Nieuw op Canvas | 12 in 40 - De Tweede Wereldoorlog door tienerogen

Een achtdelige documentaire reeks - Vanaf woensdag 25 februari ​

In 2014 herdachten we het begin van de Eerste Wereldoorlog, maar ook 2015 is een herdenkingsjaar: 75 jaar geleden begon de Tweede Wereldoorlog en 70 jaar geleden werd hij beëindigd. De generatie die WO II bewust heeft meegemaakt, is aan het verdwijnen. Daarom werd het hoog tijd om ook díe ‘laatste getuigen’ nog eens aan het woord te laten. Voor 12 in 40 zocht Canvas 12 mensen op die de Tweede Wereldoorlog als tiener hebben beleefd. In acht thematische afleveringen vertellen de 12 hoe zij die periode in hun leven hebben ervaren tegen de achtergrond van de turbulente oorlogstijd. Vanaf woensdag 25 februari om 21.05 u.

De eerste aflevering is voor persvisie beschikbaar op het Persportaal van VRT Communicatie.

 

TIENERS IN OORLOGSTIJD

De mooiste jaren van je leven zijn je tienerjaren: onbezonnen en met volle teugen genieten van het leven. Maar wat als de Tweede Wereldoorlog die zorgeloze jaren doorkruist?  Wat is de impact daarvan op je jonge leven, op je dagelijkse bezigheden, de relatie met je familie, vrienden en buren, de school, ontspanning, enzovoort. Wat voor de ene spannende avonturen waren in de tweede wereldoorlog, zijn vaak trauma’s voor de andere. De ene schudt de anekdotes moeiteloos uit zijn mouw, de andere kan nauwelijks over deze ingrijpende periode praten.

Het is in elk geval een tijd die de twaalf getuigen van de reeks 12 in 40  - allemaal kranige tachtigers – nooit meer zullen vergeten: vijf oorlogsjaren die ze bewust meegemaakt hebben tussen 1940 en 1945. Zeventig jaar later zijn wij getuige van die wereldoorlog, gezien door hun ogen. De ogen van tieners.

Hun verhaal wordt geïllustreerd met fascinerende archiefbeelden. En met de commentaarstem van Xavier Taveirne (Radio 1, De Ochtend), die geregeld de ‘grotere’ geschiedenismomenten duidt. Op een toegankelijke manier, zonder belerend of schools te zijn.

 

12 GETUIGEN

De 12 getuigen komen terug in de verschillende afleveringen, de ene al wat vaker dan de andere, naargelang hun verhalen. Het is een gevarieerd gezelschap van mannen en vrouwen met verschillende karakters, verschillende achtergronden én verschillende verhalen. Mensen uit alle lagen van de bevolking en uit alle provinciehoeken :

  • Paul Baeten: uit Lier, overleefde twee werk- en drie concentratiekampen.
  • Gilbert Beurms: zoon van meubelhandelaars uit De Panne, vertelt hoe de oorlog aan de kust werd beleefd.
  • Fee Bloch: dochter van een Joodse diamantbewerker uit Antwerpen.
  • Jozef Craeninckx: deel van een tweeling en een gezonde boerenbuitenjongen uit het zwaar getroffen dorp Meensel-Kiezegem.
  • Lydia Deveen - De Pauw:  Brussels stadsmeisje dat honger heeft geleden, ondanks het feit dat haar ouders les bleven geven in de oorlog. Werd later hoogleraar en politica.
  • Albrecht De Schrijver: zoon van een oorlogsburgemeester in Hekelgem.
  • André Laporte: zijn leven stond voor, tijdens en na de oorlog in het teken van muziek, als componist en later ook bij de BRT. Maar wat wil je met een vader die koster-organist was in Oplinter?
  • Roger Moens: uit Erembodegem, dé Roger Moens, wiens atletiekcarrière begonnen is in de hopvelden van zijn grootouders en die later sportjournalist werd én carrière maakte bij de gerechtelijke politie.
  • Bertha Reymen: dochter van een alleenstaande mama met zes kinderen die een café uitbaatte in Overpelt.
  • Jozef Vandendriessche: uit Roeselare. Voor hem waren honger en koude schering en inslag. Zijn vader was immers werkloos en moest noodgedwongen voor ‘den Duits’ gaan werken.
  • Louis Van Nylen: haalde als enige zoon van een kleermaker kattenkwaad uit in Duffel.
  • Leona Vindevogel: dochter van de oorlogsburgemeester in Ronse.

Al die kranige tachtigers zijn geboren tussen 1926 en 1931. Zij vertellen in hun natuurlijke omgeving hoe zij als kind/tiener de Tweede Wereldoorlog hebben beleefd. Kleine en grote verhalen, gewone dingen in een buitengewone tijd, maar ook tragische en pijnlijke gebeurtenissen. Nu eens verrassend dan weer herkenbaar. Ontroerend, breekbaar. Soms gruwelijk maar soms ook met een vleugje humor. Zonder toeters of bellen, maar op een authentieke manier, met pure emoties.

Zo brengen ze de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog weer tot leven en tonen ze hoe die oorlog in hun tienerjaren hun hele verdere leven getekend heeft. Ook ruim 70 jaar later nog.

 

DE AFLEVERINGEN

Aflevering 1: Hier wohnen brave Leute - 25.2
Het begin van de oorlog

Aflevering 2: Duitsers op de speelplaats - 4.3
Werk en school

Aflevering 3: Mia, ich liebe dich - 11.3
Relaties met de Duitsers

Aflevering 4: Kou is erger dan honger - 18.3
Honger en kou

Aflevering 5: Ge moest toch iets doen in de oorlog? - 25.3
Vrije tijd

Aflevering 6: Een engel of een duivel op je schouder - 1.4
Verzet en collaboratie

Aflevering 7: You sweetheart! - 8.4
De bevrijding

Aflevering 8: Vrijheid is fantastisch - 15.4
Repressie en naweeën van de oorlog

 

Een productie van VRT Televisie voor Canvas.

 

12 in 40: vanaf woensdag 25 februari om 21.05 u. 

www.canvas.be

 

De getuigen kunnen voor een interview gecontacteerd worden via VRT Communicatie.

 

MEER INFORMATIE IN BIJGEVOEGD PERSDOSSIER

 

Persdossier 12 in 40

PDF - 2.2 Mb

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

Neem contact op met