Skip to Content
Angelique Van Ombergen in Alleen Elvis

Angelique Van Ombergen in Alleen Elvis

Aflevering 4 - zaterdag 30 oktober op Canvas

Als kind was Angelique Van Ombergen al gebeten door wetenschap. Het liefst zat ze met haar neus in een jeugdencyclopedie. Wát er rondom haar gebeurde en waaróm, dat wilde ze al heel vroeg weten.

Na haar studie audiologie ging ze doctoreren. Ze onderzocht hoe de hersenen van astronauten zich aanpassen aan een verblijf in de ruimte. Haar onderzoek maakte zoveel indruk dat de Europese ruimtevaartorganisatie ESA haar een job aanbood als coördinator van wetenschappelijk onderzoek. Het Amerikaanse tijdschrift Forbes nam haar op in zijn lijst met de invloedrijkste wetenschappers jonger dan 30, in de categorie wetenschappen en gezondheid.

Sinds januari 2019 werkt Angelique vanuit het onderzoekscentrum van de ESA in het Nederlandse Noordwijk. Ze coördineert er onder andere wetenschapsprojecten bij astronauten aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS.

Naast haar werk bij ESA geeft Angelique als ‘vrouwelijke wetenschapper’ lezingen en workshops, om aan te tonen dat véél vrouwelijke wetenschappers met straffe dingen bezig zijn. Ze ziet het als haar plicht om voor een breed publiek helder en toegankelijk uit te leggen “waar wetenschap zoal mee bezig is”.

Ze heeft ook nog een andere passie: wetenschappelijke boeken schrijven voor kinderen. Van haar boeken ​ In mijn hoofd en Reis naar de sterren verschenen er al vertalingen in het Russisch, Chinees en Koreaans. Vandaag werkt Angelique aan een derde kinderboek.

Hoewel ze enorm veel plezier beleeft aan dat schrijfproces, kruipt ze ’s avonds tegenwoordig vaak liever in de zetel bij haar vrouw Femke en zoontje Rover, in plaats van achter haar schrijftafel.

Zaterdag 30 oktober omstreeks 22.00 u. op Canvas en VRT NU
​(hh op Canvas op zondag om 18.00 u.)


Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos