Canvas | "Wij zijn even slecht in de liefde als de oude Grieken in het bouwen van vliegtuigen" (Alain de Botton)
In Het voordeel van de twijfel - Over de liefde - dinsdag 20 januari IN AVANT-PREMIERE op Canvas.be
Op dinsdag 20 januari is er cupvoetbal op Canvas, maar Canvas.be biedt een liefdevol alternatief. De mensen die op dinsdag zitten te wachten op hun wekelijks portie filosofie voor het dagelijkse leven, kunnen deze keer exclusief terecht op de website van Canvas. De zevende aflevering van 'Het voordeel van de twijfel', over de liefde, wordt daar namelijk in avant-première aangeboden, vanaf 20.40 u. Enkel en alleen die avond. Pas volgende week dinsdag, 27 januari, is ze ook op televisie te bekijken. In deze aflevering gaat Stefaan Van Brabandt op zoek naar wat klassieke en hedendaagse filosofen vertellen over de liefde. Hij vraagt het ook aan ervaringsdeskundigen: onder meer regisseur Tatjana Bozic, ex-voetballer André Raes, en theaterman en -vrouw Jan Decorte en Sigrid Vinks. Actrice Julie Cafmeyer voert dan weer een experiment uit. Allemaal voor de liefde.
De integrale documentaire is voor persvisie beschikbaar op het persportaal van VRT Communicatie : http://pers.vrt.be
Zitten romantische denkbeelden de liefde in de weg? Waarom maken we zo'n puinhoop van de liefde? Waarom kiezen we steeds voor de verkeerde partner? Waarom vinden we zo moeilijk de ware en waarom houden relaties zelden nog lange tijd stand? Is liefde een gevoel of moeten we het meer leren zien als een kunst en een kunde? Wat kunnen filosofen als Plato, Aristophanes en Schopenhauer ons leren over de liefde? Stefaan Van Brabandt zoekt het uit en praat er onder meer over met de hedendaagse filosofen Alain de Botton, Jan Geurtz en Jan Drost.
De moeilijke zoektocht naar de liefde
"Op een dag word je volwassen", zegt filosoof Jan Drost, "en je merkt dat er iets ontbreekt in je leven. En dan ga je op zoek naar wat dat is en je probeert die leegte, die halfheid te vullen. Dat is wat Aristophanes het liefdesverlangen noemt."
Maar volgens Alain de Botton zijn we daar absoluut niet goed in. Integendeel. "We zijn ongeveer even slecht in relaties als de Oude Grieken in het bouwen van vliegtuigen. Het is een schande. Als we tegen die Oude Grieken moesten zeggen hoe we in de 21ste eeuw omgaan met de liefde, dan zou iemand als Plato zijn hoofd schudden en zeggen: wat hebben jullie gedaan de voorbije 2000 jaar?"
Stefaan Van Brabandt praat daarover onder meer met de Servische cineaste Tatjana Bozic, die in haar bekroonde documentaire Happily ever after terugblikt op het slagveld van haar liefdesleven: een lange reeks kortstondige en mislukte relaties. Ze zoekt haar exen en vroegere geliefden op om uit te vissen wat er fout is gegaan. Toch zegt ze: "Ik blijf absoluut geloven in de liefde, ondanks alle ontgoochelingen. Maar het probleem is dat ik liefde verwarde met verliefdheid, dat intense gevoel van je één voelen met een ander."
Voormalig voetballer André Raes laat eveneens een spoor achter van gebroken relaties en gestrande huwelijken. Hij getuigt over de verleidingen en verlokkingen die gepaard gaan met een succesvolle sportcarrière.
Maar niet alleen popsterren en topsporters worden voortdurend blootgesteld aan verleidingen. Dat geldt eigenlijk voor iedereen, vooral in deze tijden van internet en sociale media.
Julie en de liefdesapp
Neem nu de jonge Vlaamse actrice Julie Cafmeyer: 'Liefde is toch iets waar ik op regelmatige basis mee bezig ben, om niet te zeggen altijd. Niet alleen in de zin van: ik wil een man, maar ook erotiek, intimiteit, seks. En ik vind dat moeilijk, net als iedereen.'
Na het lezen van een artikel laat ze zich verleiden om zich in te schrijven op de dating app Tinder. Binnen de kortste keren heeft ze een pak matches en deelt ze online allerlei ontboezemingen met wildvreemde mannen.
Ze vindt haar belevenissen op Tinder en de dates die er al dan niet uit vooortvloeien "fijn, intiem, persoonlijk, maar ook verslavend en uiteindelijk ook destructief voor de liefde".
Het laatste woord is voor twee veteranen van de liefde: Jan Decorte en Sigrid Vinks. Ze zijn al 38 jaar samen. "Ik vond hem in het begin een aansteller", zegt Vinks, wat plagerig. "Ik geef mijn vrouw altijd gelijk", benadrukt Decorte al dan niet gemeend. Tolerantie en humor. Misschien zijn dat wel de sleutels voor een duurzame liefdesrelatie.
Het voordeel van de twijfel over de liefde:
in avant-première op Canvas.be op dinsdag 20 januari vanaf 20.40 u.
Een week later ook op Canvas, dinsdag 27 januari om 20.40 u.