Skip to Content

Albatros wint hoofdprijs Fictie op Prix Europa festival

Reeks van De Wereldvrede voor Canvas

Vrijdag 15 oktober 2021 – Vanavond werden de Prix Europa prijzen uitgereikt, en Albatros, de Canvas-reeks gemaakt door De Wereldvrede, kaapte de hoofdprijs in de categorie TV-fictie weg. Eerder deze week won de Eén-reeks Lockdown van De Wereldvrede en Lecter Scripted Media de ​ ‘Student jury prize for best short form series’ op het prestigieuze Canneseries.

Toonaangevende Vlaamse fictie

Na Tytgat chocolat (Eén/De Mensen) in 2017 en Gevoel voor tumor (Eén/Sylvester) in 2018 is het de derde keer in vijf jaar tijd dat een VRT-fictiereeks deze prestigieuze Europese onderscheiding in de wacht sleept. Ook de Eén-reeks We moeten eens praten (gemaakt door De Mensen) behoorde dit jaar trouwens tot de 22 genomineerden in deze categorie. Het bewijst eens te meer hoe toonaangevend de Vlaamse televisiefictie ook internationaal is.

Lotte Vermeir, netmanager Canvas: “Voor de derde keer op korte tijd wint VRT de Prix Europa voor fictie, telkens met titels met een grote publieke meerwaarde en thema’s die er toe doen. We zijn heel trots dat we samen met de uitzonderlijk sterke productiesector zo’n straffe en relevante fictie kunnen maken.”
Regisseur Wannes Destoop: “Wij zijn enorm blij met deze uitzonderlijke erkenning en ik draag deze prijs op aan de acteurs, die zich letterlijk en figuurlijk hebben willen blootgeven voor dit verhaal.”
Story image

Albatros (Canvas/De Wereldvrede) – Eerste prijs in categorie ‘TV-fictie’

Albatros is een tragikomische fictieserie over tien zwaarlijvige mensen op afslankingskamp in de Ardennen. Vanaf het begin blijkt dat de deelnemers aan het afslankingskamp niet alleen fysiek, maar ook emotioneel overtollige kilo's met zich meesleuren. Het gaat er al snel heftig aan toe. De deelnemers worden lichamelijk uitgedaagd door een weinig subtiele coach. Maar ook de groepstherapeute kijkt in hun ziel en probeert hen uit hun comfortzone te halen. De beschermende lagen waarmee ze de buitenwereld en hun verleden op afstand hielden, worden zo één voor één weggehaald.

Albatros werd bedacht door regisseur Wannes Destoop en acteur Dominique Van Malder (Radiogaga), die ook zelf meespeelt in de reeks. De reeks is een productie van Gilles De Schryver, Gilles Coulier en Wouter Sap voor De Wereldvrede en Canvas met de steun van het VAF/Mediafonds en de Belgische Tax Shelter maatregel van de Belgische federale overheid.

Lees hier meer over Albatros.

Negen VRT-nominaties voor Prix Europa

In totaal waren er negen VRT-programma’s genomineerd voor de prestigieuze prijzen van Prix Europa, in verschillende categorieën:

  • Alors on chante (Studio Brussel): nominatie in de categorie Radio music
  • Drie dagen (VRT NWS/Radio 1): nominatie in de categorie Radio current affairs 
  • Wie was mama (Eva Moeraert/Radio 1): nominatie in de categorie radiodocumentaire
  • Pano: geweld geoorloofd? (VRT NWS/ Eén): nominatie in de categorie tv current affairs
  • Instagrambericht rond Pano: geweld geoorloogd? (Jong bij VRT NWS): nominatie in de categorie Digital media projects
  • Zorgen voor mama (Eén/Warner Bros): nominatie in de categorie TV-documentaire
  • FC United (Canvas/Deklat Binnen): nominatie in de categorie TV Iris
  • We moeten eens praten (Eén/De Mensen): nominatie in de categorie tv fiction (minireeks)
  • Albatros (Canvas/De Wereldvrede): hoofdprijs in de categorie tv fiction

Vruchtbare week vol prijzen

Het was qua prijzen al een ontzettend vruchtbare week voor de VRT. Zo won Tekens van leven (Ketnet/De Mensen) afgelopen dinsdag een International Emmy Kids Award in de categorie ‘Factual & entertainment’. De Canvas-docureeks De onfatsoenlijken won woensdag de hoofdprijs op het New York Festivals TV & Film Awards in de categorie ‘Best documentary – social issues’. En de Eén-kortfilmreeks Lockdown (De wereldvrede & Lecter scripted media) won diezelfde dag de ​ ‘Student jury prize for best short form series’ op het prestigieuze Canneseries.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos