Belpop is terug
Nieuwe documentaires over iconen van de Belgische pop - vanaf maandag 30 april op Canvas
Vrijdag 20 april 2018 — Belpop is terug: de bekroonde docureeks over iconische Belgische muzikanten maakt haar grote comeback met vier nieuwe muzikale portretten en een tweeluik over de Belgische muziek in de jaren ’80.
Deze achtste editie dompelt de kijker onder in de wervelende verhalen van Arsenal, Triggerfinger, Flip Kowlier en Luc De Vos. In de dubbelaflevering Tachtig was prachtig blikt Belpop terug op de boomende Belgische muziekscene eind jaren ’70, begin ’80, met ronkende namen als T.C. Matic, De Kreuners, The Kids, The Scabs, Red Zebra, Luna Twist, Allez Allez, Lavvi Ebbel e.a.
De nieuwe reeks is een prima alibi voor een frisse restyling met een nieuwe grafiek en generiek. Voor de begintune tekende DJ/producer Faisal Chatar met een aanstekelijke remix van Theme from Turnpike. van dEUS.
Maar wat niet verandert, is de ijzersterke formule van de reeks. Artiesten vertellen openhartig over hun prilste inspiraties, de eerste schuchtere optredens, de zoektocht naar een artistieke identiteit, het geploeter voor de erkenning, de gelukzalige roes van de doorbraak, de kater van het succes, het tot stand komen van bekende nummers, de strapatsen on tour, de buitenlandse zege of mislukking, de pijnlijke split of de eeuwige camaraderie.
Interviews met de hoofdfiguren worden afgewisseld met bijdragen van eersterangs getuigen als (ex-) bandleden, producers, collega-muzikanten, roadies, managers. Het verhaal wordt verteld door de vertrouwde stem van Luc Janssen en rijkelijk geïllustreerd met (vaak nooit eerder getoonde) archiefbeelden.
Vanaf maandag 30 april om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be. (hh op dinsdag om 19.00 u.)
Meer informatie hieronder en in bijgevoegd persdossier.
Voor interviews met de makers: interviews@vrt.be
Aflevering 1: Arsenal - maandag 30 april
“Onze muziek is een weerspiegeling van ons als duo: een mix van enthousiasme en melancholie.”
(John Roan)
“Het gevoel dat Jim Kerr alleen voor mij zong, is één van de meest krachtige dingen die ik ooit heb meegemaakt.”
(Hendrik Willemyns)
Al 18 jaar brengen Hendrik Willemyns en John Roan onder de vlag van Arsenal uiterst dansbare muziek die zich verder niet in een vakje laat catalogeren. Vaak doen ze daarbij beroep op binnen- en buitenlandse gastmuzikanten. Ze begonnen als producersduo maar evolueerden al snel naar een live-band. Vanaf hun eerste Werchter-optreden in 2004, dat als uitmuntend door de pers werd gerecenseerd, groeide hun live-reputatie uit tot een must see & hear. De druk om het succes steeds opnieuw te consolideren en de tegengestelde karakters zetten de samenwerking tussen John en Hendrik meermaals zwaar onder spanning.
Met getuigenissen van: Hendrik Willemyns (songschrijver/producer Arsenal), John Roan (zanger/songschrijver/producer Arsenal), Leonie Gysel (zangeres Arsenal), Eva De Winter (echtgenote Hendrik Willemyns), Filip Van Moerkerke (manager Arsenal), Shawn Smith (zanger, muzikant Brad/gastzanger Arsenal), John Garcia (zanger Kyuss/gastzanger Arsenal), Johnny Whitney (zanger The Blood Brothers/gastzanger Arsenal), Mario Vitalino Dos Santos (gastzanger Arsenal), Mirko Banovic (bassist Arsenal), Bruno Fevery (gitarist Arsenal), Herman Hulsens (programmator Arsenal), Tarik Laroussi (DJ Arsenal), Aaron Perrino (zanger The Sheila Divine/gastzanger Arsenal).
Meer informatie in bijgevoegd persdossier.
Aflevering 2: Luc De Vos - maandag 7 mei
“Laat ’t beitelen in mijn grafsteen. Dat ik meeleefde met mijn volk. In goede en slechte tijden.”
(Luc De Vos)
Belpop vertelt in deze aflevering het verhaal van Luc De Vos, Vlaamse rockheld, songwriter, televisiefiguur en schrijver. Op 29 november 2014 veroorzaakte het plotse overlijden van Luc De Vos een schokgolf in heel Vlaanderen. Belpop blikt terug op de carrière van Gorki’s frontman en één van Vlaanderens meest geliefde zangers. De Vos was niet alleen een getalenteerde muzikant en charismatische televisiefiguur, maar bleek ook een begenadigde schrijver. Zijn complexe persoonlijkheid - schuchter maar podiumbeest, grappig maar melancholisch- en groot talent als songschrijver vertaalden zich in beklijvende autobiografische nummers met Vlaamse evergreens als Mia en Lieve kleine piranha.
Met getuigenissen van: Erik De Vos (broer), Wim De Bock (jeugdvriend), Jan Van Caneghem (jeugdvriend), Wout De Schutter (bassist Gorky), Geert Bonne (drummer Gorky), Patrick Riguelle (muzikant), Axl Peleman (muzikant), Stijn Meuris (rockjournalist, muzikant), Wouter Van Belle (producer), Firmin Michiels (labelmanager Virgin Records), Sylvain Vanholme (producer), Luc Heyvaerts (toetsenist Gorki), Erik Van Biesen (bassist Gorki), Rik De Leeuw (muzikant), Bert Huysentruyt (drummer Gorki), Sandra Heylen (echtgenote), Thomas Vanelslander (gitarist Gorki).
Meer informatie in het persdossier.
Aflevering 3: Triggerfinger - maandag 14 mei
“Het enthousiasme en de energie als Ruben speelde, dat had ik nog nooit gezien. Dat kwam van heel diep.”
(Mario Goossens)
“Ik had nog nooit van Triggerfinger gehoord, maar toen ik die avond naar hun optreden in Lier ging, they floored me. Hadden ze mij gevraagd ‘kun je triangel spelen bij ons?’, ik had ook ja gezegd.”
(Paul Van Bruystegem)
Triggerfinger, Vlaanderens luidste rocktrio, viert in 2018 zijn 20e verjaardag. Jarenlang volgden Ruben Block, Mario Goossens en Paul Van Bruystegem koppig hun eigen pad door zonder veel airplay een ijzersterke live-reputatie uit te bouwen. De doorbraak bij het Europese publiek kwam er eerder toevallig met een frêle cover van Lykke Li's 'I follow rivers'. Het vele touren eist af en toe zijn tol, maar met hun kameraderie en speelplezier verslaan ze elke hindernis. Hun nieuwste plaat Colossus, een samenwerking met Amerikaans producer Mitchell Froom, bewijst dat ze ook artistiek altijd maar blijven groeien.
Met getuigenissen van: Ruben Block (zanger /gitarist), Mario Goossens (drummer), Paul Van Bruystegem (bassist), Wladimir Geels (ex-bassist), Ferry Roseboom (labelmanager), Jo Francken (producer), Giel Beelen (presentator 3FM), Frank Vander linden (collega-muzikant), Pieter Embrechts (collega-muzikant), Christophe Lambrecht (presentator Studio Brussel), Wolfgang Boss (Universal Duitsland), Walter Broes (producer Sin Alley) en Greg Gordon (producer Triggerfinger).
Meer informatie in het persdossier.
Aflevering 4: Flip Kowlier- maandag 21 mei
“‘t Hof van Commerce heeft een soort trots gegeven aan de West-Vlaamse jongeren: het is best wel cool om West-Vlaams te spreken”
(Paul Lannoy, TLP)
Van kindsbeen af heeft Flip Kowlier de muzikale microbe te pakken. Met het geld van zijn eerste communie koopt hij een keyboard, hij drumt bij de plaatselijke Izegemse fanfare en op zijn 16de leert hij bas spelen. Hij krijgt bekendheid als frontman van 't Hof van Commerce, dat hiphop in het West-Vlaams brengt, maar ook met zijn solorepertoire en zijn recentste project Ertebrekers bewijst Kowlier een enorm veelzijdig artiest te zijn die alle genres aankan. Hij is bovendien een begenadigd songschrijver. Zijn teksten zijn vaak autobiografisch en vertellen wat er in de diepe donkerte van zijn ziel omgaat.
Met getuigenissen van: Flip Kowlier, Gabriel Rios (collega-zanger), Jeffrey Bearelle (zanger Ertebrekers), Joost Van den Broeck (collega-muzikant), Karel De Backer (drummer Kowlier en Ertebrekers), Kristof Michiels (DJ 4T4, 't Hof van Commerce), Luc Waegeman (labelmanager Kinky Star), Nico Devroe (jeugdvriend), Peter Lesage (toetsenist Kowlier en Ertebrekers), Peter Obbels (producer), Piet Stellamans (vriend en tourmanager), Quinte Ridz (ABN), Serge Buyse (rapper 't Hof van Commerce), Pieter Van Buyten (bassist Kowlier), Raf Timmermans (gitarist Kowlier), Wouter Van Belle (producer), Werner Dewachter (manager), Jan Leyers (collega-muzikant).
Meer informatie in het persdossier.
Aflevering 5: Tachtig was prachtig - maandag 28 mei
“Ik was al even gitaar aan het spelen toen iemand me kwam zeggen: ja maar, je bent linkshandig, je moet je snaren omdraaien. Ik kon dan al een paar nummers spelen, dus wou ik dat niet meer veranderen. Daardoor heb ik een hele aparte gitaartechniek die enig is voor mij.”
(Kloot Per W)
Eind jaren '70 staat onder impuls van de punk en zijn typische DIY-attitude een hele nieuwe lichting Belgische muzikanten op met namen als The Kids, De Kreuners, Arbeid Adelt!, Red Zebra, The Machines, The Scabs, Lavvi Ebbel, Luna Twist en Allez Allez. Vrije (illegale) radio’s ondersteunen die lokale muziekscene, maar hebben regelmatig met invallen van de politie af te rekenen. Humo’s Rock Rally is vanaf 1978 dé springplank voor jong talent en een compilatie-album van de ASLK lanceert de belangrijkste band uit de Belpop-geschiedenis: TC Matic.
Met getuigenissen van: Marka, Dirk Blanchart, Jan Delvaux, Marcel Vanthilt, Luckas Vander Taelen, Jan De Vos, Jo Lemaire, Peter Slabbynck, Luc Van Acker, Claude Perwez, Rick Tubbax, Ludo Mariman, Guy Swinnen, Guy Brulez, Marc Didden, Gust De Coster, Jean-Marie Aerts, Walter Grootaers, Arno Hintjens en Stijn Meuris.
Meer informatie in het persdossier.
Aflevering 6: Tachtig was prachtig - maandag 4 juni
“Al die goeie bands, die speelden bij u in het dorp. In de sporthal of in het jeugdhuis. Drie maand op voorhand wist je dat want dat stond in den Humo. Je kocht je kaartje in een platenwinkel in de buurt en dat hing drie maand op uw frigo, tweehonderdvijftig frank, en dat werd de beste avond van het jaar.”
(Stijn Meuris)
Anno 1980 waait er een gunstige wind doorheen het Belgische muzieklandschap. De BRT draagt met het tv-programma Hitring en het radioprogramma Vrijaf zijn steentje bij tot dat positieve klimaat. Als T.C. Matic met 'Oh la la la' een monsterhit scoort, schieten ook de platenbazen wakker en wordt er volop in de nieuwe lichting geïnvesteerd. Hier en daar worden er zelfs bescheiden buitenlandse successen gescoord. De ambities zijn groot, maar het land is klein en na enkele vruchtbare jaren en onvergetelijke platen raakt de markt oververzadigd. Steeds meer bands moeten noodgedwongen stoppen. Als ook T.C. Matic in 1986 split, valt het doek over een pioniersgeneratie.
Met getuigenissen van: Marka, Dirk Blanchart, Jan Delvaux, Marcel Vanthilt, Luckas Vander Taelen, Jan De Vos, Jo Lemaire, Peter Slabbynck, Luc Van Acker, Rick Tubbax, Ludo Mariman, Guy Swinnen, Guy Brulez, Gust De Coster, Jean-Marie Aerts, Claude Blondeel, Kurt Van Eeghem, Walter Grootaers, Arno Hintjens, Paul Evrard, Marnix Blieck en Stijn Meuris.
Meer informatie in het persdossier.