Skip to Content
Alleen Elvis blijft bestaan: de gasten in het tiende seizoen

Alleen Elvis blijft bestaan: de gasten in het tiende seizoen

Vanaf zaterdag 10 oktober op Canvas en canvas.be

Alleen Elvis blijft bestaan werd onlangs door de lezers van een Vlaamse krant verkozen tot het op twee na beste Vlaamse programma van de 21ste eeuw. ‘Elvis’ beleeft dit najaar zijn tiende seizoen en viert aan het einde daarvan zijn honderdste aflevering.

(Update 17 oktober: als gevolg van corona kan Stephen Fry, die te gast zou zijn in de 100ste aflevering, helaas niet naar ons land komen. Daarom wordt die jubileumaflevering uitgesteld tot in 2021.) ​

"Het overtreft elke verwachting die ik ooit had van het programma en zelfs van mijn job."
Thomas Vanderveken

Honderd spitante gasten, smaakmakers en spraakmakers, toppers en vedetten, denkers en dromers zaten de afgelopen jaren aan tafel bij Thomas. Dat zijn meer dan duizend fragmenten en vraagtekens, negenduizend minuten interview en evenveel vermaak. En dat is heel veel Thomas Vanderveken. We tellen af naar die honderd met opnieuw tien gasten die hun hoofd en hun hart openzetten en ons mee laten kijken naar de wereld door hun bril.

Dit zijn ze:

 • Zaterdag 10 oktober:                Tommy Wieringa, auteur
 • Zaterdag 17 oktober:                Ine Van Wymersch, procureur
 • Zaterdag 24 oktober:                Tom Barman, muzikant
 • Zaterdag 31 oktober:                Eva Van Braeckel, longarts
 • zaterdag 7 november:               Michaël Borremans, kunstenaar
 • zaterdag 14 november:             Anne Teresa De Keersmaeker, choreografe
 • zaterdag 21 november:             Karel Verhoeven, hoofdredacteur
 • zaterdag 28 november:             Wivina Demeester, politica
 • zaterdag 5 december:               Sachli Gholamalizad, theatermaker
 • zaterdag 12 december:             Stephen Fry, acteur, auteur etc  (update 17 oktober: agv corona-omstandigheden uitgesteld tot 2021)
Story image

Alle tien gingen ze de voorbije maanden op zoek naar de meest prikkelende, inspirerende en ontroerende beeldfragmenten. Wat die beelden met hen deden en hoe ze een leidraad zijn in hun leven, vertellen ze in 90 heerlijk lange minuten aan Thomas Vanderveken.

Tien eigenzinnige stemmen. Ze schrijven, genezen, zingen, zijn actief in justitie, acteren en dansen. Ze zijn kritisch en vernieuwend. Hun parcours is afwisselend en altijd boeiend. Acht van hen komen uit Vlaanderen, ééntje uit Nederland en nummer 100 is een topper van wereldformaat.

Tien zaterdagavonden lang lopen we een stukje van hun weg mee. Vanaf zaterdag 10 oktober, omstreeks 22.15 u. op Canvas en canvas.be.


Op naar de 100

En we zijn vertrokken!” Met die zin opende Thomas Vanderveken 10 seizoenen geleden de allereerste aflevering van Alleen Elvis blijft bestaan. Ondertussen is hij vele zinnen en nog meer vragen verder.

Dat het programma hem nauw aan het hart ligt, kan hij niet genoeg benadrukken:

“Alleen Elvis blijft bestaan is al tien seizoenen lang een metgezel in mijn leven: een programma waar ik voortdurend mee samenleef. In tientallen boeken, artikels en dossiers die ik lees, de honderden films en documentaires die ik mag - en soms ook: moet - zien, en vooral de bijna honderd gasten die aan mijn tafel zaten. Ik ben een dikke, dikke gelukzak. En hoop dat nog lang te mogen blijven."
Thomas Vanderveken

Hoe kan het ook anders als je het lijstje van de gasten in de tiende reeks bekijkt:

 • Tommy Wieringa brak door met zijn heerlijke roman Joe Speedboot. Verhalen vertellen is zijn tweede natuur. Wat hem daarbij inspireert toont hij aan de hand van zijn fragmenten.
 • Als procureur staat Ine Van Weymersch op de eerste rij wanneer er de mens zich van zijn donkerste kant laat zien. Wat heeft haar ertoe gebracht om voor deze helse job te kiezen? En hoe gaat ze hier alle dagen mee om?
 • Muzikant Tom Barman maakt ook films, video’s en komt nu ook naar buiten met zijn fotografie. Een duizendpoot die negen zeer eigenzinnige fragmenten mee brengt.
 • Longarts Eva Van Braeckel leidt de corona afdeling van het UZGent. Wat inspireert deze topdokter en hoe kijkt zij naar leven en dood.
 • Michaël Borremans is een van de belangrijkste Belgische kunstenaars van het ogenblik. Zijn schilderijen, tekeningen en films zijn bevreemdend en verwarrend. Alleen Elvis blijft bestaan kijkt graag mee naar beelden door zijn bril.
 • Anne Teresa De Keersmaeker heeft de moderne dans in ons land op de wereldkaart gezet. Zij geeft voor het eerst een inkijk in de beelden die haar leven hebben bepaald en wie het mee vorm gaf.
 • Als algemeen hoofdredacteur van een kwaliteitskrant denkt Karel Verhoeven dagelijks na over hoe je nieuws brengt. Waar hij zijn inspiratie haalt, legt hij uit aan de hand van zijn negen fragmenten.
 • Weinig mensen praten zo vurig over hun inspiratiebronnen en ideeën als Wivina De Meester Deze grande dame in de politiek staat al jaren voor puur engagement en grote levensvreugde. Benieuwd waar zij haar drive vandaan haalt.
 • Theatermaker Sachli Gholamalizad werkt al jaren hard om haar eigen stem te vinden. De actrice brengt een verleden mee, maar kijkt tegelijk met open vizier naar de toekomst.
 • Het leven en werk van Stephen Fry samenvatten is onmogelijk. Hij is goed in alles: schrijver, acteur, activist en een belangrijke stem in het publieke debat. Onvergetelijk in zijn rollen als generaal Melchett in Blackadder of in A bit of Fry and Laurie, ontroerend in zijn kwetsbare reeks over zijn bipolariteit. Welke negen fragmenten zou hij gekozen hebben? ​ (Update 17 oktober: als gevolg van corona kan Stephen Fry, die te gast zou zijn in de 100ste aflevering, helaas niet naar ons land komen. Daarom wordt deze jubileumaflevering uitgesteld tot in 2021.) ​

 

Meer informatie over de afleveringen en de gasten volgt later.


 

Anne Stroobants Communicatieverantwoordelijke VRT CANVAS, Radio 1, VRT NWS & Sporza
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos