ligt Montgomery’s lieveling begraven? Kunsthistoricus Koen De Vos van Canvas Curiosa zoekt het uit en post elke woensdagmiddag een nieuw filmpje.


Zitten er bommen in de brug van Temse?

Stopte de Genie in ‘55 explosieven in de brug over de Schelde? ​ - vanaf woensdag 17 juni

Gustave Eiffel pootte niet alleen de Eiffeltoren neer in Parijs, hij legde ook een prachtige brug over de Schelde in Temse. Een liggende Eiffeltoren zeg maar, die jammer genoeg vernield werd tijdens WOII. Bij de bouw van de nieuwe brug in 1955 werden er (volgens Bob Pauwels, die toen soldaat was bij de Genie) explosieven aangebracht in de pijlers ervan. Maar heeft iemand er ook aan gedacht om die daar weer weg te halen, nadat het gevaar van een vijandelijke inname geweken was.


 

Is het vrijheidsbeeld Belgisch?

Antoine Wiertz, de geestelijke vader van Lady Liberty - vanaf woensdag 24 juni

Als onze reporter een postkaart ontdekt van Dinant waarop een Vrijheidsbeeld prijkt, is dat het begin van een zoektocht die hem tot in New York zal leiden. Waar stond dat beeld in Dinant? Waar is het naartoe? En waarom lijkt het als twee druppels water op het Vrijheidsbeeld in New York? Zou het kunnen dat een megalomane, macabere Belgische schilder de échte geestelijke vader is van het wereldberoemde Amerikaanse icoon?


 

Rommel in Limburg

Waar ligt de lieveling van Montgomery begraven? - vanaf woensdag 1 juli

Een tip van een kijker zet Canvas Curiosa op het spoor van Rommel in Limburg. Alles draait om de legendarische Britse oorlogsheld Bernard Montgomery. Zo genadeloos Monty was voor de Duitsers, zo dol was hij op zijn cockerspaniël Rommel en zijn foxterriër Hitler. Toen Monty tegen het einde van de oorlog een paar maanden in Zonhoven woonde, kwam de kleine Rommel er op tragische wijze aan zijn einde. Naar verluidt bevinden zijn stoffelijke resten zich nog altijd ergens in de Limburgse gemeente. Maar niemand lijkt te weten waar precies…

 


 

Een boekband in mensenhuid

In Brussel bewaart men een boek in mensenhuid. - vanaf woensdag 8 juli

Boeken ingebonden in mensenhuid. Al eeuwen circuleren geruchten over het bestaan ervan, maar sinds een jaar of tien laat de wetenschap toe deze ook te bevestigen. Het Anthropodermic Book Project houdt nu wereldwijd de officiële inventaris van boeken in mensenhuid bij. Vandaag staat de teller op 18. Eén van deze boeken bevindt zich in onze eigen Koninklijke Bibliotheek in Brussel en is het werk van de Brusselse boekbinder Schavye. Vanwaar deze huiveringwekkende praktijk?

 


 

Druïden in het Zoniënwoud

Waarom staat er een mini-Stonehenge in het Zoniënwoud? - vanaf woensdag 15 juli

Midden in het Zoniënwoud bij Brussel bevindt zich een cirkel van grote rotsblokken of menhirs, een mini-versie van het wereldberoemde Stonehenge. Wat doet die megalietencirkel daar? Zijn hier prehistorische bouwers aan het werk geweest? Is dit een Keltisch grafveld van 4000 jaar oud, of een offerplek van druïden? De waarheid blijkt nét iets prozaïscher, maar daarom niet minder interessant, zo ontdekt onze reporter.


 

De toren van de Apocalyps

Robert Garcet, de Belgische facteur Cheval. - vanaf woensdag 22 juli

In Frankrijk wijdde postbode Ferdinand Cheval meer dan dertig jaar van zijn leven aan het bouwen van zijn ‘Palais Idéal’, een fantasierijk monument dat bezoekers van over de hele wereld aantrekt. Maar wist je dat België zijn eigen facteur Cheval heeft, in de gedaante van steenhouwer en mysticus Robert Garcet? In het Waalse dorp Eben Emael bouwde hij een toren van zeven verdiepingen hoog, geïnspireerd door het boek Apocalyps uit de bijbel. Waarom deed hij dat? Onze reporter beklimt dit enigmatische monument en daalt ook af in het labyrint van de vuursteenmijnen die zich onder het gebouw bevinden.  


 

De val van Albert I

Verongelukte of vermoorde vorst? - ​ vanaf woensdag 29 juli

Op 17 februari 1934 stierf Koning Albert I na een ongelukkige val tijdens het klimmen in Marche-les-Dames. Dat is althans het officiële verhaal. Maar dat werd niet door iedereen geloofd. Tot op heden circuleren er de wildste geruchten rondom Alberts voortijdige overlijden. In een poging het mysterie op te helderen reconstrueert onze reporter, samen met een ervaren klimmer, de laatste uren van de Klimmende Koning. Voor echt uitsluitsel, echter, moet hij naar een laboratorium waar men een paar druppels bloed van Albert zou bewaren, gevonden op de plaats van het onheil.

 

Story image

 


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos