Skip to Content
281 kandidaten voor het voorprogramma van Thomas Vanderveken

281 kandidaten voor het voorprogramma van Thomas Vanderveken

Wie speelt in december een concert samen met Thomas en Brussels Philharmonic - Volg het op www.speelhethard.be

Begin januari lanceerde Thomas Vanderveken een oproep naar amateurmuzikanten die op 7 december samen met hem een klassiek concert willen spelen met Brussels Philharmonic. Dat optreden kadert in zijn nieuwe Canvas-reeks Thomas speelt het hard. Thomas probeert tegen dan het pianoconcerto van Edvard Grieg onder de knie te krijgen. Maar hij zoekt dus ook nog iemand om het voorprogramma te spelen.

Iedereen mocht zich inschrijven met een muziekstuk naar keuze. Gisteren werd de inschrijvingsperiode afgesloten: liefst 281 mensen hebben zich aangemeld. Zij gaan net als Thomas Vanderveken de uitdaging aan om hun stuk de volgende maanden zo goed mogelijk in te studeren. Die vorderingen kunnen ze tonen op www.speelhethard.be, waar ze regelmatig video-updates kunnen posten om hun vorderingen te tonen.

De jongste kandidaat is 7, de oudste 83. Piano is het populairste instrument, gevolgd door dwarsfluit en viool. Maar er zijn ook 15 gitaristen, 12 zangers, 9 trompettisten, 9 hoboïsten, enzovoort, tot  zelfs een castagnettenduo en een doedelzakspeler toe.

Midden september kiest Thomas samen met een Canvas-jury negen finalisten. Zij beoordelen niet alleen het eindresultaat, maar ook de vooruitgang die de kandidaten ondertussen gemaakt hebben. Het publiek kiest de tiende finalist door te stemmen op www.speelhethard.be. De tien finalisten mogen op 28 oktober optreden tijdens Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ in Brugge.

Daar zal een nieuwe professionele jury met onder andere Thomas Vanderveken beslissen wie op 7 december 2017 als voorprogramma van Thomas het podium op mag.

Bijgevoegd een video met een eerste reactie van Thomas over de inschrijvingen en enkele voorbeelden van introductievideo's van kandidaten.

Meer informatie hieronder.

 

"Wauw! Wauw! Hoe cool is dat! 281 mensen die meedoen met Speel het hard. Ik vind dat geweldig!"
Thomas Vanderveken

Bont muzikaal gezelschap

Het is een bonte groep gepassioneerde muziekbeoefenaars die zich heeft ingeschreven op www.speelhethard.be : wellicht een staalkaart van wie er in het DKO (Deeltijds KunstOnderwijs) aan de slag is. 150 pianisten, 20 violisten, 1 altviolist, 18 cellisten, 18 dwarsfluitisten, 15 gitaristen, 12 zangers, 12 hoornisten, 9 trompettisten, 9 hoboisten, 6 saxofonisten, 5 klarinettisten, 4 organisten,  3 fagottisten, 3 accordeonisten, 3 harpisten, 2 contrabassisten, 2 trombonisten, 1 eufoniumspeler, 1 vibrafonist,  1 xylofonist , 1 drummer, 1 castagnettenduo, 1 dirigent, en 1 doedelzakspeler.

Er hebben zich ook een aantal kamermuziekgroepen aangemeld: duo’s, trio’s, kwartetten, en zelfs een 8-stemmig zangensemble. Broers en zusjes doen mee. Een pianolerares heeft meteen haar hele klasje ingeschreven. Een paar deelnemers gaan de uitdaging aan op twee verschillende instrumenten. De jongste is 7 jaar, de oudste 73. Bij de oudere deelnemers valt het op dat velen een oude droom weer oppakken: ze zijn ooit met muziek maken gestopt, maar krijgen nu door Thomas’ uitdaging een impuls om hun hobby nieuw leven in te blazen.

Een aantal deelnemers springt bijzonder in het oog. Vanuit Finland meldt fagottiste Elke zich aan; dwarsfluitiste Tereza is een migrante die Nederlands leert, pianiste Martine wil de klimaatzaak onder de aandacht brengen, Gillian doet mee in volle chemotherapie.

De medewerking van talloze leraressen en leraars uit het Deeltijds KunstOnderwijs is opvallend: in de eerste filmpjes zien we velen van hen lesgeven aan een deelnemer, of raad geven, of soms zelfs hun leerling voorstellen.

En nu maar oefenen

Nu komt het er voor de kandidaten op aan om hun stuk in te studeren. Wie niet meedoet, kan de deelnemers aanmoedigen met berichtjes bij hun profiel op www.speelhethard.be , of kan voor hen stemmen. Wie het meeste stemmen haalt, krijgt een wildcard voor de finale op 28 oktober tijdens Klara’s ‘Iedereen Klassiek’ in Brugge. Daar spelen in totaal 10 finalisten: naast de ‘wildcard’ ook 9 door de Canvasjury gekozen. Zij beoordelen niet alleen het eindresultaat, maar ook de vooruitgang die de kandidaten ondertussen gemaakt hebben.

Wie de finale wint, speelt het voorprogramma van Thomas Vandervekens concert met het Brussels Philharmonic op 7 december in Flagey. Daar laat Thomas het resultaat van zijn uitdaging zien: op 1 jaar tijd het Pianoconcerto van Grieg instuderen.

Contacteer ons
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Anne Stroobants Perscoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
[email protected]

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos