300 jaar grens - Een documentaire met Kamagurka - dinsdag 30 september
Kamagurka reist langs de grens tussen Vlaanderen en Frankrijk
300 jaar geleden werd door de ‘Vrede van Utrecht’ (1713) de huidige grens tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk vastgelegd. Die verjaardag wordt in 2013-2014 uitgebreid gevierd in de grensstreek. Kamagurka wou wel eens weten wat zo’n grens doet met een mens. In de documentaire 300 jaar Grens zwerft hij met zijn speciale ‘grenscamionette’ rond langs beide zijden van deze afbakening, op zoek naar merkwaardige grensfenomenen en interessante verhalen, maar vooral naar boeiende mensen op de grens. Op dinsdag 30 september om 20.40 u. op Canvas.
De documentaire is integraal beschikbaar voor persvisie op het Persportaal van VRT Communicatie: http://pers.vrt.be
Op zijn eigenwijze wijze probeert Kamagurka te achterhalen hoe de aanwezigheid van de grens heeft bijgedragen tot de identiteit van de mensen in de buurt en welke impact dat vandaag nog altijd heeft op hele leefgemeenschappen. Maar ook in elk individueel leven speelt de grens vaak op een verschillende manier een rol, al dan niet bewust. Dat er verschillen zijn tussen Vlaanderen en Noord-Frankrijk lijkt evident. Maar een artiest als Kamagurka laat zich niet tegenhouden door iets wat in feite maar een lijn is op een kaart.
Van Rekkem tot De Panne
Kamagurka gaat op zoek naar een “grensoverschrijdende grensidentiteit”, van Rekkem tot De Panne. Hij laveert langs grenspalen, rijdt over buurtwegen en doorwaadt grensbeken. Hij doorkruist het verstedelijkte gebied rond De Leie, rijdt langs de glooiende heuvels die bergen worden genoemd, belandt in Franse dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan en volgt de grens door de uitgestrekte Moeren tot ze in de zee eindigt.
Hij ontmoet tal van mensen voor wie de grens van levensbelang was: een grensarbeider die zich een artritis werkte in de textielfabrieken in Roubaix, een douanier en een smokkelaar die elkaar overtroeven met hun heldenverhalen, een landmeter die een cruciale rol speelde in een assisenzaak en een burgemeester die frontman is van een punkband.
Gemeenschappelijke stamboom
Onderweg verdiept Kamagurka zich in de bloederige geschiedenis van de streek die de speelbal was van megalomane vorsten. Hij stelt vast hoe de Noord-Fransen vol nostalgie en devotie hun Vlaamse roots koesteren en ontdekt dat zelfs de koeien aan beide kanten van de grens een gemeenschappelijke stamboom hebben.
Kamagurka confronteert de bewoners op een andere, misschien bewustere, manier met “hun grens”. Voor de kijkers is het dan weer een uitgelezen manier om kennis te maken met het unieke en het (soms) exotische karakter van de grensstreek.
Een programma van Pretpraters voor Canvas.
300 jaar grens: dinsdag 30 september om 20.40 u. op Canvas