Als je eens wist: een reeks van Hilde Van Mieghem over siblinggeweld

Als je eens wist: een reeks van Hilde Van Mieghem over siblinggeweld

Vanaf 15 april om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX

Maandag 25 maart 2024 - Na de spraakmakende reeksen over kindermishandeling, partnergeweld en oudermishandeling focust Hilde Van Mieghem in de vierde reeks van Als je eens wist op siblinggeweld: misbruik en geweld tussen (plus)broers en (plus)zussen.

In dit laatste deel van het vierluik over intrafamiliaal geweld, komt Van Mieghem tot de vaststelling dat siblinggeweld niet eens officieel bestaat als term en bovendien nauwelijks onderzocht wordt. Toch blijkt uit het weinige onderzoek dat het de meest voorkomende vorm van geweld is, als een grote blinde vlek die van binnenuit slachtoffers verzwelgt en families verscheurt.

Het is voor ouders enorm moeilijk om te accepteren dat hun kind of zelfs meerdere kinderen daders blijken. Siblinggeweld wordt ook vaak gerelativeerd en geminimaliseerd: “Zo gaat het nu eenmaal tussen broers en zussen, het hoort erbij.” Slachtoffers worden bijgevolg helemaal aan hun lot overgelaten, zowel binnen het gezin als in hun grotere sociale cirkel, bijvoorbeeld op school.

Opvallend is dat ook de slachtoffers zelf daardoor vaak een blinde vlek creëren. Eenmaal ze volwassen zijn, komt het siblinggeweld nauwelijks aan bod binnen therapie. Er is een soort onuitgesproken consensus dat geweld tussen siblings niet als problematisch wordt gepercipieerd, terwijl de gevolgen ervan even impactvol en nefast zijn als kindermishandeling door ouders naar kinderen toe.

Hilde Van Mieghem: “In deze laatste reeks van Als je eens wist wordt duidelijk aangetoond hoe trauma overgedragen wordt van generatie op generatie. Door de onmogelijkheid van ouders om de confrontatie aan te gaan met hun eigen traumatische verleden zijn ze blind voor het geweld tussen hun kinderen dat plaatsvindt onder hun ogen en niet in staat om in te grijpen. De kinderen staan er helemaal alleen voor. Dat heeft me diep geraakt, alweer.”

Met dit slot maakt Van Mieghem, in samenwerking met Borgerhoff & Lamberigts, opnieuw een spraakmakende docuserie over een beladen thema dat tot op vandaag nauwelijks aandacht kreeg en geeft zo een stem aan siblings die al veel eerder gehoord hadden moeten worden.

Als je eens wist, vanaf 15 april om 21.20 uur op VRT CANVAS en VRT MAX

Een productie van Borgerhoff & Lamberigts

 

Afleveringen

Aflevering 1 – Hoe ontstaat het?

Het geweld tussen broers en zussen is de meest voorkomende vorm van intrafamiliaal geweld. Hilde Van Mieghem onderzoekt aan de hand van interviews met getuigen en experten hoe dit siblinggeweld ontstaat, ontspoort en door de jaren heen evolueert.

Aflevering 2 – Waar ligt de grens?

Geweld tussen broers en zussen bestaat in vele vormen: verbaal, psychologisch, fysiek, tot zelfs seksueel. Experimenteren tussen kinderen is op zich niet abnormaal, maar waar ligt de grens? En hoe ga je er als ouder best mee om?

Aflevering 3 – Hoe vind je erkenning?

Geweld tussen broers en zussen kan jarenlang aanslepen. Soms komen de plegers op volwassen leeftijd tot inzicht, soms leidt het tot een radicale breuk of een slopende rechtszaak. Hoe vinden slachtoffers erkenning, en hoe komen plegers tot besef?

Voor interviews kan je terecht bij anne.stroobants@vrt.be of camille.goris@vrt.be (28/3 tm 8/4).

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT Canvas, Radio 1, VRT NWS & Sporza

 

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos