Skip to Content
Belpop - Aflevering 1 : Novastar

Belpop - Aflevering 1 : Novastar

Maandag 7 oktober om 21.20 u.

Al ruim 20 jaar schittert Joost Zweegers onder zijn nom de plume Novastar aan het Belpop-firmament. De eerste aflevering van het nieuwe Belpop-seizoen vertelt de ups-and-downs van een gepassioneerd muzikant die van één van zijn songtitels zijn levensmotto maakte: ‘The best is yet to come’.

Straatmuzikant

Van soldaatje tot gitaar spelen, van jongs af aan is Joost fanatiek in alles wat hij onderneemt. Op zesjarige leeftijd ontdekt hij The Beatles in de platenkast van zijn ouders. The Fab Four nestelen zich voorgoed in zijn muzikale DNA.

“Joost was van kindsbeen af altijd gefocust op één ding. Vóór hij gebeten was door muziek, was dat soldaatje spelen. Hij trok dwars door bossen en huizen, belde onbevreesd overal aan: ‘Uw huis ligt op ons pad, dus wij moeten dóór uw huis’.  
Jan-Pieter Zweegers (broer)

Samen met enkele buurtjongens richt hij zijn eerste bandje ‘Fooled by a smile’ op. Een hobbyproject, maar Joost is het menens. Hij neemt de regie strak in handen en af en toe moeten zijn kompanen het ontgelden als de dingen niet lopen zoal hij het wil. Op z’n zestiende trekt Joost door Europa als straatmuzikant.

“Ik heb al vroeg geleerd dat ik een enorme eikel kan zijn als ik in groepsverband werk.”
Joost Zweegers

Rock Rally

Zijn eerste professionele stappen zet hij met The Sideburns. Ze brengen Beatle-achtige popmuziek en schoppen het tot in de finale van Humo’s Rock Rally. Hun singletje ‘I can’t let Maggie go’ wordt opgepikt door de radio, maar het  gaat Joost allemaal niet snel genoeg.

Om den brode sluit hij zich aan bij het project Milk the Bishop. ‘s Nachts werkt hij  in z’n homestudio aan eigen songs. Tijdens één van die nachtelijke sessies schrijft hij ‘Wrong’. Hij schuimt met de demo alle platenfirma’s af, maar die bijten niet.

In 1996 sleept Joost met zijn kersverse band Novastar de eerste prijs in de wacht op de Rock Rally. Novastar laat zich opmerken door zijn sterke songs en eigengereide frontman. De platenlabels verdringen zich op de stoep, maar dit keer is het Joost zelf die de boot afhoudt. Hij neemt de productie van zijn debuutplaat zelf in handen. Door zijn perfectionisme en onzekerheid wordt dat echter een werk van lange adem.

Als Joost in 1998 als ex-winnaar wordt gevraagd te spelen op de nieuwe editie van de Rock Rally, schrijft hij, gefrustreerd over zijn moeizame vorderingen, nog snel een nummer. ‘The best is yet to come’ blijkt een schot in de roos. Warner Music biedt hem prompt een contract aan en geeft hem de middelen om zijn album af te werken met topproducer Wouter Van Belle. Hoewel het resultaat door de stempel van Van Belle poppier klinkt dan Joost voor ogen had, is zijn debuut een overrompelend succes. 

“Die plaat ging van Studio Brussel via Radio 1 naar Radio Donna. Wij kregen zelfs aanvragen van Dag Allemaal voor een interview met Joost. Iédereen wou Novastar.”
Greet D’hooge (Warner Music)
Greet D'Hooghe - (c) VRT
Greet D'Hooghe - (c) VRT

Neil Young en Ozark Henry

Novastar verovert al snel de grote festivalpodia en hoewel Joost erin slaagt zijn songs live minder gepolijst te laten klinken dan op de plaat, worstelt hij met zijn aangemeten imago van popidool. Wanneer Joost als voorprogramma op tournee mag met zijn idool Neil Young, ziet hij terug het artistieke licht.

Bij Neil Young heeft hij de essentie van de muziek weer teruggevonden. Dan ben je alleen maar bezig met mensen die vanuit de grond muziek maken en is de rest  bijzaak.
Jan-Pieter Zweegers (broer)

In een poging om Novastar internationaal te lanceren stuurt de platenfirma Joost naar New York voor een co-writership met grote songschrijvers, maar dat opzet werkt niet. Joost voelt zich beknot en vindt zijn ziel niet terug in zijn nummers. Hij voelt zich alsmaar ongelukkiger en keert down terug naar huis. Op dat moment leert hij Piet Goddaer, alias Ozark Henry, kennen. Het klikt en ze beslissen om samen Joosts onafgewerkte nummers tot een nieuw album te smeden.  ‘Another Lonely Soul’ is opnieuw een voltreffer. Ondanks de geslaagde samenwerking en de stempel die Goddaer op de plaat heeft gezet, is Joost weinig erkentelijk naar hem toe. Het is geen ‘Joost plaat’ geworden en dat zit hem dwars. Het zet hun relatie onder druk.

“In zijn mediaspel was Joost te weinig genereus in de erkenning van Piet Goddaer en daardoor kwam er ook frustratie langs de andere kant.” 
​Pascal Van de Velde (ex-manager)
Pascal Van de Velde - (c) VRT
Pascal Van de Velde - (c) VRT

Perfectionist

Live speelt Novastar op topniveau. Zijn muzikanten moeten niet alleen met tonnen talent maar ook met veel lef begiftigd zijn. Als een set niet klinkt zoals Joost het wil, is de spanning te snijden.

“De de-briefings van Novastar’….Epic! Daar is wel eens een keer met de deur geslagen en een stoel door de kamer gevlogen.”
Jeroen Swinnen (toetsenist Novastar)
“Dan word ik kwaad natuurlijk. Het is míjn plaat, het is mijn verhaal. Ik moet die kansen pakken.  Je zou voor minder een beetje streng zijn. ‘Be great or be gone’, zo zie ik het.”
Joost Zweegers

De val

 In 2005 komt Joost tijdens een concert in Vorst Nationaal ten val. Hij houdt er een complexe hielbreuk aan over en moet opnieuw leren lopen. Een jarenlange revalidatie dringt zich op en bovendien heeft de pijnmedicatie een nefast effect op zijn stembanden. Joost zit mentaal en fysiek aan de grond. Vriend en Novastar-toetsenist Jeroen Swinnen neemt Joost mee op retraite naar het Bretoense eilandje Bangor. In alle rust werken ze daar aan nieuwe nummers en Joost geraakt er terug bovenop. In 2008 maakt Novastar een succesvolle comeback met het album ‘Almost Bangor’.

"Twee jaar was ik volledig out. Ik moest zoveel pillen slikken dat ik geen stem meer had.  Als je al je hele leven zingt om je emotie kwijt te kunnen en dat kan plots niet meer, dan gaat op een gegeven moment het gordijn dicht.”
Joost Zweegers

Nieuw elan

Story image

In 2014 valt Joost de eer te beurt met John Leckie, producer van onder meer George Harrison en Radiohead, samen te werken voor zijn vierde album. Leckie stelt een studioband samen om ‘U’ tegen te zeggen: muzikanten van Radiohead, Goldfrapp, Robert Plant en Noel Gallagher worden aan boord gehaald. ‘Inside Outside’ komt vlot ter wereld, maar klinkt minder toegankelijk dan zijn voorgaande. Joost offert een stukje van zijn poppubliek op, maar wint er ook nieuwe fans mee.

Werken in Engeland bevalt Joost zo goed dat hij ook voor zijn vijfde en voorlopig laatste langspeler het Kanaal oversteekt. Samen met producers Mikey Rowe en Andrew Britton blikt hij ‘In The Cold Light of Monday’ in. De plaat wordt omarmd door pers en publiek. In de zomer van 2018 en 2019 staat Novastar met een nieuwe bezetting op alle grote festivalpodia.

“De jongste plaat is fantastisch en eerlijk gezegd wist ik dat, want hij had het gezegd: je gaat verbaasd zijn. Dit is  misschien wel het beste wat ik ooit gedaan heb. En dat zou wel eens kunnen kloppen.”
Stijn Meuris (bevriend muzikant)
Stijn Meuris - (c) VRT
Stijn Meuris - (c) VRT

Getuigen

Joost Zweegers, Rik Zweegers (broer), Jan-Pieter Zweegers (broer), Jeroen Wallraf (drummer), Ief Claessen (toetsenist), Rodrigo Fuentealba Palavicino (gitarist), Stijn Meuris (producer en vriend), Jo Smeets (bevriend muzikant), Jeroen Swinnen (toetsenist en vriend), Karel De Backer (drummer), Pascal Van De Velde (manager), Greet D’hooge (medewerkster Warner Music), Mikey Rowe (producer), Andrew Britton (producer), Jo Francken (producer) en Alain Vierhout (bassist).


Belpop Live met Novastar

Naar aanleiding van de Belpop-documentaire over Novastar organiseert Canvas op zaterdag 5 oktober in Trix Antwerpen ‘Belpop Live’.

De avond begint met een exclusieve preview van de eerste aflevering, met Novastar in de hoofdrol. Aansluitend is er een Q&A met Joost Zweegers, die daarna de avond afsluit met een intiem akoestisch concert.

Wie erbij wil zijn, rept zich naar canvas.be.

 

Meer informatie over de hele reeks Belpop vindt u hier.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos