Skip to Content
100 dagen Trump: Michiel Vos maakt de balans op in Check-point

100 dagen Trump: Michiel Vos maakt de balans op in Check-point

Donderdag 18 mei op Canvas en vrtnu.be

Check-point brengt wekelijks diepgravende reportages over de grote verhalen van onze tijd. Meestal zijn dat internationale producties, maar af en toe is het ook een eigen documentaire.

In 100 Days of Trump onderzoekt VRT-correspondent Michiel Vos wat de nieuwe president heeft gerealiseerd in zijn eerste 100 dagen. Hij neemt ons mee naar de frontlinie van de Amerikaanse politiek om na te gaan of en hoe de onvoorspelbare Trump zijn populistische campagnebeloften omzet in daden. Met onder meer Donald Trump, de politieke commentatoren Robert Reich en Richard Cohen, congresleden, Trump-stemmers, een vicepresident en heel veel gewone Amerikanen.

Op donderdag 18 mei om 21.15 u. op Canvas en vrtnu.be.

Michiel Vos is beschikbaar voor interviews en kan worden gecontacteerd via interviews@vrt.be

 

"Trumps achterban in het Amerikaanse binnenland verwacht dat hij als 'asskicker' tekeer blijft gaan: tegen Washingtons politiek correcte regels in."
Michiel Vos

 

Trump the asskicker

Op 20 januari 2017 werd Donald Trump president van de Verenigde Staten. Ondertussen zijn we ruim 100 dagen verder. Trumps politieke wittebroodsweken zijn voorbij. Tijd voor een balans. Michiel verlaat 'zijn' Amerika en trekt naar het Amerika van Trump. Hij praat met de kiezers die aan de wieg stonden van Trumps overwinning. Het zijn dezelfde mensen die nu resultaten willen zien. Waarom is het zo moeilijk om de beloftes in te lossen?

‘He is an asskicker and that’s exacly what America needs,’ meent een Trump-supporter tijdens de grote ‘Trump 100 days’ bijeenkomst in Harrisburg, Pennsylvania eind april. Het is de plek waar President Trump zijn eerste 100 dagen afsloot met een evenement in pure campagnestijl in zijn Amerika: het Amerika waar hij in november 2016 het laken naar zich toe trok, waar hij werd uitverkoren voor de ultieme afrekening met het systeem: de politiek, de pers, het establishment 'dat de gewone man eronder houdt', en met ‘de immigranten die onze banen inpikken.’

Outsider tussen de insiders

Michiel Vos neemt ons 100 dagen terug in de tijd, naar de dag van Trumps inauguratie in Washington, het moment waarop hij ‘de politiek’ uitschakelde en al twitterend dwars door de deur het Witte Huis in liep. Michiel Vos: "Zijn achterban in het Amerikaanse binnenland verwacht dat hij als 'asskicker' tekeer blijft gaan: tegen Washingtons politiek correcte regels in. Voor hen moet outsider Trump moet vooral zichzelf blijven en zeker geen Washington-insider worden. Maar tegelijkertijd wil zijn achterban ook resultaten zien en dat vereist dat ‘hun’ Trump zaken doet in datzelfde Washington: de stad van de insiders en de status quo. De stad van de 'macht en de arrogantie'.

Trump vecht namens een klasse ‘vergeten Amerikanen’ die vinden dat het systeem er niet meer is voor hen. Deze ‘buitenstaanders in hun eigen land’ hebben nog één hoop op een terugkeer naar iets wat op de American Dream lijkt. En die hoop, dat is Trump.

Great Again?

Kan een outsider als Trump zijn achterban blijven tevredenstellen en zijn status van iconische outsider behouden? Michiel Vos analyseert de eerste honderd dagen, samen met Trump-stemmers in Pennsylvania, politieke waarnemers in Washington en een beetje met Trump zelf. En natuurlijk kijkt hij ook naar het verdeelde Amerika, dat grote en machtige land dat worstelt met zichzelf.

Voor zijn achterban regeert Trump met een mix van overwinningsvreugde en boosheid op de ‘tegenstanders van Amerika.’ Na acht jaar onder de ‘landverrader' Obama is het tijd voor Amerika om te veranderen. En Amerika verandert. Maar hoe? En verandert Trump ook zelf?

 

Check-point: 100 days of Trump maakt de balans op van Trumps turbulente eerste 100 dagen en een stand van het land Amerika zelf: gepolariseerd, in conflict met zichzelf en met de vrees dat Trumps overwinning bewijst dat het land niet langer great is. Aan Trump de taak to make it great again. Zal het hem lukken?

43 minuten
Regie: Alexandra Pelosi
Eindredactie: Maximilian Scheidhauer
Presentatie: Michiel Vos

Contacteer ons
Anne Stroobants Communicatiecoördinator Canvas
Anne Stroobants Communicatiecoördinator Canvas
Over VRT CANVAS

VRT CANVAS is het tweede televisienet van VRT. Het brengt compromisloze kwaliteitscontent voor een publiek dat behoefte heeft aan verdieping en uitgedaagd wil worden met nieuwe inzichten. VRT CANVAS informeert, inspireert en verbindt de mediagebruikers door middel van een onderscheidend aanbod met verrassende perspectieven en verhalen die mensen raken. Het net focust daarbij op duidingsprogramma’s, documentaires, cultuur en geschiedenis, wetenschap, internationale fictie, satire en sport.

Voor pers (opgelet: kijkersvragen worden enkel beantwoord via de klantendienst)
Anne Stroobants
anne.stroobants@vrt.be

Voor kijkers en surfers
Klantendienst VRT
 02 741 31 11
www.vrt.be/nl/heb-je-een-vraag/

Klik hier voor interviews

Klik hier voor hogeresolutiefoto's

Het gebruik van fotomateriaal, grafisch materiaal en logo's is niet toegestaan zonder voorafgaande toestemming van VRT, hetzij via e-mail of na ontvangst van een login op het fotoportaal. Het gebruik van de login impliceert dat u instemt met de geldende rechten en gebruiksvoorwaarden.

VRT CANVAS
Auguste Reyerslaan 52
1043 Brussel

VRT Brands Logos